Tuesday, October 1, 2013

Progeny (1998)


Režija: Brian Yuzna
Uloge: Arnold Vosloo, Jillian McWhirter, Brad Dourif
Pogledajte još: Alien Seed (1989)


Slučajna koincidencija je htela da istog dana pogledam dva filma u kojima je glavna ženska osoba zatrudnela sa vanzemaljcem i na svet donela malog vanzemaljčića. Stranded je ispričao svoju mediokritetsku priču a Progeny daje jedan dramski aspekt na pomenuti problem koji može svakoj ženi, jelte, da se desi.


Nakon dužeg vremena neuspešnih pokušaja Sherry konačno ostaje u drugom stanju što nju i njenog supruga Craiga čini srećnim. Ali od kada su vodili ljubav njih dvoje doživljavaju čudne vizije tog događaja koji ne deluju sasvim stvarno, doživljavaju neobjašnjiva ukočenja koja ih sputavaju na poslu i remete njihovu napokon dočekanu sreću. Craig odvodi svoju suprugu kod psihijatra koji smatra da ona ima psihičkih problema za koje okrivljuje njenog supruga. Nakon toga Craig odvodi suprugu i kod prijatelja ginekologa koji na trenutak ultrazvukom vidi da se u njenoj utrobi ne nalazi beba već mali vanzemaljac. Nekoliko sekundi nakon šokantnog saznanja aparati otkazuju, ginekolog doživljava srčani udar a Craigu niko ne veruje šta je video. Niko osim sumnjivog pisca još sumnjivije knjige u kojoj su opisani brojni događaji gde su razne žene ostale u drugim stanjima sa vanzemaljcima. 


Ovakva tema mi je oduvek bila zanimljiva, valjda još od kada sam kao klinac gledao Village of the Damned gde su žene takođe misteriozno ostale noseće. Druga stvar koja me je privukla da pogledam Progeny su imena Briana Yuzne i Stuarta Gordona, koji su autori nekolicine horor/SF filmova ali su meni ostali u pamćenju kao autori Re-Animatora (prvi kao režiser a drugi kao scenarista), jednog od mojih omiljenih filmova u tinejdžerskim danima. Progeny je daleko od pomenutog filma iz više razloga. Iako počinje zanimljivom idejom film je suviše razvučen pa se njegova kompletna radnja mogla sabiti i u samo pola sata. U središnjem delu filma nema dovoljno zanimljivih scena već se ponavljaju neke iz prvog dela filma, valjda da bi se radnja malo produžila do podrazumevanih sat ipo. Izgled filma je često upadljivo niskobudžetni a gluma glavnog lika pomalo drvena. Ako bih morao da svrstam Progeny u neki žanr rekao bih da je u pitanju SF drama a to nije podžanr koji previše volim.


Da ne bude sve potpuna katastrofa pobrinula se glavna glumica koja je dosta ubedljivija u svojoj ulozi a i ne libi se snimati naga ;) Izgled vanzemaljaca nije loš pa iako su malo prikriveni deluju relativno jezivo. Ostali specijalni efekti su malobrojni ali pristojno urađeni. Poslednjih dvadeset minuta su dinamičniji i dodatno izvlače film ali je priča do ovog trenutka već prepuna rupa kao švajcarski sir. Zar stvarno možemo da poverujemo da bi neki suprug (a pogotovo hirirg) poverovao u jedan nekompletni ultrazvuk a da suprugu ne podvrgne daljim ispitivanjima pre nego što stvar uzme u svoje ruke. Završetak filma je dvosmislen ali mi se to dopalo jer se kompletna dešavanja mogu shvatiti na dva načina. 


Nakon gledanja filma nisam bio sasvim zadovoljan i mislim da je film mogao i morao biti barem malo bolji, posebno u svojoj središnjici. Da li je priča zaista tako osmišljena ili nije mogla više da se razgrana i da bude efektnija zbog budžeta – ko će ga znati. Progeny preporučijem samo fanovima alien abduction filmova a ni oni ne bi trebalo da puno očekuju od njega.

+ uvek zanimljiva ideja
+ izgled vanzemaljaca i ostali efekti
+ završetak
— dosadnjikav srednji deo filma
— neiskorišten potencijal

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment