Tuesday, November 19, 2013

The Frankenstein Theory (2013)


Režija: Andrew Weiner
Uloge: Kris Lemche, Joe Egender, Timothy V. Murphy
Pogledajte još: Trollhunter (2010)

Ove godine nas je strefila prava najezda Frankenštajna i to onih jalovih. Nakon ne preterano ubedljivog Frankenstein's Army pogledao sam i The Frankenstein Theory koji stiže od tvoraca filma The Last Exorcism. Frankenštajnova teorija je još neubedljiviji od njegove armije a njegov smisao, zanimljivost i horor ostaju samo u domenu teorije, baš kao što mu i naziv kaže. 


From the makers of The Last Exorcism comes a boldly original vision of horror, kako se to kaže u hype pamfletu. Nažalost ništa od toga. Profesor Jonathan Venkenheim biva intervjuisan od strane TV ekipe u vezi sa svojim istraživačkim radom. Na ovaj način saznajemo da se on bavio istraživanjem Mary Shelley's Frankensteina i utvrdio da knjiga nije pisana po fikciji. Po njegovoj teoriji, u pitanju je istinit događaj o eksperimentu koji je pošao naopako a onda je ta istinita radnja zapakovana u fikcionu književnu formu. Ostaje nejasno kako je on došao do bilo kakvih podataka o nečemu što se desilo pre skoro dva veka, sve što vidimo je njegova radna soba u neredu, radna tabla sa nekim ceduljicama i mapama i njegova snažna volja da krene u predeo gde se Frankenstein navodno nalazi da bi ga video & upoznao. Zašto bi to uradio ostaje velika nepoznanica. Kompetna ekipa kreće put zaleđenih krajeva, unajmljuje jednog vodiča i na motornim saonicama odlazi u ledeni predeo gde ljudska noga slabo kad kroči a signal mobilnog telefona ni tada. 


Već pretpostavljate da će vodič ubrzo tragično skončati a našu malu ali odabranu ekipu ostaviti da se snalazi sama u zaleđenoj nedođiji i okruženoj vukovima, međedima i Frankensteinom lično. Tu (već posle „samo“ sat vremena) počinju i napete scene ali rezultat nije ni približan kao kod nekog prosečnog FF filma. The Frankenstein Theory osim što ima dosta budalastu priču ima i ne baš prirodne likove. Profesor izgleda više kao neka budaletina nego kao profesor, uostalom negde na sredini filma ga i devojka napušta a izbacuju ga sa posla. Ekipa snimatelja kao da je skupljena zbrda-zdola pa čim dođu u snežne krajeve počinju da se prepiru i svađaju jer začuju zavijanje vukova u okolini, kao da nisu znali gde dolaze već su mislili da idu na letovanje. Bezbrojna razdvajanja likova se podrazumevaju što je jedan od standarda današnje (neubedljive) horor scene. 


Ali i pored svega ovoga film bi bio vredan pažnje kada bi bio horor. On to iz nepoznatog razloga nije jer osim malo atmosfere horor scena baš i nema. Frankenstein se pojavljuje u nekoliko scena ali izgleda samo kao malo veći čovek ogrnut ritama što će sigurno biti razočarenje onima (poput mene) koji su stoički izdržali gledanje filma iščekivajući kako to Frankenstein zaboga izgleda. Scene u kojima on ubija se nikada ne vide, eto baš onda se kamera zadrmusa ili je neko ostavi fokusiranu na drugu stranu, tek, ćorak; sve što vidimo je snežna belina a ubistva moramo da zamišljamo dok slušamo zvučni zapis. Kad pomenuh kameru moram reći da je The Frankenstein Theory polu-found-footage film. Scene koje snima ekipa su nedovoljno autentične ali to previše ne smeta jer se kamera ne drma mnogo a slika nema smetnji. U filmu se pojavljuju i neki kadrovi za koje nije jasno kako su nastali i ko ih to trenutno snima, što mi opet nije toliko smetalo. Bolje i da postoji neka tajanstvena kamera nego da se ona iz ruke snimatelja toliko trese da se malo šta vidi.


Film bi bio kompletno gubljenje vremena da nije snežnog ambijenta koji izuzetno volim u filmovima i koji sa vukovima & medvedima stvara dovoljno zastrašujuću atmosferu čak i bez Frankensteina. Međutim, ukoliko vam zavejani predeli ništa ne znače zaista nema razloga ni da pogledate ovaj film.

+ snežni ambijent
+ atmosfera u nekim scenama
— budalast zaplet
— malo horor scena
— neuverljiv Frankenstein

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment