Thursday, September 26, 2013

Hell Baby (2013)


Režija: Robert Ben Garant, Thomas Lennon
Uloge: Rob Corddry, Leslie Bibb, Alex Berg
Pogledajte još: It's Alive (2008)

S vremena na vreme se pojavi poneka horor komedija ali je njihov kvalitet vrlo diskutabilan. Hell Baby je još jedan pokušaj da se napravi nešto duhovito i smešno parodiranjem mnogih stvari koje godinama gledamo u horor filmovima. Nažalost, rezultat nije baš sjajan iako je film imao dosta potencijala.


Ima li većeg klišea za ismevanje od onog kada se par useljava u kuću čiju prošlost ne poznaje. Kuća izgleda kao da je iz horor filma, čak štaviše ona i jeste u horor filmu, ali Jacku i trudnoj Vanessi to ni najmanje ne upada u oči. Ubrzo upoznaju komšiju F'resnela koji ih upoznaje sa tragičnom istorijom kuće. Eto odgovora zašto ju je par jeftino kupio. Nedugo zatim Vanessa postaje zaposednuta, počinje da se ponaša čudno i da predstavlja opasnost po svoju okolinu. Počinju da se dešavaju ubistva dok njen suprug nema pojma da je upravo njegova supruga ta koja seje smrt i to na prilično morbidan i brutalan način. Za to vreme Vatikan šalje dvojicu svojih specijalaca, crkvene ljude u crnom, da intervenišu i spreče rođenje Đavolje bebe. Tu su još i dvojica policajaca šaljivdžija i horor šou može da počne.


Hell Baby dolazi od režisera, scenarista i glumaca koji glume sveštenike specijalce, ljude koji su odgovorni za seriju Reno 911. Pomenutu seriju nisam pogledao pa mi je ovo bio prvi susret sa pomenutim dvojcem i njihovim smislom za humor. Imajte u vidu i da je za horor komediju više nego za bilo koji horor podžanr važan specifičan smisao za humor gledaoca i da je krajnja ocena vrlo individualna. Ono što je nekome smešno ne mora biti smešno drugome i obratno jer tačne definicije onoga šta je smešno nema. Moja ocena je da film funkcioniše u odnosu 50-50. Pojava sveštenika u crnom je duhovita, njihove replike većinom, policajci se trude sa nešto manjim uspehom a smešne replike i apsurdne scene, poput one o komentarisanju famoznog štampača, postoje. Definitivno najsmešnije su one scene kada se iznenada pojavljuje F'resnel (kao i mnogo drugih likova) izvrgavajući ruglu sve one jump scares scene koje godinama gledamo u hororima. Scene sa kutijama su takođe urnebesne.



Problem su one scene gde se autori na silu trude da budu duhoviti, ili to barem meni tako izgleda. Insistiranje na golotinji, mnogo neuspelih šala u vezi seksa i neumesno ismejavanje starih ljudi (kada ne znate kako da učinite film „smešnim“ samo stavite 90-togodišnju babu u krevet umesto seksi devojke). Uglavnom, kada se sve sabere Hell Baby može da prođe, verujem da će svako pronaći odgovarajuće fazone za njegov ukus ali će morati da toleriše i one neuspele. Završetak filma je po mom mišljenju takođe neuspeo i nesmešan. Zanatski je film vrlo dobar, vizuelno sve odlično izgleda a i gluma je na odličnom nivou. Pravo osveženje nakon gledanja nekih niskobudžetskih, da ne kažem amaterskih, horor komedija. Zamerku stavljam i na pojavljivanje Đavolje bebe koja se pojavljuje dosta kasno u filmu iako su scene sa njom vrlo dobre, dinamične, efektne i dobro režirane. Specijalni efekti i izgled bebe su mi se svideli.


Kompletan film nije koherentan, scene nisu dobro povezane i autori se nisu previše trudili u vezi toga. Sve više deluje kao zbir skečeva usled kojih trpi priča koje ovde u principu i nema. Ukoliko volite horor komedije dajte ovom filmu šansu jer je velika šansa da vas barem u desetak situacija nasmeje. Ne moram ni da vam govorim da je poželjno da ga gledate u što brojnijem društvu jer i neke poluduhovite scene u društvu mogu da funkcionišu.

+ desetak smešnih momenata
+ pristojni specijalni efekti
+ odlični likovi i gluma
— dosta fazona nije smešno
— skoro nepostojeća priča

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment