Thursday, August 15, 2013

Horror Castle (La vergine di Norimberga) (1963)


Režija: Antonio Margheriti
Uloge: Rossana Podestà, Georges Rivière, Christopher Lee
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0057646/
Trailer: http://youtu.be/Wh3hyTIOcws
Pogledajte još: House on Haunted Hill (1959)

Horror Castle ili originalno prevedeno „Devica iz Nirnberga“ je italijanski horor film u koji je, verovatno publiciteta radi, ubačen Christopher Lee, tada jedan od najpopularnijih horor glumaca. Christopher nažalost nije dovoljno iskorišten, moguće i zbog toga što je film kompletno na italijanskom jeziku u kojem se on verovatno slabije snalazio.


Radnja filma se vrti oko „Device iz Nirnberga“ ali ovo nije XXX film a devica nije mlada & pohotna Švabica željna muškijeh tjelesa već sprava za mučenje. Devica iz Nirnberga je ništa drugo do „iron maiden“, srednjevekovna sprava za mučenje, napravljena tako da se polako zatvara zabijajući mnoštvo oštrih klinova polako u žrtvu dok ona umire u bolovima. Upravo ovu spravu i beživotno žensko telo je Mary videla jedne noći, iako su je suprug i lekar sledećeg dana ubeđivali da joj se to samo učinilo. Prepisana joj je terapija lekovima za smirenje ali čudne stvari su i dalje nastavile da joj se „priviđaju“. Razni zvukovi, „nestanak“ njenog supruga, misteriozni sluga sa ožiljkom na licu, posluga koja nešto krije i prikaza The Punishera, izopačenog lika iz prošlosti koji je u prostorijama za mučenje i pod maskom mučio i ubijalo ženske osobe zbog njihovih navodnih grehova.


Mary će se praviti da uzima svoju terapiju ali će svaki slobodan trenutak koristiti da sazna o čemu se radi i ko je maskirani čovek. Upravo u ovoj istrazi protiče dobar deo filma što je jedna od većih mana. Naprosto, istraga se sastoji od dugačkih tumaranja po hodnicima i prostorijama zamka ali to sve nije dovoljno napeto, barem kada su današnji standardi u pitanju. Jedino što preostaje je uživanje u scenografiji zamka ali i to brzo dosadi budući da se lokacije ponavljaju, tj. Mary se vraća na neke lokacije po više puta. Što se tiče ambijenta u zamku on je odličan, naravno samo za ljubitelje retro horor filmova. Iako je definitivno sve snimano u studiju ceo dojam je dovoljno verodostojan i deluje kao da se radnja zaista dešava u nekom izolovanom objektu u ruralnom delu Nemačke.


Što se tiče horor scena njih ima nekoliko. Gledanje u u nutrašnjost „čelične device“, susret sa misterioznim dželatom i u nekoliko navrata bežanje od njega su neke od strašnih scena a jedna stvar koja nervira je konstantno Maryno gubljenje svestij kada god se susretne sa maskiranim krvnikom. Ok, nekako film mora da se odmotava i krvnik mora doći do Mary (koju će neko u zadnji čas spasiti), ali neko logičnije rešenje je trebalo biti osmišljeno. Još jedna stvar koju zameram, i koju sam već napomenuo u uvodu, je nedovoljno pojavljivanje Christophera Leeja koji bukvalno igra sporednu, da ne kažem epizodnu ulogu. Moguće da je u startu tako i bilo zamišljeno a da su kasnije vlasnici filmskih prava iskoristili Leejevu popularnost i njegovo ime istakli u prvi plan na omotu.


Horror Castle preporučujem za gledanje svim zavisnicima od starih horor filmova koji se dešavaju u zamkovima. Za zaplet filma su iskorištene istorijske činjenice potkovane autentičnim snimcima iz II svetskog rata tako da film može prijati i ljubiteljima horora koji ideju crpe u tom najvećem svetskom sukobu.

+ odličan ambijent i scenografija zamka
+ pristojna gluma, posebno Rossana Podestà
+ (ne)očekivani preokret na kraju filma
— nedovoljno dinamike, napetosti i atmosfere
— Christopher Lee igra sporednu ulogu


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment