Sunday, September 1, 2013

I Am Omega (2007)


Režija: Griff Furst
Uloge: Mark Dacascos, Geoff Meed, Jennifer Lee Wiggins
Pogledajte još: I Am Legend (2007)

I Am Omega, ili kako je stilizovano napisano na omotu - I Am Ωmega, je mockbuster snimljen da iskoristi uspeh hita I Am Legend. Nisam planirao da ga pogledam jer sam bio ubeđen u njegov loš kvalitet, međutim iz meni nepoznatih razloga sam nedavno pogledao upravo njega i mogu reći da je film bolji nego što sam očekivao.


Ukoliko ste gledali gore spomenutog Legenda sa Will Smithom znajte da ovaj film ima sličnu radnju a još je sličniji sa The Last Man on Earth i The Omega Man, sva četiri filma rađena na osnovama istog književnog predloška. U ovom slučaju glavni lik filma je Renchard, jedino preživelo ljudsko biće u okolini, vrlo verovatno u celom gradu a moguće i na Zemlji. Ostatak stanovništa je iz nama nepoznatog razloga postao zombificiran, brz i agresivan, željan da svako ljudsko biće expresno prevede na svoju stranu. Renchard dane provodi skoro identično Vincent Priceu, sećajući se nekadašnjeg života, tražeći namirnice po gradu, obezbeđujući svoj dom od povremenih naleta zombija ali uz jednu sitnicu: obilazi ključna mesta u gradu, poput gasovoda i sličnih eksplozivnih mesta i postavlja eksploziv u želji da čitav grad digne u vazduh kada za to dođe vreme.


Ključna promena u monotonom Renchardovom životu javila se nakon iznenadnog „skype“ poziva nepoznate ženske osobe. Početni šok usled toga što nije sam na ovom svetu pojačan je vrlo brzom posetom dvojice agenata zajednice preživelih koji ga vrlo brzo „ ubeđuju“ da pođe sa njima u potragu za upravo onom devojkom koja mu se javila na laptop. Dvojica posetilaca deluju više nego sumnjivo a njihove prave namere će se pokazati nešto kasnije. Nažalost, na ovom mestu i I Am Omega postaje više Asylumovska, dakle amaterskija. U prvom delu filma, dok posmatramo Renchardovu samoću, njegovo ponašanje i aktivnosti film je iznenađujuće dobar i autori su uspeli da dočaraju atmosferu samoće glavnog lika. Još jedna pozitivna stvar je izgled zombija koji je vrlo pristojan, za dve klase bolji od nekih takođe nižerazrednih zombi filmova.


Kada se pojave gore pomenuti posetioci, a kasnije i „skype“ devojka, film pokazuje svoje niskobudžetno lice iako je i dalje gledljiv. Usled često slabe glume, tek osrednjih dijaloga i sumnjivo loših glasova film u pojedinim momentima deluje dosta loše producirano. Autori su se u ovom segmentu trudili da nam prikažu neke akcione scene i to su uradili pristojno, tuče se nerezonski dešavaju ali su dinamične i ako moram da biram između loših (i zvučno i sadržajno) dijaloga i tuča iz teen horor filmova – ipak biram ovo drugo.  Najslabija stvar u filmu su neke urnebesno loše scene, poput one kada Renchard sa nekoliko metaka u telu (od kojih je jedan u nozi) gura automobil da bi ovaj upalio a kasnije se celokupan upinje u tuču života iako je sat ranije „ispuštao dušu“. Katasrtrofalni specijalni efekti eksplozija se u jednom Asylumovom filmu podrazumevaju.



Ukoliko volite filmove o poslednjim ljudima na zemlji ili zombijima I Am Omega bi vam se mogao svideti ali nemojte imati prevelika očekivanja koja se tiču produkcije i budžeta. U svakom slučaju ovaj film spada u bolje Asylum filmove koje sam pogledao.

+ zanimljiva priča i dobra atmosfera
+ kvalitetan izgled zombija
+ režija i akcione scene
— neke gluposti u scenariju
— efekti eksplozija, povremeno i gluma


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment