Sunday, October 6, 2013

Army of Darkness (1992)


Režija: Sam Raimi
Uloge: Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert
Pogledajte još: Braindead (1992)

Army of Darkness je treći nastavak u serijalu Evil Dead i za sada poslednji, ukoliko ne računamo skori polu-remake. Iako se mnogi neće složiti mišljenja sam da je Army of Darkness bolji film od Evil Dead II, originalniji, smešniji, bolje produciraniji i zanimljiviji. 
 

Uostalom, Army of Darkness je i trebao da bude drugi po redu u Evil Dead serijalu ali ekipa sredinom osamdesetih nije imala dovoljno sredstava da priču po svojim standardima smesti u 1300-tu godinu. Priča u Army of Darkness se nastavlja na završetak one iz prethodnika ali standardno za ovaj serijal ni to nije do kraja ispoštovano. Iako je na kraju prethodnika Ash usisan kroz vremenski portal i u 1300-toj godini dočekan kao spasilac na početku Army of Darkness on je u okovima zarobljen od strane srednjevekovne vojske. Ničim izazvan Ash se našao u sred borbe između lorda Arthura i vojvode Henryja pa će biti malo teže da se dokopa Necronomicona koji mu jedini garantuje povratak u sadašnjost. Da bi se domogao Necronomicona mora tačno izgovoriti legendarne reči koje je na nesreću zaboravio a njihovim netačnim izgovaranjem budi čitavu armiju tame pa mora pomiriti zaraćene snage u borbi protiv hordi mrtvih i kostura.


Dosta uloženih sredstava u ovaj film se apsolutno vide pa Army of Darkness izgleda mnogo bolje od prethodnika. Osim kristalno čiste slike ambijenti su kvalitetniji a scenografija je bogatija, mada je i vreme događanja filma takvo da su koreografi i scenografi mogli da se razmašu. Oni koji su se još više proslavili u ovom filmu su majstori za specijalne efekte koji su zaista odlični. Svi efekti su nekompjuterizovani i korištena je stara dobra motion capture tehnologija a scene u kojima na ekranu vidimo bukvalno stotine kostura i mrtvaca su za pamćenje. Kada pogledam neki horor film sa ovako pravljenim efektima tek onda mi postane jasno koliko su kompjuterski CGI efekti jadni & bedni. Army of Darkness je apsolutno praznik za oči.


Ono što se možda neće svim gledaocima svideti je što horora u ovom filmu ima malo i sve je podređeno dobroj zabavi i duhovitosti. Zato strašnih scena nema ali ima urnebesnih scena i referenci na poznate filmove. Tako Asha mali Ashići vežu poput Gullivera, Ash pogrešno izgovara reči Klaatu barada nikto u najsmešnijoj sceni u filmu (reči su pozajmljene iz starog hita The Day the Earth Stood Still) a postoji još mnogo drugih parodiranja. Ni filmovi snimljeni nakon Army of Darkness mu nisu ostali dužni pa se u njima mogu sresti brojne posvete ovom hitu. Army of Darkness nikako ne bi bio tako dobar a ni popularan film da nije Bruce Campbella koji u ovom filmu briljira više nego ikada. Njegove replike su legendarne a doprinos komediji evidentan. Tek u ovom filmu se vidi od koga je Jim Carrey skinuo neke fazone i grimase. Zaista neverovatno da Bruce nije imao bogatiju filmsku karijeru i više snimljenih (horor) filmova.


Svaki ljubitelj horor komedija ovaj film naprosto mora pogledati. Još jedna zanimljivost u vezi filma su brojne verzije, nekada davno sam gledao ovaj film sa jednim završetkom a sada sa drugim. Jedan od alternativnih završetaka (po mom mišljenju efektniji od S-smart završetka) možete pogledati na sledećem linku). Dobra vest je da se planira snimanje nastavka ovog filma (za sada se pominje 2016. godina) sa Bruce Campbellom u glavnoj ulozi.

+ vizuelni kvaliteti filma
+ odličan izgled armije tame
+ Bruce Campbell
+ dosta uspelog humora
+ reference na poznate filmove

Ocena: 9/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment