Sunday, March 15, 2020

Countdown (2019)


Režija: Justin Dec
Uloge: Elizabeth Lail, Jordan Calloway, Talitha Eliana Bateman
Pogledajte još: Polaroid (2019)

Nastavljamo tamo gde smo stali prošlog puta pa ostajemo na terenu famoznih aplikacija za mobilne telefone, i to onih koje mogu da budu veoma smrtonosne. Ovoga puta reč je o nešto boljem, kvalitetnijem i zanimljivijem filmu pod nazivom Countdown koji je uz sve to i veoma moderan, te kao takav namenjen mlađim generacijama, upravo onim koje i instaliraju raznorazne aplikacije na svoj telefon.


U glavnoj ulozi ovog filma nije baš tinejdžerka već mlađa žena koja je zaposlena u lokalnoj bolnici kao medicinska sestra. Ime joj je Quinn, nežna je, mlada, plavokosa, posvećena svom poslu i to je sve nebitno, bitno je da ona nakon izvesnog vremena na svoj telefon instalira aplikaciju Countdown, aplikaciju koja služi za razbibrigu i navodno predviđa tačan trenutak vaše smrti. Na njeno iznenađenje brojke na ekrančiću joj daju šokantno predviđanje: kraj života je očekuje veoma brzo, već za nekoliko dana. Quinn istog trenutka počinje da odbrojavanje u svom telefonu doživljava mnogo ozbiljnije nego oni kojima je app predvidela da će živeti 90 i kusur godina; ona postaje napeta, uznemirena i pokušava na sve načine da ukloni programče iz telefona, tražeći i pomoć profesionalaca. Ne uspeva, naravno, ali uspeva da pronikne u code aplikacije uz pomoć lokalnog hakera i sveštenika (?). U međuvremenu smrti povezane sa Countdown aplikacijom se množe, tu je i Quinnina mlađa sestra, tu su i neki nerešeni porodični odnosi a tu su i davne tragedije, čisto da se razbije monotonija i stvore uslovi za patetični rasplet. Nažalost, tu su i određene gluposti koje se sporadično pojavljuju do samog kraja filma.


U principu, jedina pozitivna strana ovog filma je sama aplikacija koja je iako minimalistički dizajnirana veoma intrigantna i čvrsto sam ubeđen da bi malo ko odoleo da je ne instalira na svoj telefon, i pored bojazni da bi mu ona mogla predvideti skori kraj života. Proricanje tačne sekunde smrti proizvodi iste problemčiće kao i bilo koji drugi film na istu ili sličnu temu (recimo, putovanje vremeplovom u prošlost) jer ukoliko znamo tačno vreme naše smrti logika govori da bi se ta smrt mogla izbeći ali kako onda aplikacija zna baš tačno vreme... Ova kvaka 22 je delimično zanimljiva u nekim momentima filma, čak se u par navrata sugeriše da se može izbeći određeni način okončanja života ali se samo okončanje ne može izbeći, ali se film time ipak ne bavi u dovoljnoj meri već se fokus stavlja na porodične patetične momente i osećanje krivice koje je ovde predstavljeno kao razlogom za smrt. Verujem da ste svi već navikli na slične baljezgarije u američkim horor filmovima te cenim da ovaj segment neće nikoga previše iznenaditi ali mu neće ni naterati suzu u oko, bez obzira koliko se autor filma (inače debitant) trudio da pruži šokantan i potresan rasplet cele tarapane.


Evo zašto je to tako. Početak filma je prilično zanimljiv, ne zbog prilično generičnih likova već zbog same aplikacije. Međutim, ne prolazi mnogo vremena a autor počinje da nam servira neke prilično glupe scene koje su tu samo radi šoka gledalaca i ni za trenutak ne deluju realno (otključavanje telefona nastradalog vlasnika, recimo). Nakon toga se cela priča fokusira na code aplikacije, na njen smisao i samog autora a to sve saznajemo od jednog naizgled fake sveštenika, koji se uporno trudi biti duhovit a to ne pristaje ni njemu ni filmu u kompletu. Mišljenja sam da je jedna aplikacija poput ove trebala ostati u domenu misterije; dovoljno je bilo da ona tačno predviđa smrt a da je kompletna pozadinska priča koja duboko zalazi u religiju, istoriju i demone samo dovela do toga da ceo film bude neubedljiviji i banalniji. A šta tek reći za animiranu kreaturu koja (valjda) izlazi iz telefona i sprovodi ono što je isprogramirano u aplikaciji... Vrhunac gluposti su telefoni koji instalacijom te famozne aplikacije postaju otporniji na udarce i bacanja sa sprata... U više kadrova vidimo kako bezimeni telefoni pucaju samo površinski po ekranu ali aplikacija nesmetano nastavlja da radi. 


Countdown nije dosadan za gledanje, ima određenu dinamiku, ima nekoliko strašnih scena koje su prilično standardne za PG-13 klasu filmova a ima i gluposti zbog kojih i onako neozbiljna priča postaje još neuverljivija. Ni najmanje se ne kajem što sam ga pogledao samo mi je žao što nije nešto kvalitetniji jer je u početku delovao da bi mogao biti. U svakom slučaju, preporučujem ga svim gledaocima koji su zavisni od instaliranja svega i svačega na svoj mobilni telefon bez čitanja terms and conditions.

+ aplikacija kojoj bi malo ko odoleo
+ nekoliko jezivih i napetih scena
— demonska pozadina aplikacije
— nekoliko veoma glupih scena
— slabo finale; sporedni elementi


 Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment