Wednesday, October 16, 2013

The Traveler (2010)


Režija: Michael Oblowitz
Uloge: Val Kilmer, Dylan Neal, Paul McGillion
Pogledajte još: Truth or Die (2012)

The Traveler nije nikakav putnik kroz vreme, kako sam to naivno i ničim izazvano pomislio pre gledanja filma, već samo Val Kilmer, ugojen, dugokos i jadno plaćen, koji glumata u low budget trileru sa jeftinim horor efektima. I ovakav kakav jeste Kilmer je vredan gledanja ali to ne znači da je film dobar.
 

Na badnje kišno veče, dok su ljudi sa svojim bližnjima u svojim toplim domovima, u policijsku stanicu ležerno ulazi nepoznati dugokosi momak (Val Kilmer). Dežurnom policajcu izjavljuje da želi da prizna da je izvršio ubistvo. Nakon kratkog i haotičnog ispitivanja smeštaju ga u ćeliju ali tek tada nastaju problemi. Nepoznati stranac već samom svojom pojavom unosi nemir kod nekolicine policajaca na dužnosti u stanici, svi oni počinju da doživljavaju vizije Stranca ali i da ih pritiskaju nemile scene iz prošlosti. Naime, pre nekoliko godina tokom potrage za nestalom ćerkicom jednog od policajaca uhapšen je jedan skitnica nad kojim su se policajci brutalno iživljavali i usled čega je zapao u komu. Svi umešani u taj događaj su i večeras na dužnosti a jedan poziv u bolnicu dovodi do još veće panike kod njih: skitnica je jutros preminuo ali kakve veze sa njim ima tajanstveni kosijaner koji nejasno govori?


Neki od policajaca neće imati mnogo vremena za razmišljanje jer je njihov životni put došao do samog kraja. Predvidljivo, svako će skončati upravo onako kako se iživljavao na pokojnom skitnici ali autori su rešili da pomodarskim dodacima upropaste razumljivu ali predvidljivu priču. Zato je finale priče začinjeno „obaveznim“ preokretom koji mi se nije dopao jer u celu potencijalno verodostojnu priču o zločinu i kazni ubacuje nešto paranormalno. Zašto ubacivati nešto tako, a uz to još i nejasno, kada je sve moglo da bude razumljivije i poučnije, doduše opet ne toliko originalno, ubedljivo i zanimljivo. Neiskustvo scenariste nije jedino što smeta u ovom filmu jer se mane vide gotovo na svakom koraku. 


Gluma svih likova osim Val Kilmera je dosta slaba i savršeno se uklapa u low budget film isto koliko i isprane boje okoline ili to što se radnja gotovo kompletnog filma dešava u dve-tri prostorije. Ubistva koja se dešavaju su krvava ali u isto vreme i jeftina, kamera je prebrza u takvim scenama a sve što vidimo je štrcanje krvi po zidovima ili bacanje iznutrica po istima. Tek u nekoliko slučajeva se efekti vide ali ne deluju previše ubedljivo. I onda kada priča nije previše zanimljiva ni originalna, kada gluma nije na previše visokom nivou i kada su specijalni efekti jeftini šta preostaje? Preostaje Val Kilmer koji je i dalje faca i ne pristaje ovakvo jeftinim filmovima ali očigledno da je njegovo vreme prošlo i da mora da tezgari za šaku dolara.


The Traveler je ipak zanimljiviji i razumljiviji od Twixt ali ne mnogo. Na papiru je ova priča imala potencijala ali kada je ovako pretočena na filmsku traku ne deluje nimalo ubedljivo.  Ne savetujem gledanje ovog filma jer postoji mnogo kvalitetnijih filmova na sličnu temu.

+ Val Kilmer, i dalje
+ potencijal priče
— neubedljivi lokaliteti
— slabi glumci, efekti
— rasplet

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment