Tuesday, October 1, 2013

Stranded (2013)


Režija: Roger Christian
Uloge: Christian Slater, Brendan Fehr, Amy Matysio
Pogledajte još: The Thing (1982)

Ime Christiana Slatera već odavno nije garant kvaliteta nekog filma pa tako ni Stranded nije kvalitetan film iako mi se svideo više nego jedan njegov prethodni film koji je opisan na ovim stranicama. Ako ništa drugo Stranded je barem SF film što mi u zadnje vreme više paše od neinspirativnih horora sa masturbatorski raspoloženim epizodnim Slaterom.


Radnja filma se dešava u bazi na Mesecu gde malobrojna ekipa vrši ispitivanja na mineralima. Redovne aktivnosti prekida kiša meteora koji prave veliku štetu na bazi a posebno na komunikacijama. Ali, pravi problemi tek predstoje. Komadi meteora koji su probili zidove baze u sebi imaju spore koje se ekstremno brzo razmnožavaju. Mlada naučnica koja se poseče na epruvetu je prva pogodna da se spore kroz rasečenu kožu nastane u njoj ali kako su spore došle iz kažiprsta do materice ostaje nepoznanica. Uglavnom, već sutradan naučnica se nakon galopirajuće tudnoće porađa a „dete“ beži i skriva se po otvorima za ventilaciju svemirske baze. Dan nakon toga dete će biti odrasli čovek jer stvorenje začeto iz spora veoma brzo postaje ono što želi, dakle čovek, ono može da sazna sve što je njegova majka znala i što je znao onaj koga je ujelo svojim zubićima. Na taj način je stvorenje uvek u prednosti nad posadom stanice dok pokušava da jedinom letilicom za evakuaciju napusti bazu i uputi se ka Zemlji. Zašto to pokušava teško je reći.


A dok to pokušava radnja filma je standardno dinamična za jedan ne toliko inventivan SF B kategorije. Ukoliko ste gledali neki film slične tematike u Stranded nećete videti ništa spektakularno niti originalno. Posada sastavljena od glavnokomandujućeg koji pomalo gubi autoritet i poverenje svoje posade, medicinka koja ostaje trudna sa nekom vrstom vanzemaljca, doktor, tehničar sklon alkoholu su jedini likovi koji se pojavljuju u filmu. Iz ovakve postavke likova ali i događaja koji se dese nakon pada meteora koji prouzrokuju povećanje koncentracije ugljen monoksida nikada nije jasno da li se nekome nešto priviđa usled trovanja, paranoje, konzumiranja alkohola ili neko biće zaista egzistira u stanici. Kada ovo poslednje postane jasno za neke aktere je već suviše kasno (ovo se čak i rimuje) a nepoznato biće je već suviše odraslo i skupilo je dovoljno tuđih iskustava da bi borba protiv njega bila ravnopravna.


Stranded je niskobudžetan film i to je vidljivo od prvog do poslednjeg minuta. Slika je kristalno jasna ali ceo ambijent nije dovoljno kvalitetan a šljašteći kompjuteri koji proizvode razne zvukove nam jasno govore u koju kategoriju ovaj film spada. Specijalni efekti nisu toliko loši, oni kompjuterski tek nešto slabiji i autori su se vodili dobrim pravilom da ono što nisu u stanju realno prikazati bolje i da ne prikazuju. Kompletan vizuelni prikaz je za stepenicu iznad SyFy filmova, na koje Stranded povremeno liči, barem kada je slaba karakterizacija likova u pitanju i mediokritetski scenario. Ovo poslednje naročito smeta, jednostavno likovi prećutkuju vrlo važne činjenice a na druge ne obraćaju pažnju samo da bi se radnja filma nekako nastavila bez obzira što ovakva ponašanja ljudi, a posebno u datim okolnostima, nisu realna. 


Stranded u sebi ima elemenata The Thing, Aliena, možda čak i Invasion Of Body Snatchers, a svi ovi pozajmljeni elementi su slabiji nego što su u originalima. Stranded mogu preporučiti jedino ljubiteljima niskobudžetnih SF horor ostvarenja. Za mene on nije predstavljao razočarenje ali ni ushićenje, Stranded je jednostavno film za pogledati i zaboraviti.

+ dobar kvalitet fotografije i ambijent
+ uvek zanimljiva tematika
+ pristojni specijalni efekti
— neoriginalnost i osrednjost
— mnogo rupa u priči i loš scenario

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment