Thursday, November 7, 2013

Room 205 (Kollegiet) (2007)


Režija: Martin Barnewitz
Uloge: Neel Rønholt, Mikkel Arendt, Julie R. Ølgaard
Pogledajte još: 1408 (2007)

Da vidimo šta to Danci imaju da ponude horor žanru... Room 205 je teen ghost horor film sa velikom dozom dramskih elemenata nauštrb onih strašnih. I bez toga Room 205 bi bio samo prosečan film koji deluje dosta jeftino, skoro kao neko indie ostvarenje.  


Kompletna radnja filma se dešava na Kollegiet iliti koledžu. Katrine stiže na koledž i useljava se u studenstski hotel. Dobija sobu 205 a zajedničku kuhinju deli sa još nekoliko devojaka. Prvi dani prolaze u upoznavanju koleginica i „druženju“ sa njima, u navikavanju na gradski život, upoznavanju momaka i prvim sexualnim i opijatskim iskustvima. Problem je što ovo zauzima skoro pola filma tokom kojih se malo šta dešava što ima veze sa žanrom kojem film pripada. Jedino što vidimo je da pucaju gotovo sva stakla kojima se Katrine približi ali je za nju ključno pucanje ogledala u kupatilu sobe 205. Priča je sledeća: ogledala nisu samo odraz sadašnjosti već i prolaz u drugi svet. U ogledalima se ne ogleda samo onaj ispred njega već ona mogu da zamrznu i „usisaju“ scenu koja se nekada odigravala pred njima. U ovom slučaju u sobi 205 se desila tragedija a ogledalo je „usisalo“ žrtvu tog nemilog događaja koja je izašla iz ogledala kada ga je Katrin slomila.


Zašto duh iz ogledala želi da napakosti Katrin ostaje nepoznanica i nakon završetka filma a čak i moje pretpostavke da će nastradali od ruke duha imati neke veze sa davnom tragedijom ostale su da lebde u vazduhu. Tipična ghost priča o davnom zločinu, krivcima i osveti ovde ne važi i sve što vidimo je duh ljubomoran na sve one koji su živi i koji ubija sve studente na koje naiđe. Ni to ne bi bio toliko problem da su scene u kojima se pojavljuje duh strašne ili jezive ali i pored toga što ima nekoliko scena koje će vas štrecnuti Room 205 na horor planu pada kao i na drugim poljima. Duh nije previše vizuelno ubedljiv a nije ubedljiv ni svojim postupcima, jer kao što sam već rekao ni u jednom trenutku se ne zna šta zapravo hoće. Nakon stradanja stanara hotela preživeli okrivljuju Katrin za zločine što je takođe velika glupost, em što nemaju dokaze za to, em što valjda policija radi svoj posao. 


Neubedljivost se tu ne završava, jer je radnja delom dosta predvidljiva a bez pravog i jasnog klimaksa pri završetku filma. Likovi su dosta neubedljivi a gluma pojedinih naivna. Uz to, neki karakteri imaju predvidljiv razvoj, a neki drugi opet nemaju svoju ulogu. Kakva je svrha uopšte prve polovine filma kada se dešavaju sex/upoznavanje/razočarenje/etc sa događajima u drugoj polovini osim da se veštački radnja razvlači do standardnih sat ipo. Za razliku od scenariste režiser filma je korektno odradio posao, ima tu dobre atmosfere u hodnicima hotela mada ostaje pitanje zašto su oni stalno pusti; zar u hotelu na nekoliko spratova živi samo nekolicina studenata koji su i likovi u ovom filmu? Još jedan problem filma koji doprinosi neubedljivosti je glasovna sinhronizacija sa danskog na engleski jezik. Neki glumci koji pozajmljuju glasove nisu dovoljno ubedljivi a i sam vizuelni utisak kada se čuje nešto što ne dolazi iz usta aktera ne deluje ozbiljno u XXI veku. 


Neubedljivost je ono što karakteriše Room 205 a koliko je u pitanju slab film mogu vam opisati sledećim rečima: većina ghost horora opisanih na ovim stranicama je ubedljivija, zanimljivija, dinamičnija pa možda i strašnija. Što se tiče Danaca rezultat je negativan, i dalje najuspešniji danski horor proizvod jeste King Diamond pa vam umesto Room 205 preporučujem da pogledate neki spot starog majstora.

+ režija tokom većine filma
+ atmosfera u hotelu, povremeno
— previše usporena radnja
— duh bez nekog smisla
— glasovna sinhronizacija

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment