Friday, September 6, 2013

World War Z (2013)


Režija: Marc Forster
Uloge: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz
Pogledajte još: The Crazies (2010)

Sigurno ste već čuli (a mnogi od vas već i pogledali) za akcioni horor hit World War Z. Sigurno znate da je film snimljen po istoimenoj knjizi ali pomenutu nisam pročitao pa ćete ostati uskraćeni za poređenje dva dela. U svakom slučaju, čitajući brojne kritike na internetu očekivao sam mnogo slabiji film iako on ima svojih mana koje će svaki gledalac primetiti.

Početak priče je kliše ali ne smeta preterano: dok se nepoznata zaraza besnila širi svetom bivši UN-ovac sa porodicom biva blokiran u filadelfijskom saobraćaju, horde zaraženih napadaju sve na šta naiđu, panika među vozačima odnosi dodatni broj života, a naš ex-UN junak jedva uspeva da otuđenim vozilom pobegne put New Jerseya. Situacija u Jerseyu nije nimalo drugačija, zaraženi napadaju na svakom koraku, rulja pljačka prodavnice a čini se da je nemoguće stići na krov višespretnice da bi tu dočekali UN helikopter za evakuaciju. Uz „malo“ peripetija i to će se izvesti, naša porodica će biti evakuisana u slobodnu zonu ali za UN-ovca Gerryja Lanea (Brad Pitt) avantura tek počinje. Biva bukvalno ucenjen životom svoje porodice da uz malu ali „odabranu“ ekipu krene u potragu za mogućim lekom zaraze. Deluje da je svetsku zarazu nemoguće usporiti, a kamoli stopirati, ali ako jedan Amerikanac ne pomogne svetu ko će? Rusi svakako neće, to smo već naučili iz američkih filmova.


Potraga za izvorom zaraze, koja potencijalno može da rezultuje i pronalaženjem leka, vodi Lanea skoro preko čitavog sveta. Od nosača aviona i američkih baza radnja se seli u Izrael, dotiče se Severne Koreje i Indije a nastavlja u Velsu. Na svakoj od ovih lokacija zaraženi, tačnije zombiji, su dominantni i predstavljaju nepremostivu prepreku za svako živo biće osim za Brada Pitta. Naravno, od američkog akcionog horora se ovako nerealne scene i očekuju, i mada deluje da je film snimljen da bi delovao realno sve je podređeno samo zabavi. Naravno, nisu propuštene prilike i za političko-američki osvrt na trenutnu situaciju u svetu, pa tako Severno-Korejci vade svojim ljudima zube u cilju suzbijanja zaraze, dalekovidi Izraelci grade zid oko svoje države a Moskva je već davno pala. Kako je moglo biti – dobro smo i prošli, političke patetike nema previše a ni one porodične mada je ipak prisutna.


Ono što je glavni adut filma su akcione scene koje su naprosto odlične. Dosta scena karakteriše masovno pojavljivanje zombija a najefektnije su one scene iz vazduha kada bukvalno vidimo na hiljade zaraženih kako jurcaju aerodromom ili kada planski stvaraju „merdevine“ da bi preskočili izraelski zid. Zombiji su ekstremno brzi, agresivni ali i pametni tako da se telepatski razumeju bolje nego bilo koje živo biće. Ugriženi se pretvara u zombija u roku od 10 sekundi pa pretpostavljam da bi ovakva potencijalna zaraza bila praktično nezaustavljiva. Ipak, naš Brad Pitt je našao kakvo-takvo rešenje u završnici filma koji nije najsrećnije osmišljen ali moguće da je to urađeno po knjizi. Ostavljen je prostor za nastavak koji nema razloga da ne bude snimljen. Takođe, nisu mi se svidela i pojedina neubedljiva objašnjenja koja se tiču zaraze ali takve mirnije scene i ne služe ničemu već kao predah do nove akcije koja je glavni adut filma.


Glumačka postava je zadovoljavajuća, Brad Pitt je dobar u svojoj ulozi a sporedni likovi su tu samo da potpomognu, uglavnom se odmah vidi ko će biti vrlo brzo likvidiran od zombija. Apsolutno nepotrebna stvar je pojavljivanje našeg Đurička u ulozi beloruskog pilota. Još jedna primedba koju mnogi spominju je nedostatak krvi koji ponekad jeste primetan ali krv postoji samo ne u količini jednog punokrvnog horor filma jer World War Z to i nije. World War Z je prevashodno akcioni film katastrofe sa dodacima horora i ako mu pristupite sa takvim očekivanjima neće vas razočarati.

+ izuzetne kompjuterski generisane scene
+ izgled zombija i ostali specijalni efekti
+ obilje akcije, napetosti i tenzije
— delovi priče koji nisu akcioni su neubedljivi
— završetak; političke metafore; drmusava kamera


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment