Monday, November 11, 2013

My Name Is Bruce (2007)


Režija: Bruce Campbell
Uloge: Bruce Campbell, Grace Thorsen, Taylor Sharpe
Pogledajte još: Army of Darkness (1992)

Zaista zanimljivo, jedan od vrlo osporavanih filmova, film koji je razočarao pola armije obožavalaca Bruce Campbella potpisniku ovih redova seo je ko desetka na keca, što bi rekao jedan „kantautor“ sa Manjače. My Name Is Bruce je ako ne najbolja (horor) komedija opisana na ovim stranicama onda svakako među nekoliko najboljih. Ipak, neće svi gledaoci biti oduševljeni filmom.


Glavni lik filma je glavom i bez brade – Bruce Campbell, kao što i samo ime filma govori. Bruceu u filmu ne cvetaju ruže u poslednje vreme, što je samo lepši izraz da se kaže kako je propao kao glumac. Napušten od žene, (polu)izigran od svog agenta, ismejavan od kolega, nipodaštavan od radnika na sceni Bruce snima „hit“ film Cave Alien II a slobodno vreme provodi u trailer prikolici koja je postavljena van grada. Međutim, za neke je Bruce i dalje legenda. Nakon što odvedu dve cure na lokalno groblje da se malo druže i lome spomenike jedan od dvojice momaka skida zaštitu sa starog rudnika i oslobađa kineskog boga smrti, Guan-Dija. Pomenuti momak jedini preživljava masakr na groblju a u pomoć zove upravo onoga ko je pobedio armiju tame – Brucea Campbella himself. Nažalost, Bruce u stvarnosti nije onakav kakav se čini u svojim filmovima što će njegovog fana razočarati a gledaocima pružiti dosta urnebesnih scena.


Borba protiv kineskog prokletstva je sasvim sporedna stvar u filmu pa su efekti u drugom planu. Izgled Guan-Dija ima tek prolaznu ocenu kao i efekti odsecanja glava i drugih masakara koje on pravi. Sve to nije veliki problem jer se My Name Is Bruce ni ne gleda zbog specijalnih efekata već zbog likova i humora. Više nego ikada pre Bruce Campbell briljira od prve do poslednje sekunde filma a njegova harizma pleni u svakoj sceni. Ostali likovi u filmu su korektni ali niko ne uspeva da mu se približi, što je i logično i očekivano. Zanimljivo je i pojavljivanje Teda Raimija u nekoliko (?) epizodnih uloga od kojih je barem jedna urnebesna. Scenario je dobar, dijalozi odlični a film najbolje funkcioniše kada se gleda u (dobro upućenom) društvu. Smešnih scena ima bezbroj, referenci na Bruceove prethodne hitove takođe, a za komediju bi možda najbolji opis bio da – ima jako malo neuspešnih fazona.


Ima doduše tu jedno „ali“ a to je da se film jednostavno ne može do kraja svideti nekome ko ne misli da je Bruce Campbell legenda i/ili nije pogledao (više puta) njegove prethodne fimove a posebno Army of Darkness. Takvom gledaocu će se dopasti polovina fazona ali će ostati uskraćen za smisao onih samokritičnih, ismejavajućih i self-parodirajućih. Bruce svakako zaslužuje pohvalu za samoparodiranje i sprdanje na svoj račun, čak i u scenama koje mi se nisu svidele i koje su malo preterane (recimo ispijanje mokraće). Ceo film zapravo pokazuje Bruceovu veličinu a opet napominjem da je velika šteta što se nije pojavio u više filmova i što njegovo ime nije još poznatije. Nastavak filma je najavljen pre nekoliko godina i njegov radni naziv je Bruce vs. Frankenstein a nepoznanica je dokle se sa njim stiglo. Držim palčeve da se film pojavi i da bude kvalitetan barem koliko i ovaj.


My Name Is Bruce poseduje odličnog komičara u naslovnoj ulozi i poseduje dosta uspelih fazona pa sam zbilja ostao zatečen nakon njegovog gledanja očekujući usled brojnih negativnih recenzija nešto mnogo slabije i lošije producirano. My Name Is Bruce preporučujem za gledanje svim fanovima Brucea Campbella a svoje reakcije, bilo pozitivne ili negativne, možete ostaviti ispod ovog opisa.

+ Bruce Campbell
+ dosta uspelog humora
+ samoparodiranje
+ završetak filma
— neki efekti, neki štosevi

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment