Wednesday, September 11, 2013

Sharknado (2013)


Režija: Anthony C. Ferrante
Uloge: Ian Ziering, Tara Reid, John Heard
Pogledajte još: Sharktopus (2010)

Sharknado je do sada najhypovaniji Asylumov film, za čiju distribuciju je zadužen SyFy kanal, film koji je podigao najviše prašine i koji je izazvao mnogo više love/hate komentara od bilo kojeg njihovog dosadašnjeg filma. Da li se to desilo sa razlogom? Itekako, Sharknado je zabavno provedenih sat ipo koji prijaju svakom ljubitelju neozbiljnih a pogotovo filmova o ajkulama. 


Ko je pogledao nekoliko horor filmova o ajkulama/piranama/bilo-kojim-vodenim-ubicama-sa-zubima video je da autori na jedvite jade rešavaju najteži problem: kako smestiti radnju filma u vodu u kojoj ribe mesožderke vrebaju svojim oštrim zubićima. Autori Sharknadoa nisu imali taj problem: umesto da smeštaju gomilu likova u vodu odlučili su se na obratno, da smeste ajkule u stanište ljudi, Los Angeles u ovom slučaju. Kako su to uspeli? Najjednostavnije (?), tornado je iz okeana podigao ogromnu količinu vode, dobro je zavrteo, došao do grada i zajedno sa hiljadama ajkula prosuo na njega, pretvarajući njegove ulice u velike reke kojima plivaju ogromne krvožedne ribetine u potrazi za ljudetinom. Ajkule plivaju ulicama, padaju sa nadvožnjaka, izleću iz kanalizacije i uleću kroz prozore u kuće, stanovništvo je u panici, vojske, policije i specijalaca nema ni od korova pa dovođenje situacije u normalu mora da izvrši razvedeni otac dvoje dece.


Njemu će pomoći konobarica iz kafića, bivša supruga i dvoje prijatelja a postići će rezultate kojih bi se postidela i američka vojska. Pre bilo kakvog osvrta treba znati da ovo nije ozbiljan film, da je u pitanju neobavezna zafrkancija u kojoj apsurdne scene predstavljaju plus umesto da su podložne kritici. Zato izlaženje iz trbuha ajkule, letenje helikopterom ucentar tornada ili oluja koja prođe posle par minuta nisu nešto što zaslužuje zamerke; jednostavno se svaka glupost u filmu savršeno uklapa u njegov zabavni i neobavezni karakter. Kada kažem zabavni, da li ste u poslednje vreme gledali film u kojem ajkule padaju sa neba, grizu krov automobila ili skaču sa ciljem da obore helikopter? Da li ste (posle Piranhe 3DD) gledali urnebesne scene izvlačenja žrtve iz čeljusti ajkule iako je više nego očigledno da je od skorašnjeg živog čoveka ostao samo patrljak od noge? Da li vam dovoljno zabavno zvuči scena u kojoj oluja nosi slova H, O, L, L, Y, W, O, O i D sa obližnjeg brda i baca po našim junacima koji jedva uspevaju da sačuvaju živu glavu?


Ukoliko vam ovakve „realne“ scene zvuče interesantno ovo je film za vas, naročito ukoliko planirate da ga gledate u društvu. Nekoliko prijatelja, sok/pivo i komentari su garant dobre zabave uz ovaj Sharknado. Film poseduje nekoliko urnebesno smešnih scena, neke koje nisu toliko uspele, ali i dosta duhovitih scena začinjenih osrednjom kompjuterskom animacijom i još slabijom glumom. Scenario ovde služi samo da poveže nerezonske akcione scene i glupe postupke likova, dijalozi su često besmisleni i nelogični, ponašanja likova takođe, ali šta ima veze kada je sve to zabavno. Ian Ziering, Tara Reid i Cassie Scerbo se izdvajaju iz glumačke postave i deluje kao da im je bilo vrlo zanimljivo na snimanju. Primedbu dajem nekim zaista slabim animacijama i prekobrojnim scenama putovanja automobilom suviše očigledno snimljenim u studiju.


U Sharknadu je sve podređeno zabavi pa zaboravite na bilo kakve vremenske zakone, prostorne zakone, zakone gravitacije ili logike. Ukoliko imate afiniteta prema B i C produkciji filmova, ukoliko volite Asylum produkciju ili horor komedije o ajkulama nema razloga da ne pogledate i ovaj film. Pogledali ga ili ne, Asylum će nastaviti da štancuje „hitove“ o ajkulama, piranama i krokodilima a Sharknado 2: The Second One je već najavljen za sledeće leto.

+ neozbiljan, duhovit i dinamičan film
+ zadovoljavajući kasting za ovakav film
+ pojedini specijalni efekti su dobri i duhoviti
— pojedini specijalni efekti su očajni
— bespotrebno dugačke scene vožnje auta


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: