Thursday, September 26, 2013

Evil Dead II (1987)


Režija: Sam Raimi
Uloge: Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks
Pogledajte još: Night of the Demons(1988)

Nakon uspeha filma Evil Dead snimanje nastavka se nametnulo samo po sebi ali Evil Dead II nije ostvario preveliki uspeh na bioskopskim blagajnama. Uspeh je usledio nešto kasnije kada je u VHS eri stekao kultni status i postao čak cenjeniji od prvenca. Negde u VHS eri se desilo i moje prvo gledanje Evil Dead II...


Odmah na početku filma je jasno da se radnja filma polovično nastavlja na završetak prvenca. Flashback nas upućuje na deo dešavanja koja su se desila u kolibi gde je Ash preživeo „burnu“ noć kada mu je devojka Linda zaposednuta od strane sličajno probuđenog demona. Ostali likovi iz prvenca – ne postoje, Knjiga mrtvih nije spaljena, pa Evil Dead II na ne baš najsrećniji način može početi. Dok Ash pokušava da se izbori sa demonom koji pokušava da ga zaposedne (ili možda već jeste?) i da ode iz kolibe u šumi nekoliko ljudi dolazi upravo u tu kolibu. Ćerka pokojnog vlasnika kolibe, koji je i pronašao Knjigu mrtvi i snimio magnetofonsku traku koja je oslobodila demone, dolazi ne znajući za demonsko tragičnu sudbinu njenih roditelja. Ona donosi nekoliko davno izgubljenih a sada pronađenih stranica iz knjige a sa njom dolazi i njen partner, te dvoje nosača prtljaga. Kontigent ljudetine spremne za demonsko zaposedanje je spreman.


Od početka nastavka je primetno da je u film uloženo više novca. Već flashback je sniman na nekoliko lokacija, korištena je kvalitetnija kamera a u film je uključeno više glumaca. Film je u još komičnijem tonu od prethodnika koji je imao diskretno duhovite scene. Sada je komedija skoro dominantna a horor elemenata ima manje, jezivih vrlo malo. Scenario je obogaćen Ashovim replikama po kojima je njegov lik i poznat i zbog kojih je stekao svoj kultni status. Kada pogledate film postaće vam jasno odakle su inspiraciju crpeli Ace Ventura, Duke Nukem i mnogi drugi čiji poduži spisak imate na gore navedenom iMDB linku. Takođe, Ash je sada još harizmatičniji, kako u momentima replika tako i dok koristi motornu testeru ili skraćenu dvocevku postavljenu na mesto odsečene a kasnije podivljale legendarne ruke.


Iako mnogi tvrde da je upravo Evil Dead II najbolji deo trilogije ja nisam tog mišljenja i tvrdim da je „jedinica“ neprevaziđena. Spomenuo sam već da je „dvojka“ neozbiljnija, manje strašna, nespretno nakalemljena na prethodnika a treba reći da je monotonija i neoriginalnija. Osim što je ambijent gotovo istovetan onom iz prethodnika i dosta scena je već viđeno. Ipak, film poseduje dosta scena za pamćenje, pre svih scena u kojoj Asha napada vlastita ruka, kompletna scena smeha u kolibi, žirafoliko čudovište pri kraju filma, hektolitri krvi u najraznobojnijim bojama i odličan završetak filma. Ali da ne bude zabune, karakondžule nisu glavne zvezde filma, to je jedan i jedini Bruce Campbell, čovek koji od prvih trenutaka dominira ovim filmom i kojeg je uživanje gledati od prvog do poslednjeg minuta. Njegova gluma, grimase, smeh i pokreti su izuzetni a film je i pored još nekih glumaca samo njegov one-man-show.


Evil Dead II je odličan film i jedna od najboljih horor komedija ikada. Njegov najveći problem je maestralni prethodnik čiji kvalitet jednostavno nije mogao biti nadmašen pa je i Sam Raimi verovatno svesno ovaj nastavak usmerio u drugačijem smeru.

+ Bruce Campbell
+ mnogo legendarnih scena
+ dosta urnebesnih momenata
+ efekti, maske i režija
— loša konekcija sa prethodnikom

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment