Monday, September 16, 2013

Event Horizon (1997)


Režija: Paul W.S. Anderson
Uloge: Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan
Pogledajte još: Mission to Mars (2000)

Manjak kvalitetnih novih SF ostvarenja naprosto tera na gledanje starijih filmova a random metoda je izabrala upravo Event Horizon. Zanimljiv uvod, dobra i poznata glumačka postava, kvalitetan ambijent i specijalni efekti... Nažalost filmu nedostaje nešto i zbog toga je svojevremeno loše prošao na bioskopskim blagajnama i ostvario je zaradu manju od uloženog novca.


Godine 2047. svemirski brod za spašavanje je poslat da odgovori na SOS signal koji je došao sa svemirskog broda Event Horizon. Event Horizon je nestao pre sedam godina dok je putovao ka zvezdi Proksima Kentauri. Malobrojnoj ekipi na spasilačkom brodu dr. Weir, dizajner Event Horizona, „pojašnjava“ način na koji je njegov brod projektovan da putuje koristeći gravitacioni pogon koji generiše crnu rupu i na taj način približava dve ekstremno udaljene tačke u svemiru. Neke stvari postaju malo jasnije u kasnijoj fazi filma, ali najbitnije je da brodić stiže do dugo izgubljenog velikog svemirskog broda, kači se na njega a izviđači prelaze da ga ispitaju. Iako na očitavanjima deluje kao da je sve u redu to nije tako, posade nema, ostali su samo neki dokumenti koji se moraju dešifrovati a svako ko je kročio na njega počinje da doživljava čudne i uznemirujuće vizije. Deluje kao da brod zaista zna sve o svakome, čak i najveće tajne.


Iako je film sniman pre više od 15 godina vizuelno deluje odlično. Nisam siguran koliko je upotrebljavana kompjuterska animacija a koliko pravi enterijeri, tek, samo u pojedinim scenama je vidljiva kompjuterska grafika, za zadašnje vreme inferiorna. Pohvalno je što je fotografija oštra i jasna, sve scene su savršeno vidljive a film ne sadrži mračne scene u kojima se slabo šta vidi, tako svojstvene današnjim SF/horor filmovima gde spasioci prelaze na „nenastanjen“ brod u potrazi za preživelima/dokazima. Event Horizon je mix naučne fantastike i horora, pomalo nauštrb horora jer su strašne scene suviše kratke i u formi flashbackova kao da se pazilo da publika u bioskopu ne bude suviše šokirana nasilnim i krvavim scenama. Ipak, to nije najveći problem filma.


Najveći problem filma je sama priča koja u svojoj drugoj polovini ne opravdava očekivanja a nije ni najrazumljivija. Nije dovoljno objašnjena sama crna rupa i šta se to dogodilo u njoj, zašto je kompletna posada broda nestala (zapravo krvavo nestala) i šta se to nalazi u „mozgu“ svemirskog broda koji otvara portal i tera posadu na halucinacije. Očekivao sam da će se videti barem delić onoga šta se nalazi „sa druge strane“ ali od toga je bilo slabe vajde, nekih naznaka ima pa kako ko shvati. Definitivno da je ovaj segment morao biti zanimljiviji. Na ovo se nakalemio i neprirodan lik dr. Weira koji od samog početka filma ne deluje sasvim normalno, više deluje kao psiho nego kao naučnik, stalno se preznojavajući i krijući nešto krupno što se vidi „iz aviona“. Ostali likovi su klišeizirano podnošljivi a najupečatljiviji je naravno Laurence Fishburne. Režija je odlična kao i kompletan audio-vizuelni utisak. Krvavi efekti su vrlo dobri ali je dobar deo prikriven kratkoćom kadrova.


Da ne shvatite pogrešno – ovo ni slučajno nije loš film i prava je šteta da se slični filmovi danas ne snimaju u većoj meri. Možda sam samo imao prevelika očekivanja kako pre gledanja filma tako i tokom filma usled njegove intrigantne priče koja nije do kraja ispunila ono što je trebala s obzirom na potencijal.

+ zanimljiva priča u prvom delu filma
+ kvalitetna glumačka postava
+ izuzetna audio-vizuelna komponenta
— neki neozbiljno prikazani likovi
— dosta toga nedorečeno i neprikazano

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment