Saturday, September 21, 2013

The Demented (2013)


Režija: Christopher Roosevelt
Uloge: Kayla Ewell, Richard Kohnke, Ashlee Brian
Pogledajte još: 28 Days Later... (2002)

Nisam pažljivije pogledao omot filma ali me je naziv The Demented navodio da je u pitanju još jedan film gde demented son of a bitch sadistički muči grupu tinejdžera u nekoj zabiti gde se krici nikako ne mogu čuti a signala za mobilni nema. Bio sam u krivu, The Demented je zapravo zombi film ali ne mnogo više originalniji od prosečnog torture porn filma.
 

Za početak tu je obavezno nekoliko tinejdžera mešovito sastavljenih od kučkice, preljubnice, crnca, štrebera, plavuše, crnke itd. Za svakoga po nešto. Svi oni staju u jedan Jeep Cherokee i kreću put vikend kuće koja je u vlasništvu roditelja jednog od njih a da bi tu proveli miran vikend u razgovoru, seksu, piću i ko zna čemu. Što je klinčadiji milo to im se samo snilo al' provoda oni ne dočekaše. Jedan telefonski poziv im je javio da je u toku teroristički napad nekakvim biološkim oružjem koje doleće iz pravca Meksičkog zaliva. Avioni američke vojske lete k'o muve bez glave pa rakete padaju nedaleko od letnjikovca u kojem se odigrava ovaj film stvarajući pri tom loše animiranu CGI „pečurku“. Ceo okrug vrlo brzo postaje karantin ali problemi nastaju tek kada se pojavi jedan pas bez uveta, sa čudnim crvenim očima i penom koja mu curi iz usta.


Nekoliko napada pobesnelog psa (meni najbolja scena u filmu) mogu da budu naznake onoga što ekipu tek očekuje. Biološko oružje je izazvalo smrt živih bića koja su onda postala zombiji. Svi se kreću veoma brzo, reaguju i na najmanji zvuk poput bata koraka a ekstremno su krvožedni. Da bi uspeli da se spasu naši junaci će morati da koriste i najmanje šanse poput one kada se zombiji umire, „smrznu“ u neprirodnim pozama usled neaktivnosti. Cilj mučnog probijanja je krov univerziteta na koji sleće helikopter za evakuaciju. Radnja filma je prilično naporna jer tek što uspeju da se probiju na određenu tačku ispostavi se da moraju da se premeste na neku drugu, a novo probijanje podrazumeva ponovni napeti prolazak između uspavanih zombija. Gotovo kompletan film liči na prvih pola sata World War Z koji opisuju probijanje kroz grad i po zgradama, naravno u ovom slučaju nižebudžetno prikazano.


Ono što srozava film čak i nije skromni budžet koji se ogleda u jednostavnim zombi maskama i nedostatku eksplicitnih scena ubijanja i kontakata sa zombijima, gde je sve pokušano da se standardno zamaskira brzom i drmusavom kamerom. Najveći problem u filmu su postupci likova koji konstantno nerviraju. Kada jedva uspeju da desetkovani pobegnu iz vikendice koju su preplavile horde zombija naglo automobilom skreću sa puta i prevrću se jer se na putu pojavila devojčica zombi. Kada jedan od bliskih počne da se pretvara u zombija ostali gledaju u njega i povremeno vrište iako je logično da a) počnu da beže, ili b) udare ga direktno po glavudži kada već drže sekiru u ruci. Minut kasnije pomenuti ih povija i eto još jedne napete scene koja je glupo nastala. Ženski likovi posebno iritiraju svojim odlukama, dilemama i ponašanjem. Kraj filma je na silu obogaćen neočekivanim twistom i nisam siguran da će se većini svideti.


The Demented nije toliko loš film samo ne donosi ništa novo u zombi žanr što nije već viđeno mnogo puta a donosi dosta prekopiranih scena iz skorašnjih hitova i neke glupe klišeje koji su trebali biti izbegnuti. Film preporučujem samo istinskim zombi fanovima koji moraju da pogledaju baš svaki zombi film koji se pojavi.

+ dinamičan i pristojno režiran film
+ dosta napetih scena
+ scena sa pobesnelim psom
— glupi postupci i odluke likova
— ne donosi skoro ništa novo


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment