Friday, September 6, 2013

Penny Dreadful (2006)


Režija: Richard Brandes
Uloge: Rachel Miner, Mimi Rogers, Chad Todhunter
Pogledajte još: The Hitcher (1986)

Penny Dreadful je termin koji je nekada davno označavao vrstu horor izdanja u papirnom obliku, najčešće horor tematike, koja su objavljivana u nastavcima a karakterisala su ih jeftina fikcija štampana na jeftinom papiru zbog što manje cene. Ova davna zabava za radničku klasu samo delimično ima veze sa filmom Penny Dreadful u kojem je glavna junakinja Penny užasnuta (dreadful).


Penny je kao devojčica doživela traumu, preživela je saobraćajnu nesreću kada su joj pred očima nastradali majka i otac. Od tada Penny ima traume od vožnje automobilom a njen terapeut se trudi da joj pomogne time što će je upravo automobilom voziti u planinu, krivudavim putem sa slabim saobraćajem. Put teče svojim skoro normalnim tokom, Penny povremeno dobija napade mučnine i gušenja, ali se po padanju noći približavaju svojoj krajnjoj destinaciji. Nažalost, ono što može poći naopako poći će usled samo jedne sekunde nepažnje: automobilom iznenada udaraju stopera koji ipak ne deluje ozbiljnije povređeno. Umesto izvinjenja nude mu da ga povezu na njima usputnu lokaciju a prisustvo misterioznog stopera u kabanicu stvara kod Penny još veću psihičku nestabilnost.


Dalji događaji se ređaju kao na pretpostavljenoj traci: nakon što su ostavili stopera guma na automobilu im se buši, rezervna guma je neupotrebljiva, signala za mobilni telefon nema a terapeutkinja odlazi na malo dalje uzvišenje da potraži signal. Vreme prolazi a terapetkinje nema; Penny mora da ostane zatvorena u automobilu i da pobedi strah kako od samog automobila tako i od mraka, samoće i potencijalnog progonitelja za koga u početku nije sasvim jasno da li je proizvod njene uplašene psihe, prekomerne upotrebe medikamenata, panike – ili naprosto zaista postoji. Bilo kako bilo, Penny će sama morati da se izbori kako sa „progoniteljem“ tako i sa svojim strahovima koji nisu nimalo slabiji protivnik.


Penny Dreadful je skroman i jednostavan film koji skoro savršeno funkcioniše i izgleda a potencijalno je moguć i u stvarnosti. Film poseduje jezivu i klaustrofobičnu atmosferu, dosta tenzije, odličnu režiju i kvalitetnu glumu. Iako sam čitao dosta komentara gledalaca koje je Rachel Miner u ulozi Penny nervirala svojim napadima panike meni je ona odigrala maestralno svoju ulogu (uostalom kao i u prošlom filmu koji sam gledao). Definitivno je ovo njen film, ona je glavna zvezda, Penny Dreadful je njena glumačka lična karta a Mimi Rogers u ulozi terapeuta je pripala tek srebrna medalja, ne toliko zbog inferiornije glume koliko zbog kratkotrajnijeg pojavljivanja. Paradoksalno, Mimi je bolje odglumela drugu polovinu filma a zašto kažem „paradoksalno“ videćete ako pogledate film. Jednominutno pojavljivanje Michaela Berrymana prija kao i uvek.


Penny Dreadful je light slasher koji se dešava na ograničenom klaustrofobičnom prostoru i koji je nabijen napetošću i dobrom atmosferom. Iako se kompletno dešava noću u dubini šume i oko jednog automobila slika nikada nije pretamna i uvek se dobro vidi šta se dešava. Ubistva su malobrojna ali korektna za budžetske okvire a preokret će većinu gledalaca iznenaditi. Mislim da je kraj filma mogao biti upečatljiviji ali u svakom slučaju Penny Dreadful preporučujem za gledanje.

+ jednostavan ali efektan film
+ atmosfera, napetost, režija
+ Rachel Miner u ulozi Penny
— završetak je mogao biti bolji
— pojedine sitnice u vezi likova


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Mogu li slike da se obnove?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće veoma brzo vraćene, obećavam. Postaviću obaveštenje na glavnu stranicu kada to bude urađeno.

      Delete