Sunday, February 16, 2020

The Perfect Host: A Southern Gothic Tale (2018)


Režija: Derrick Sims
Uloge: Suilma Rodriguez, Janis Duley, Chase Ryan Jeffery
Pogledajte još: Altar (2014)

Evo jednog filma meni nepoznatih autora ali zato podužeg naziva čija je svaka reč privlačna na neki svoj način. Ništa manje nije intrigantan ni uvod koji nas u film uvodi jednostavnim pitanjem – kako mrtvi mogu biti zaista mrtvi kada još uvek žive u dušama onih koji su ostali na ovom svetu? Deluje da The Perfect Host može biti istovremeno i bizaran i tragičan a on to i jeste, makar na momente. Ali, krenimo redom...


Nakon smrti bake samohrana majka po imenu Julie (samohrane majke su definitivno zavladale horor filmovima) skupa sa svojom ćerkicom Ellie dolazi nazad u svoj učmali rodni gradić iz kojeg je otišla ko zna kada, a sada nema gde da odsedne. Utočište im pruža stara porodična prijateljica Frances Allen dok je njen čudni suprug malo je reći rezervisan, negostoljubiv, tajanstven i distanciran. Eto prve misterije koja u kompletu sa mračnim, tmurnim i ogromnim ambijentom starog zdanja u kojem će živeti ovih četvoro ljudi čini odlične sastojke za jedan potencijalno dobar horor film, ili makar južnjačku gotsku priču, kako su autori nazvali svoje delo. Naravno, jedan gotski, horor a pre svega film strave i užasa koji se dešava u staroj, mračnoj i ogromnoj kućerini sa creepy vlasnicima ne može proći bez jezivih zvukova koji se uglavnom čuju noću, bez misterioznih predmeta, osoba koje se šunjaju mračnim hodnicima ali i jednom zaključanom prostorijom koja krije veliku tajnu. Hajde iskreno, zar ste mislili da ovaj film može proći bez davne tragedije koja ne samo da je obeležila život vlasnika kuće nego će obeležiti i živote ničim izazvanih putnika namernika?


Ipak, južnjački settings, stara građevina, zaključana tajna prostorija, vradžbine, davna tragedija, stari čovek koji preplašeno i unezvereno bulji skoro kao onaj iz The Skeleton Key ne znače da je The Perfect Host dobar film, jer on to u principu i nije baš. Ili makar nije toliko kvalitetan, zanimljiv, jasan i zaokružen kakve je preduslove imao ili kako biste vi očekivali... Gotovo kompletan film se fokusira na Julie, koja koliko god se nalazi u teškoj situaciji toliko je za tu situaciju i sama kriva. Osim što ne zna šta hoće, ona je neodlučna i u vezi svojih postupaka, prvenstveno u vezi svoje budućnosti i dalje selidbe. Možda to ima veze sa njenom traumatičnom prošlošću, možda sa nečim drugim, ali vremenom zna da nervira. Žena veoma malo progovara, traži nešto što ne može dobiti (ili makar dobitak nije zagarantovan) dok odbija one koji joj se nude da pomognu i pruže utehu, konstantno zanemarujući svoje dete i živeći u uspomenama ma koliko se navodno trudila da od njih pobegne. Više od gotskog filma ili eventualno horora The Perfect Host je drama, sporoodvijajući film koji na svom kraju daje isključivo jednu poruku ali možda ne baš onu koju su autori zamislili.


Zlobnici bi rekli da je ovde scenarista zaboravio da dovrši scenario, da je samo postavio brojna pitanja i stvorio brojne situacije, neke i ne toliko logične, a onda zatvorio film dajući samo jedan odgovor a ostala pitanja ostavio da vise u vazduhu. Da li ovakvim završetkom možemo biti zadovoljni? Samo ukoliko smo željni low budget verzije gore već pomenutog The Skeleton Key, na koji ovaj film po mnogo čemu podseća ali ga ni u jednom aspektu ne dostiže. Aspekt koji je ovde najkvalitetniji svakako je vizuelni jer film zaista izgleda odlično, što je posebno pohvalno ukoliko znamo da je njegov budžet bio tek nešto preko 100k dolara. Gledanje filma je pravo sumorno zadovoljstvo, pogotovo kada se radnja odvija u starom zdanju, ili eventualno u tužnoj kući preminule vlasnice. Radi razbijanja monotnije priča se povremeno seli u obližnji grad, kada film nije ni gotski ni mračan ali je i dalje spor i donekle besmislen. Inače, spora radnja se savršeno dobro uklapa u sva dešavanja koja gledamo i u sam karakter usporene i nekomunikativne majke tako da tempo filma nikako nije promašen, samo neka potencijalni gledaoci bez živaca budu na vreme upozoreni.


Ne mogu reći da je The Perfect Host: A Southern Gothic Tale potpuni promašaj jer film koji izgleda dobro, ima pristojnu atmosferu i dobro je odglumljen to nikako ne može biti. On je naprosto nedorađen na polju priče i iz nepoznatih razloga je dosta toga nedovršeno ili nejasno što može biti dokaz netalenta scenariste (ali i lošeg izbora onih koji su ga angažovali) ili neka nova moda u filmskoj industriji koju ja ne kapiram a koja nam osim otvorenih završetaka sada servira i nejasne zaplete te neuverljive središnjice.

+ sumoran izgled filma
+ Suilma Rodriguez, ipak
+ ambijent; domaćini
— dosadne sporedne priče
— bez većine odgovora


 Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment