Monday, August 12, 2013

Dead Souls (2012)


Režija: Colin Theys
Uloge: Jesse James, Magda Apanowicz, Bill Moseley
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2188717/
Trailer: http://youtu.be/6YEhKm0kXQM
Pogledajte još: Conjurer (2008)

Od režisera filmova Remains i Banshee!!! stiže nam Dead Souls, polujeziva i poluuspela priča o svemu i svačemu iako na početku deluje kao ghost horor story only. Kao ljubitelju filmova o duhovima mogu reći da je šteta što je autor na polovini filma napravio zaokret u radnji, mada će se verovatno ne baš standardna priča nekima i svideti.


Na početku filma bejaše prolog koji se dešava 17 godina pre glavne priče. U njemu bejaše jedna naizgled srećna & skladna porodica koja jedno veče preživeti neće. Majka se razbolela al’ pre nego što je satra bolest satro ju je njen muž lično & personalno a zatim ju je prikov’o na krs’. Prikivanje je nastavio zakucavanjem maloletne dece a jedino nije uspeo pronaći jednogodišnju bebu. Na kraju se sam samozakucao na drveni krs’ trenutak pre nego ga je pronašao šerif. Očigledno je zakucavanje klinovima kroz šake dovoljno da se izgubi život te se radnja seli u sadašnjost i prati momka koji je nedavno napunio 18 godina. Prolog od pre 17 godina, jednogodišnja beba koja je pretekla home masakr i momak koji puni 18 godina... Da li postoji petogodišnjak koji ne bi sabrao 2 i 2? Elem, našeg (od skoro punoletnog) junaka poziva advokat da mu preda dokumente o vlasništvu nad onim istim imanjem na kojem se desio zločin, a o kojem niko ne želi da priča ali se svi trude da momku pokažu da tu nije dobrodošao.


Već po dolasku u kuću vide se dve stvari. Prvo, imanje koje se nalazi negde u Mejnu izgleda jezivo i odlično je izabrano. Pitam se ko bi sam živeo tu i bez tragičnog istorijata objekta, ali naš gradski dečko se odmah odlučuje na život tu jer ga „nešto privlači“. Možda važnije od glupog postupka glavnog lika je da se u narednih 15 minuta filma ređa ceo repertoar koji možemo videti i ghost/hauted filmovima: sva vrata se sama izotvaraju, senke se ispomeraju u svim prostorijama, u kući postoji najmanje jedna nepoznata osoba, slika u dnevnom boravku hipnotički deluje na posmatrača, ambar je misteriozno zaključan a oko kuće obigrava tajanstveni pas i leti još tajanstveniji gavran koji s namerom redovno ostavlja svoje perje. Da se ostalo na ovome i da se priča malo razradila Dead Souls bi bio pristojan film, međutim autor je odlučio da pruži nešto novo i originalno, a zaista mu na tome ne treba zameriti. Od trenutka kada bivši šerif killne advokata film kreće strmoglavo nizbrdo i taj trend se nastavlja sve do završetka.


Ukusi su različiti ali se meni nikada nisu sviđali filmovi skarabudženi od svega i svačega, da ne kažem od frogsa i grendmadersa. Početnu dobru i jezivu atmosferu ruinira ubacivanje nekih likova meštana koji budu hipnotisani fotografijom krvnika iz prošlosti, nerezonskim postupcima likova, ubistva nekih likova a zatim oživljavanje istih. Bauljanje mrtvih koji imaju neki cilj, dakle pametniji su od zombija, ulačenje mrtvih duša (koje zapravo i nisu toliko mrtve) u tela mrtvih i njihov trud da se završi nešto što je započeto pre 17 godina a što nije toliko zanimljivo, mešanje okultnog i religioznog, sa Ozirisom kao šlagom na torti je za moj ukus potpuni mess. Jeste, film je sniman po nekakvoj istoimenoj horor knjizi, ali šta da mi sad radimo, ko je kriv autorima što snimaju filmove po lošim knjigama. Što se tiče radnje filma imao bih još štošta da prigovorim u vezi sa nekim nejasnim momentima, sa nekim nedostajućim detaljima, sa nekim nejasnim i maglovitim scenama koje nisam shvatio i pored uloženog truda.


Na sve ovo dodajte i neharizmatičnog glavnog glumca koga sam već zaboravio kako izgleda. Najgore što može da se desi glavnom glumcu je da ne bude najupečatljiviji u svojoj ulozi a to se baš ovde desilo pa je Magda Apanowicz bukvalno ukrala poziciju glavne zvezde filma ulogom misteriozne (ali sasvim nepotrebne) devojke Emme. Što se mene tiče film nema mnogo toga što bi se moglo pohvaliti izuzev tehničkih karakteristika, ali to nije dovoljno za jedan dobar film.

+ ambijent, fotografija, scenografija
+ neke scene u prvoj polovini filma
— bućkuriš svega i svačega
— neubedljiv glavni lik
— dosta nejasnih scena i likova

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment