Sunday, February 9, 2020

The Hole in the Ground (2019)


Režija: Lee Cronin
Uloge: Seána Kerslake, James Quinn Markey, Kati Outinen
Pogledajte još: The Babadook (2014)

The Hole in the Ground je film kojeg ste verovatno primetili na sajtovima za gledanje ali koji ste iz nekog razloga preskakali. Međutim, možda ste pogrešili, pogotovo ukoliko ste majka. Jer, ovo je film koji se ne bavi strahom od nepoznatog, strahom od pomahnitalog ubice, od mutiranog virusa ili nepoznatog stvorenja, ovo je film koji se bavi jednim posebnim ali ništa manje jezivim strahom, a to je strah od – changelinga!


Samohrana majka Sarah i njen sinčić Chris sele se u jedno malo irsko mestašce kako bi tu otpočeli svoj novi život, pretpostavljamo i zbog finansijskih razloga (hint: izuzetno truo i neugledan automobil). Međutim, započinjanje skladnog života ne teče po planu i vrlo brzo biva narušeno nakon slučajnog susreta sa čudnom i čini se poremećenom meštankom, ali i nakon određenih dešavanja u obližnjoj šumi: naime, mali dečačić se odjednom počinje ponašati čudno, baš kao što se mnogi klinci bez naizgled nekog povoda počnu čudno ponašati u horor filmovima. U prvi mah njegova majka je uglavnom ravnodušna ali docnije počinje primećivati neke sitnice, koje u narednom periodu prerastaju u krupnije stvari u ponašanju mališana (čitaj: bizarne incidente). Posle izvesnog vremena Sarah počinje sumnjati da li je to uopšte njen sin i istraživati kakve veze ima njegovo čudno ponašanje sa misterioznom rupom koja se pojavila u šumi, nedaleko od njihovog doma... Nažalost, Sarah je potpuno usamljena, ona ne da nema podršku svog partnera tj. Chrisovog oca (još jedan razlog za neki novi početak na novom mestu) već nema podršku ni u njoj nepoznatoj ali tradicionalno zatvorenoj seoskoj zajednici.


Uostalom, ko bi to u bilo kojoj zajednici, bila ona seoska ili gradska poverovao jednoj mladoj majci da njeno rođeno dete više nije njeno, i da ga ona apsolutno ne prepoznaje? Sarah u neko doba počinje da se plaši rođenog sina, da se oseća nelagodno u njegovom prisustvu, da se oseća potčinjeno bolesno samouverenom mališanu koji pokazuje širok spektar sposobnosti koje ne priliče njegovom uzrastu i karakteru, kako verbalnih, onih koje se tiču temperamenta pa do fizičkih. U nekom trenutku majka beži od svog rođenog deteta, ne obraćajući pažnju na svedoke tog događaja koji ne znajući pozadinu dešavanja sasvim logično zaključuju da sa majkom nešto nije u redu. I zaista, kako bi se mi osećali u datoj situaciji, situaciji koju ne bismo mogli nikome da objasnimo niti bi nam iko poverovao... The Hole in the Ground svakako može biti jeziviji roditeljima, pogotovo majkama mališana kao što je Chris, koji će neke situacije u filmu doživeti mnogo stresnije od ostalih gledalaca. Film poseduje takve scene, prilično napete i uznemirujuće, poput večernjeg špijuniranja sina u njegovoj sobi, ali je tempo filma dosta laganiji i sporiji, jer je ovo paranormalna psihološka horor drama.


Kao takav film je veoma sumoran i mračan, ne samo po svojoj radnji i psihičkom stanju slomljene majke već i po opštim koloritima i osvetljenju. Dnevne scene su okupane braon i pastelnim bojama, svetla uglavnom nema na vidiku a zelenila čak ni u šumi, dok se noćne scene odigravaju u crnilu poput ogromne rupe u šumi, ili u duši majke koju gledamo. Vizuelni identitet filma je pun pogodak, ne zato što će odgovarati svačijem oku već zbog toga što se idealno uklapa u tempo i samu radnju filma. Primedba može da se stavi suviše mračnim kadrovima u završnici filma, kao i tome da ćete u njima videti mnogo raznoraznih uticaja koji su ovde prilično nabacani, mnogi bi rekli bez ikakvog reda i potrebe. Ipak, najveći problem je finale filma jer dobar deo stvari koje su nas zaintrigirale tokom filma nisu objašnjene, ili makar ne do kraja. Da li će vas otvoreni i nejasni završetak filma oduševiti, zaintrigirati ili iznervirati zavisi samo od vaših afiniteta a ja se sa setom sećam vremena kada su horor filmovi bili manje ozbiljni ali više zaokruženi, čak i kada su posedovali finale koje omogućava potencijalnan nastavak radnje.


Sa glumačke strane film je zaista na nivou prvenstveno zbog Seane Kerslake koja je uglavnom u našem fokusu i koja zaista uverljivo dočarava psihički posrnulu majku. Njoj odlično pristaje isvesni James Quinn Markey koji je dovoljno uverljiv u ulozi creepy klinca, što ne znači da nije iritantan. Ipak, više od njih istakao bih rad režisera koji pokazuje talenat da postepeno gradi tenziju, te stvara napete i nelagodne scene čak i od nekih naizgled sasvim običnih kadrova. Upravo ovo je najveća vrednost filma, što je zaista šteta, jer nedovoljno dobro zaokružena priča ne dozvoljava da vam preporučim The Hole in the Ground u celini i celosti.

+ Seana Kerslake u ulozi majke
+ nekoliko nelagodnih momenata
+ sumoran izgled sela i okoline
— finale filma je prilično mlako
— nedovoljno dobro zatvoren film


 Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: