Thursday, September 26, 2013

Hell Baby (2013)


Režija: Robert Ben Garant, Thomas Lennon
Uloge: Rob Corddry, Leslie Bibb, Alex Berg
Pogledajte još: It's Alive (2008)

S vremena na vreme se pojavi poneka horor komedija ali je njihov kvalitet vrlo diskutabilan. Hell Baby je još jedan pokušaj da se napravi nešto duhovito i smešno parodiranjem mnogih stvari koje godinama gledamo u horor filmovima. Nažalost, rezultat nije baš sjajan iako je film imao dosta potencijala.


Ima li većeg klišea za ismevanje od onog kada se par useljava u kuću čiju prošlost ne poznaje. Kuća izgleda kao da je iz horor filma, čak štaviše ona i jeste u horor filmu, ali Jacku i trudnoj Vanessi to ni najmanje ne upada u oči. Ubrzo upoznaju komšiju F'resnela koji ih upoznaje sa tragičnom istorijom kuće. Eto odgovora zašto ju je par jeftino kupio. Nedugo zatim Vanessa postaje zaposednuta, počinje da se ponaša čudno i da predstavlja opasnost po svoju okolinu. Počinju da se dešavaju ubistva dok njen suprug nema pojma da je upravo njegova supruga ta koja seje smrt i to na prilično morbidan i brutalan način. Za to vreme Vatikan šalje dvojicu svojih specijalaca, crkvene ljude u crnom, da intervenišu i spreče rođenje Đavolje bebe. Tu su još i dvojica policajaca šaljivdžija i horor šou može da počne.


Hell Baby dolazi od režisera, scenarista i glumaca koji glume sveštenike specijalce, ljude koji su odgovorni za seriju Reno 911. Pomenutu seriju nisam pogledao pa mi je ovo bio prvi susret sa pomenutim dvojcem i njihovim smislom za humor. Imajte u vidu i da je za horor komediju više nego za bilo koji horor podžanr važan specifičan smisao za humor gledaoca i da je krajnja ocena vrlo individualna. Ono što je nekome smešno ne mora biti smešno drugome i obratno jer tačne definicije onoga šta je smešno nema. Moja ocena je da film funkcioniše u odnosu 50-50. Pojava sveštenika u crnom je duhovita, njihove replike većinom, policajci se trude sa nešto manjim uspehom a smešne replike i apsurdne scene, poput one o komentarisanju famoznog štampača, postoje. Definitivno najsmešnije su one scene kada se iznenada pojavljuje F'resnel (kao i mnogo drugih likova) izvrgavajući ruglu sve one jump scares scene koje godinama gledamo u hororima. Scene sa kutijama su takođe urnebesne.Problem su one scene gde se autori na silu trude da budu duhoviti, ili to barem meni tako izgleda. Insistiranje na golotinji, mnogo neuspelih šala u vezi seksa i neumesno ismejavanje starih ljudi (kada ne znate kako da učinite film „smešnim“ samo stavite 90-togodišnju babu u krevet umesto seksi devojke). Uglavnom, kada se sve sabere Hell Baby može da prođe, verujem da će svako pronaći odgovarajuće fazone za njegov ukus ali će morati da toleriše i one neuspele. Završetak filma je po mom mišljenju takođe neuspeo i nesmešan. Zanatski je film vrlo dobar, vizuelno sve odlično izgleda a i gluma je na odličnom nivou. Pravo osveženje nakon gledanja nekih niskobudžetskih, da ne kažem amaterskih, horor komedija. Zamerku stavljam i na pojavljivanje Đavolje bebe koja se pojavljuje dosta kasno u filmu iako su scene sa njom vrlo dobre, dinamične, efektne i dobro režirane. Specijalni efekti i izgled bebe su mi se svideli.


Kompletan film nije koherentan, scene nisu dobro povezane i autori se nisu previše trudili u vezi toga. Sve više deluje kao zbir skečeva usled kojih trpi priča koje ovde u principu i nema. Ukoliko volite horor komedije dajte ovom filmu šansu jer je velika šansa da vas barem u desetak situacija nasmeje. Ne moram ni da vam govorim da je poželjno da ga gledate u što brojnijem društvu jer i neke poluduhovite scene u društvu mogu da funkcionišu.

+ desetak smešnih momenata
+ pristojni specijalni efekti
+ odlični likovi i gluma
— dosta fazona nije smešno
— skoro nepostojeća priča

Ocena: 5/10


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment