Monday, October 21, 2013

The Facility (2012)


Režija: Ian Clark
Uloge: Aneurin Barnard, Alex Reid, Chris Larkin
Pogledajte još: Expiration (2011)

The Facility je britanski horor film čiji je radni naziv bio Guinea Pigs. Možda bi radni naziv bolje pristajao filmu budući da bolje oslikava radnju a pamtljiviji je od bezličnog The Facility. No, bitnije je da film deluje vrlo pristojno, posebno imajući u vidu budžetske okvire.


Sedmoro dobrovoljaca stiže u bezličnu i izolovanu zgradu (The Facility) da učestvuje u dobrovoljnom testiranju novog leka. Želja za brzom zaradom ili dekintiranost, tek sedmoro dobrovoljaca različite starosti, pola i etničkog porekla dobija dozu od 2mg leka Pro9 i u zgradi mora provesti sledeće dve sedmice dok ih malobrojna ekipa lekara i naučnika posmatra i izučava propratne posledice konzumiranja neispitanog medikamenta. Kao što mnogi ne čitaju sitna slova na dnu stranice ili Termsand Conditions tako mnogi ne razmišljaju šta ako nešto pođe po zlu. U ovom slučaju po zlu je pošlo već iste večeri kada je jedan od dobrovoljaca iskusio neželjena dejstva leka koja su ubrzano izazvana njegovim nepridržavanjem od mirovanja. Grčevi, bolovi ali i agresivnost kako prema sebi tako i prema drugima nagone preostale dobrovoljce da se u grupicama raštrkaju po sobama i pokušaju da spasu živu glavu. Ali, lek počinje da deluje i na druge osobe.


Prava panika nastaje kada većina zaposlenih u ustanovi strada/pobegne/odbija da pomogne zamorčićima. Uz sve to, deluje kao i da nisu svi dobrovoljci primili dozu sumnjivog leka, možda su neki pošteđeni ali zašto? The Facility od samog početka izgleda malo jeftinije, poput indie ostvarenja što možda i jeste, gluma se kreće od sumnjivog do pristojnog a enterijeri su pomalo isprazni ali je za medicinsku ustanovu to i očekivano. Film se najbolje pokazao na polju atmosfere i tenzije a najbolje funkcionišu scene gde se očekuje neko iznenađenje a likovi moraju da osluškuju ono što im nadolazi. Nekoliko scena će vas dobro štrecnuti a jedna od boljih je scena gde devojka mora u mračnoj prostoriji osvetljavati svoj put uz pomoć blica na foto-aparatu. I pored toga što znamo šta da očekujemo krvava i pobesnela prilika koja odjednom iskoči nikoga neće ostaviti mirnog.


Specijalni efekti se sastoje od izgleda konzumenata Pro9 leka i onoga što pomenuti konzumenti ostave iza sebe. Izgled Pro9-ovanih je dobro urađen, koža im poprima neku tufnasto-modru boju a posebno odvratno izgledaju izrasline na licu pojedinih. Ono što još mučnije deluje su njihova zapomaganja i pozivi za pomoć kao i tela u agoniji i grčevima kada dejstvo leka uzme maha. Film ima svoju jasnu poruku i nit priče ali je problem što ostavlja mnogo otvorenih pitanja kao i mnogo nelogičnosti. Nije sasvim jasna uloga ljudi koji nisu testeri leka, nije jasno zašto selek testira na ljudima, niti zašto prvo nije ispitan na pravim zamorčićima. Kraj filma je nagao i ne zatvara film na očekivani način niti kompletira započetu priču a teško je poverovati da su autori imali plan da snime nekakav sequel. Još jedna zamerka tiče se akcionih scena koje su neiskusno i naivno snimljene na previše skokovit način pa sve deluje pomalo amaterski. 


I pored mana preporučujem gledanje ovog filma onima koji vole indie horor triler filmove koji se dešavaju na izolovanim mestima. Film deluje realnije od nekih crazies dejstava lekova/virusa, e sad, što možda nije dovoljno strašan ili bolje produciran to je sasvim druga stvar.

+ klaustrofobičan ambijet
+ mučna dejstva lekova
+ specijalni efekti bolesnika
— rupe u priči i otvorena pitanja
— završetak filma

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment