Saturday, November 9, 2013

Black Rock (2012)


Režija: Katie Aselton
Uloge: Katie Aselton, Lake Bell, Kate Bosworth
Pogledajte još: Aftershock (2012)

Black Rock je horor triler film, čak više triler nego horor. Radnja filma se vrti oko tri drugarice koje su se srele nakon nekoliko godina nepričanja i svoj ponovni susret rešile da proslave kako to i dolikuje. A kako drugačije da se proslavi ponovni susret nego odlaskom na nenastanjeno ostrvo?
 

Ko to još ide u kafić na piće, u restoran na večeru, ne daj Bože u stan da tu porazgovara o starim danima prijateljstva i šta se to u međuvremenu izdogađalo. Ne, Amerikanke sve moraju da rade naopako & zakomplikuju ili je to samo problem lošeg scenarija. Kako god bilo, film se od samog početka ne može posmatrati sasvim ozbiljno iako su njegovi autori hteli upravo suprotno. Elem, naše tri junakinje sedoše u čamac i odoše na ostrvce na koje ljudska noga nije odavno kročila. Bejahu nekada davno one na njemu, ima negde tu i neka koliba samo je treba pronaći, imaju one neki mapu nacrtanu drvenim bojicama na parčetu 'artije, a da li treba da napominjem da na ostrvu nema signala za mobilni telefon? Ponesoše one u rančevima nešto 'rane, pića, možda i koji kondom da se nađe pri ruci iako ne očekivaše nikakvu mušku posetu. Bolje da su takvu posetu predvidele jer se upravo to i desilo, naiđoše trojica baja, naoružanih i razbacanih na sve strane.
 

Zašto bi naoružani tipovi iskoristili to što im se p'jane cure pružaju ko na dlanu, oni pokušaše silovanje jedne što ova iskoristi da killne kamenom o vugla baju koji joj se namerio na međunožje. Ova preostala dvojica ionako nisu nešto bila zagrejana za žensko društvo, biće da više vole muško, što postade logičnije malo kasnije kad se ispostavi da su sva trojica ex-vojnici koji su do nedavno bili na misiji u Iraku. Zašto bi frustrirani američki vojnik koji je vraćen po kazni sa dužnosti bio revoltiran prema državi, sistemu, ko je taj Rambo kada možemo sav bes da iskalimo na dve ćurke čije odluke tokom čitavog filma pokazuju da im je IQ manji od desetogodišnjeg deteta, kao da su one intelektualno spremne za vojsku a ne military retardi koji ih proganjaju. Devojke sada moraju kako znaju i umeju da umaknu od repetiranih pušaka, da pobegnu sa ostrva i da odustanu od ruinirane devojačke večeri.
 

Neću se osvrtati na moguću feminističku pozadinu ove priče budući da su svi negativci u filmu muške svinje a sve pozitivne akterke ženske osobe suprotnog spola. Možda je cela ova priča (koju je inače režirala žena, jedna od glumica, a scenario pisao njen suprug) samo slučajna koincidencija a loš scenario zapravo logičan tok događaja kada su devojke pod pritiskom repetiranog oružja. Možda uvek kada budu progonjene devojke pokušavaju da preplivaju pola milje do brodića ali se onda predomisle i vrate mokre na obalu... Možda je ova scena samo ubačena da bi nešto kasnije devojke skinule sve sa sebe i nage bežale od svojih progonitelja... A možda se prilika za konačno sređivanje zlikovca ne koristi više puta iako je odnos snaga njih dve na njega jednog, ali ne vrednog. Puno „možda“ a malo kvaliteta, sve upotpunjeno sa dosta praznog hoda i tipičnog ženskog pametovanja. 


Ima tu nešto pristojne glume, dobrog okoliša i nešto kadrova ostrva koje deluje isuviše malo za ono što se na njemu dešava. Završetak filma je neubedljiv isto koliko i dotadašnji tok, pa je zbilja šteta da su kasting i dobre tehničke karakteristike potrošene na nešto ovakvo.

+ gluma, okolina, režija
— neubedljiv zaplet
— loše odluke likova
— dramski momenti
— feministički momenti

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment