Monday, August 12, 2013

A Blade in the Dark (La casa con la scala nel buio) (1983)


Režija: Lamberto Bava
Uloge: Andrea Occhipinti, Anny Papa, Fabiola Toledo
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0085303/
Trailer: http://youtu.be/KupZI3za88A
Pogledajte još: Psycho (1960)

A Blade in the Dark (ili u originalu La casa con la scala nel buio, što znači Kuća sa merdevinama u mraku) je giallo film Lamberto Bave, sina mnogo poznatijeg Maria i učenik takođe poznatijih Daria Argenta i Ruggera Deodata. A Blade in the Dark je vrlo dobar film koji nažalost ima nekoliko mana koje ga sputavaju da postane pravi klasik svog podžanra.


Sve počinje očekivano jezivo ali samo prividno: dečak koga pamtim iz The House by the Cemetery silazi u mračni podrum iz koga sledećeg trenutka izleće krvava teniska loptica. Sve ovo zapravo nije film već film u filmu, film koji mala ali odabrana ekipa snima a za koji naš glavni junak komponuje muziku. Dok se njegova koleginica posvećuje montaži on odlazi daleko od grada u iznajmljenu kuću, u jednu oveliku i jezivu građevinu, ne jezivu samu po sebi ali zbog mnoštva prostorija, spratova, plakara, podruma i garaža čovek jednostavno ne zna iz kog budžaka može očekivati da neko iskoči. Ne znam za koje novce bih ja pristao da provedem jednu noć u sličnom objektu ali naš kompozitor ne haje za bilo šta i baca se na posao kao da ne postoji sutra. Komponuje u improvizovanom studiju dok se dešavaju stvari koje ga ometaju. Raznorazni zvukovi se podrazumevaju, osećaj da ga neko posmatra je tu, koraci na spratu su obavezni, a sve se menja (na gore) kada iz jednog ormana iskoči neočekivana gošća.


Devojka koja je poznavala prethodne stanare brže nestane nego što se pojavila, slično kao i sledeća ženska osoba koju kompozitor upoznaje. Njihov nestanak, ali i tragovi krvi na koje nailazi, navode ga na pomisao da su njih dve ubijene a on počinje neku vrstu privatne istrage. Da bi otkrio ko je ubica moraće da dešifruje upravo film za koji piše muziku i njegove metaforične scene. Saznanje će biti šokantno kako po njega tako i po nas gledaoce. A Blade in the Dark se, za one koji nisu gledali giallo filmove, najlakše može opisati kao horor misterija i drama u jednom. U odnosu na većinu giallo filmova u ovom nema golotinje što svakako nije mana, samo mi je upalo u oči. Film dobrim delom ima izuzetno napetu atmosferu, izuzetno dobru retro režiju sa ritualnim kadrovima ubistava i sa odličnom retro muzikom koja je u najboljem maniru horor filma s početka 80-ih. Svemu tome dodajte i činjenicu da se nijednog trenutka ne zna ko je ubica a gledaocu jedino preostaje da (ne)uspešno nagađa.


Predviđanje ko bi mogao da bude ubica je najblaže rečeno nemoguće. Iako sam se pristojno trudio i posmatrao čak i najmanje detalje moj sumnja u vezi sa potencijalnim ubicom je pažljivo osmišljenom pričom već u narednim minutima filma opovrgnuta što me je teralo da promenim svoje pretpostavke. Film ima svojih mana a većina njih potiče od skromnog budžeta koji je rezultovao skromnim tronedeljnim snimanjem filma u vili jednog prijatelja producenta. Lokalitet nije problem, čak štaviše, ali pomalo slabija gluma u nekim scenama jeste a u prilog glumi ne idu ni naivni dijalozi. Ipak, najveći problem je loša sinhronizacija glasova, gde nisam siguran da svi glasovi koji se čuju pripadaju baš osobama koje miču usnama. Iako sam se prilično trudio nisam uspeo do kraja filma da zaključim da li likovi pričaju engleskim ili italijanskim jezikom ali je činjenica da bi sve bilo mnogo bolje da su njihovi glasovi autentični pa ma kojim jezikom govorili.


A Blade in the Dark je prvobitno zamišljen kao četvorodelna TV mini serija sa epizodicama u trajanju od pola sata gde bi se na kraju svake desilo po jedno misteriozno ubistvo. Zbog velike količine krvi i brutalnosti zaključeno je da se sadržaj ipak bolje uklapa u bioskop pa je sve smontirano u film. Srećom po nas, jer ne verujem da bi neko pravio subtitle za mini italijanski seriju. Ovako i vi možete uživati u napetosti ovog naslova ukoliko volite starije giallo i mistery horore.

+ izuzetno napeta atmosfera
+ neizvesna priča sa šokantnim krajem
+ muzika u filmu
— užasna glasovna sinhronizacija
— povremeno vrlo slabi dijalozi

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Dijalozi su na italijanskom jeziku. Nadji film na italijanskom pa pogledaj.Inace film po mom licnom utisku je bolji od Deep red filma kojeg sam nedavno pogledao. ;)

    ReplyDelete
  2. nije loš film,moglo je puno bolje,ali l.bava se potrudio koliko je mogao 7.3/10

    ReplyDelete