Wednesday, September 11, 2013

Sennentuntschi: Curse of the Alps (2010)


Režija: Michael Steiner
Uloge: Roxane Mesquida, Nicholas Ofczarek, Andrea Zogg
Pogledajte još: Dorothy Mills (2008)

Sennentuntschi: Curse of the Alps je za mene još jedan dokaz kako polako ali sigurno zaostajemo za civilizovanim svetom osim u mnogim stvarima i u snimanju kvalitetnih horor i mistery filmova. Normalno je da ne možemo da snimamo filmove poput onih iz SAD, sa Ostrva, iz Francuske, Španije ili Rusije ali izgleda da ne možemo ni takve kakve može „filmska velesila“ Švajcarska.


Da, Sennentuntschi je švajcarski film a da dolazi sa evropskog kontinenta je jasno već po prvim scenama. Ambijent je veoma originalan, mističan ali pre svega prijatan za oko. Kompletna radnja se dešava na Alpima, deo radnje se odvija u mestašcetu koje se nalazi u podnožju planine a ostatak po šumama, vrletima i izolovanim kolibama koje se nalaze na pristojnoj nadmorskoj visini. Atmosfera je sumorna, maglovita, vazduh je osetno svež a kiša samo što ne počne da pada. U takvu atmosferu se savršeno dobro uklopila priča sa malo pozitivnih likova, ili možda nijednim. Događaji opisani u filmu počinju onoga trenutka kada sveštenik pronalazi svog obešenog pomoćnika. Ni sveštenik ni lokalni seljani ne veruju da je u pitanju samoubistvo već za nesreću krive jednu nemu devojku koja se pojavila u selu bukvalno nekoliko trenutaka nakon sahrane.


Devojka je nepismena, nema, u prilično lošem fizičkom stanju ali to ne sprečava primitivce da pokušaju linč a u daljem razvoju događaja bi verovatno sledili krst, spaljivanje i ostalo. Ovome se usprotivio lokalni policajac koji jedini ima želju da sazna poreklo devojke i odakle se stvorila skoro naga u selu. U svojoj istrazi će otkrivati neke šokantne detalje dok god se sve kockice priče ne slože u jednoj ništa manje šokantnoj završnici koja je delom ipak nejasna i to je jedna od mojih zamerki filmu. Kao što sam već spomenuo, skoro svi likovi imaju negativne karakteristike, pa čak i oni koji deluju pristojno u sebi kriju neku tajnu. Ovo se odnosi i na lokalnog sveštenika pa i ne čudi da je švajcarska televizija dobila tužbu zbog „bogohuljenja“. Onima koji na religiju gledaju trezvenije film bi se mogao dodatno svideti zbog svoje realne note.



Tehnički je film odličan, uz gore spomenute prelepe i sumorne predele Sennentuntschi karakteriše i dobra režija, odlična gluma skoro svih likova, kvalitetna muzička podloga ali i dobro osmišljena priča gde će se svako iznenaditi njenim raspletom. Neka pitanja u filmu ostaju otvorena, ili mi je odgovor na njih nekako promakao, ali video sam filmove i sa više upitnika. Greške tipa zašto policajac vozi Ladu Nivu koja se pojavila 1977. godine a radnja filma se dešava dve godine ranije ipak nisu toliko bitne; dovoljno je što sve deluje evropski i skoro verodostojno sredini 70-ih godina.


Sennentuntschi: Curse of the Alps je složena i mračna priča o zločinima, ljubavima, ubistvima i seksualnim iskorišćavanjima. Film u svojoj radnji nema ništa natprirodno iako tokom gledanja filma može delovati tako. Njegova kompletna radnja je realna i potencijalno moguća što je još jedan plus. Švajcarska se odlično uvrstila na triler/horor/mistery filmsku mapu a ja film nagrađujem ocenom više.

+ odlični predeli i ambijent
+ odlična i sumorna atmosfera
+ dobra režija i gluma
+ dobra i složena priča o zločinima
— nakon završetka ostaju neke nejasnoće


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment