Wednesday, November 13, 2013

The Dead Outside (2008)


Režija: Kerry Anne Mullaney
Uloge: Sandra Louise Douglas, Alton Milne, Sharon Osdin
Pogledajte još: The Battery (2012)

The Dead Outside je škotski zombi horor film snimljen za dve šake funti a u kojem se autori nisu bavili onim za šta nisu imali sredstava (čitaj: specijalnim efektima). Akcenat kompletne priče je na atmosferi i psihološkim relacijama između nekoliko protagonista.


Kao i u brojnim (niskobudžetnim) zombi filmovima početak pandemije nije prikazan niti je sasvim predočeno kako je ona nastala. Sve što znamo je da se zaraza proširila na (barem) Ostrvo i da šest meseci kasnije većina populacije baulja otvorenim prostorima i napada malobrojne preživele. Nakon nekoliko meseci skrivanja po podrumima Daniel seda u automobil i odvozi se na periferiju ubeđen da je tamo apokaliptični život barem malo lakši usled manjeg broja nekadašnjeg stanovništva a sadašnjih zombija. Nestalo mu je goriva nedaleko od kuće u kojoj živi tajanstvena i zatvorena devojka April koja prihvata da Daniel prespava kod nje jednu noć i ujutru nastavi svoj put. Daniel će kod April ostati i narednih dana, njih dvoje će uspeti da zadobiju međusobno poverenje pa će čak i svoje živote ugroziti zarad spašavanja onog drugog. Ovakvih prilika će biti nekoliko budući da su, iako je periferija a kuća dobro ograđena, napadi zombija gotovo svakodnevni.


Zombiji su vrlo pokretni, skoro brzi i imaju neku rudimentalnu inteligenciju budući da mogu da govore. Ipak, na zombije se nije trošilo mnogo vremena i oni se pojavljuju u samo nekoliko scena. Ono za šta autori nisu imali sredstava nisu ni počinjali i to uvek pozdravljam, bolje da se u zombi filmu dotični i ne pojavljuju nego da gledamo jeftine maske. Akcenat priče je na psihološkom odnosu April i Danijela, kao i nešto kasnije Kate koju su takođe primili u kuću. Istorijat ovih ličnosti, njihove lične i porodične tragedije jer su izgubili svoje najmilije na početku pandemije zauzimaju određeni deo filma i njih vidimo kao flashbackove. Drugi aspekt je dilema da li u takvoj situaciji postoji međusobno poverenje, možda prijateljstvo, da ne kažem čak i ljubav ili svako gleda kako da zaštiti samog sebe. Paradoksalno, ali da li su u datoj situaciji zombiji jedini neprijatelji ili se treba plašiti i malobrojnih ljudi?


Gotovo kompletna radnja The Dead Outside se dešava na Aprilinom imanju i okolini što nimalo ne smeta i film ne deluje vizuelno jednolično. Izabran je odličan ruralni škotski ambijent koji i inače deluje sumorno a ovde deluje još sumornije jer je fotografija provučena kroz filter koji naglašava tamnije tonovi. Kamera je nervozna i u kompletu sa vetrom koji stalno duva stvara nalagodu koju dobra režiserska rešenja i krupni kadrovi puste periferije samo pojačavaju. Čak i da nema nikakve pandemije i zombija lično bi se osećao nelagodno u pomenutom ambijentu. S druge strane, sa dramskim scenama se možda malo preteralo jer je radnja ponekad previše usporena, tapka u mestu i ne odvija se očekivanim tempom. Što se tiče malobrojne glumačke ekipe u njoj se izdvaja apsolutno nepoznata Sandra Louise Douglas u ulozi April čiji bes, usamljenost, strah pa čak i anksioznost deluju vrlo ubedljivo.


The Dead Outside preporučujem za gledanje ali samo onim gledaocima koji imaju toleranciju na spore zombi filmove. U ovom slučaju aspekt filma je na priči i atmosferi pa će svaki gledalac koji očekuje 28 Days Later biti razočaran. S druge strane, oni koji očekuju jeftin i generički zombi film mogu biti prijatno iznenađeni.

+ dobra kamera i fotografija
+ dobra atmosfera
+ likovi i poenta priče
— akcione scene i malobrojni efekti
— neke nejasnoće u radnji

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment