Saturday, January 13, 2018

Ryde (2017)


Režija: Brian Visciglia
Uloge: David Wachs, Jessica Serfaty, Ronnie Alvarez
Pogledajte još: Maniac (2012)

Ryde je triler horor film čija centralna pojava je automobil, no, za razliku od tipičnih automobil-horora (The Car, Christine, Super Hybrid) ovde monstrum nije četvorotočkaš već onaj koji mu je za volanom. Za volanom crnog Cadillaca DTS je jedan mladić čija poslovna domišljatost i sama vrsta posla kojim se bavi (noćni taxi) naprosto mame za zloupotrebom od strane umobolnika koji bi pod okriljem velegradske noći što lakše dolazili do svojih žrtava... I to sve uz pomoć mobilne aplikacije!


Ryde je mobilna aplikacija pomoću koje se zakazuje i plaća freelance taxi vožnja, dakle nešto poput one-man Ubera, pokrenuta od strane jednog dimišljatog i sposobnog mladića koji je veoma brzo iskusio podmetanje klipova u točkove Cadillaca (zapravo noža u svoj vrat). Ne, on nije naišao na komunalnu policiju, lokalne reketaše ili bahate saobraćajne inspektore već na pomahnitalog serijskog ubicu koji mu je lišavanjem života jednostavno preuzeo posao! Psiho preuzima mesto za volanom crnog Cadillaca i tokom jedne noći kupi mahom mlađe osobe koje uglavnom ne odvozi na krajnju destinaciju već ih brutalno ubija u nekim mračnim uličicama, skrivenim mestima ispod nadvožnjaka, na uzvišenju iznad grada ili u pustom koritu reke. Tu negde oko ubice, tj. oko Ryde aplikacije, se neprestano vrzma i jedan mlađi par koji zbog svojih problema u ljubavnoj vezi ne primećuje nisko čelo zločinca večerašnjeg Ryde vozača... Sudbine ova tri lika će se preplitati do samog finala ovog filma a u međuvremenu će se leševi nesrećnih taxi putnika gomilati u tolikoj meri da neće stati ni u poveliki gepek ovog luksuznog Ryde automobila.


Ryde je skoro pa mikrobudžedno ostvarenje koje je snimljeno prilično ograničenim sredstvima a da je u pitanju indie film jasno nam je čim čujemo minimalističku muziku već tokom uvodnih kadrova. Upravo iz gore pomenutih razloga kompletna radnja je veoma proširena i vrlo spora, toliko spora da film na momente umesto na triler ili horor više liči na dram(čug)u. Nisam se mogao oteti utisku da su neki dijalozi ovde apsolutno suvišni, da su neki kadrovi isuviše razvučeni, da neke scene predstavljaju apsolutni višak a da je sve to tako urađeno isključivo kako bi se ukupno vreme trajanja ovog ostvarenja pokušalo približiti preko potrebnim 90 minuta. Iako ono što vidimo ni u kom slučaju nije glupo, čak je i poučno u nekoj meri (poziva na opreznost kod noćnih vožnji i upozorava na zloupotrebu mobilnih tehnologija) sporost filma uništava šok i umrtvljuje gledaoca koji će se pre smoriti nego uplašiti dok posmatra razularenog taksistu. Sadržina ovog filma bi možda bila prikladnija jednom segmentu nekakvog road trip omnibusa jer ono što vidimo u Ryde komotno može da se sabije u 20-tak minuta relativno zanimljivih dešavanja.


Ovako kako je odrađen Ryde se može okarakterisati rečenicom „stil ispred sadržine” ali koliko će gledalaca zaista uživati u tom njegovom sporohodnom stilu zaista je veliko pitanje. Film je prilično dobro režiran, nije monoton iako se gotovo u celosti dešava u unutrašnjosti jednog automobila a dobro je i odglumljen od strane nekolicine glavnih aktera koje ipak neću pojedinačno isticati. Film poseduje pomalo depresivnu atmosferu jer se gotovo u celosti dešava po pustim noćnim ulicama Los Anđelesa, minimalistička muzika dodatno pojačava taj osećaj a spora radnja ga konačno cementira. Film u svojoj sporosti ide toliko daleko da Cadillac DTS koji u sebi ima V8 motor zapremine 4600 kubika čini se nikada ne ide preko 40 km/h po pustim gradskim bulevarima, nikada ne kreće startno a prihvata vožnje čak na drugi kraj grada pa se postavlja jedno veoma logično pitanje - da li bi vlasnik ovog taxija i aplikacije uopšte mogao finansijski i poslovno opstati ukoliko odrađuje dve-tri vožnje za jednu noć (a obzirom na to koliki grad pokriva teško da može više ovim tempom; potencijalni putnici koji bi mu unapred platili putem mobilne aplikacije a potom čekali satima da on dođe po njih su takođe poseban problem).


Rekao bih da je ovaj pritajeni ubica na mestu taksiste izuzetno uverljiv i veoma dobro izabran jer na prvi pogled deluje kao sasvim običan i pristojan mladić a ubice su najčešće upravo takve. Ipak, njegov motiv zaslužuje poseban osvrt jer ga u filmu - nema. To takođe može biti realno jer monstrumima najčešće i ne treba neki (veliki) razlog da otpočnu svoj krvavi pir ali ukoliko očekujete u finalu Ryde bilo kakvo objašnjenje dešavanja koja ste do tada posmatrali ostaćete u najmanju ruku razočarani. Tokom gledanja filma sam se trudio da proniknem u skrivene motive ovog taksi-krvoloka koji čak nema ni nameru da siluje svoje mlađane putnice pre nego što im kamenom smrska lobanju ili ih pridavi žicom. Možebiti da je tolika mržnja prema lepšem polu rezultat neke njegove traume (recimo, impotencije ili odbijanja od strane određenih ženskih osoba) ali čemu onda ubijanje i muških putnika? Da li je u pitanju neka bisex trauma? Zaista ne znam ali biće da sam u traženju motiva odlutao mnogo dalje nego što su autori ovog filma i pomislili ići...


I mnoge druge stvari u filmu nisu dobro odrađene pa film mahom deluje dosta neuverljivo. Recimo, ma gde da kasapi svoju žrtvu (u scenama koje nisu toliko loše snimljene za ovaj nivo produkcije) ubica je dobro sakriven, nema slučajnih prolaznika, neželjenih pogleda ili nadzornih kamera. Na ta i tako skrivena mesta on sporo vozeći stiže za tili čas: iako je pre samo sekundu vozio gradskim bulevarima naš taksista se odjednom zatiče u šumarku gde na miru i natenane može da kasapi svoju žrtvu, odvlači je, trpa u gepek itd. Određeni momenti u filmu takođe ostaju misteriozni i nakon završetka (otkud novčanik, kakve veze ima trudnoća...) dok su neki nejasni detalji ipak savršeno jasni (zašto na automobilu nema Cadillacovog znaka). Naravno da je budžet kriv što producenti nisu dobili licencu jedne poznate automobilske marke a verovatno je ovako i bolje po nju jer je kompletna reklama veoma upitna (u sceni sudara se ne otvara vazdušni jastuk za suvozača).

+ lepo snimljen i blago depresivan film
+ zadovoljavajuća glumačka postava
— prerazvučena i prespora radnja filma
— bez motiva, odgovora ili razrešenja
— mnogo nerealnih kadrova; završetak


 Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment