Sunday, February 21, 2021

Wrong Turn 6: Last Resort (2014)


Režija: Valeri Milev
Uloge: Anthony Ilott, Chris Jarvis, Aqueela Zoll
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt3612032/
Trailer: https://youtu.be/c9TqCwh_RW4
Pogledajte još: Wrong Turn 3: Left for Dead (2009)

Pa hajde da završimo stari Wrong Turn serijal, i to opisom poslednjeg u nizu nastavaka - Wrong Turn 6: Last Resort iz sada već ne tako bliske 2014. godine, pre nego što pređemo na ovogodišnji reboot koji se nedavno pojavio i čiji opis sledi uskoro. Što se riče Last Resort – zaista ne znam sve detalje ali mi deluje da je predprodukcija ovog filma imala ozbiljne turbulencije, što može biti jedan od razloga za katastrofalni kvalitet finalnog filmskog proizvoda.

Da nešto definitivno nije štimalo govori činjenica da se odustalo od početne ideje da Last Resort bude finalni deo unapred zamišljene trilogije (dakle, završetak priče koja je započeta sa Wrong Turn 4: Bloody Beginnings a nastavljena sa Wrong Turn 5: Bloodlines). Naprasno je zamenjen režiser filma (onaj koji je snimio dva prethodnika) i na njegovo mesto je instaliran Valeri Milev (Re-Kill), pribeglo se svojevrsnom rebootu ali je u nazivu filma ostala brojka „6”, koja je na špici stilizovana u „VI”. Dakle, kompletni mess koji, čini se, nikako nije mogao dobro proći... Uglavnom, gledaoci prate nekolicinu mladih ljudi od kojih je jedan nasledio stari hotel sa izvorištem termalne vode koji se nalazi daleko na periferiji, u sred jedne šume. Budući da je sretni naslednik finansijski propao potencijalna prodaja starog zdanja čini mu se kao najbolje rešenje pa je u tu svrhu i došao u banju sa svojim prijateljima i devojkom... Na njegovu ali i žalost njegovih prijatelja neće sve ispasti kako je zamislio jer se stvari veoma brzo menjaju a brutalno izmasakrirani leševi ubrzano se pojavljuju...


Stvar je u tome što ovaj stari hotel vode dvoje domara koji svima jasno stavljaju do znanja da nešto debelo nije u redu, svima osim nasledniku. Njegova naivnost je ključni problem i prepreka koju će malo koji gledalac zaobići kako bi prihvatio ovaj film kao iole verodostojan. Stvar dodatno otežava i prilično teatralna gluma domara, a pogotovo domarke, iako se u glumi ne ističi ni mlađani gosti... Reklo bi se da prolaznu ocenu mogu da dobiju samo devojka našeg naslednika i starija gospođa s početka filma a to je suviše malo čak i za jedan drugorazredni horor film koji i do sada nije imao visoke standarde koji se tiču kastinga. Treba spomenuti i ključni detalj filma koji se tiče promene kod glavnog lika, kada on pod pritiskom istorijata, tradicije, gena i slatkorečivih domaćima počinje da se menja, potpada pod uticaj domaćina i građevine koju je nasledio i udaljava se od svojih prijatelja i devojke, s kojima je koliko juče stigao. Ovaj preobražaj kod dotičnog je izveden izuzetno brzo i traljavo, zbog čega Wrong Turn 6: Last Resort u svojoj središnjici deluje poput amaterskog horor filma, sklepanog od strane neiskusnih fanova ili osoba koje su u životu pogledale svega nekoliko horora.


Pitate se gde su ovde Three Finger, Saw Tooth i One Eye? Pa oni su isto u hotelu/banji, i zaposleni su kao spoljni momci, momci za sve, momci sa kojima domar pregovara (!) a najviše za ubijanje gostiju i kasniju termičku obradu njihovih zemnih ostataka... Njihova skrajnuta uloga nije toliki problem, ali kompletna verodostojnost jeste; već u prvim trenucima filma gledaoci su svedoci neverovatne scene, da jedan mali američki gradić bukvalno nema mesta na oglasnoj tabli od cedulja potrage za nestalim osobama (a naravno ubijenim i pojedenim u obližnjoj banji). Dotični mutirani trojac uglavnom ubija (mada ne ubijaju samo oni), u prilično brutalnim ali i usiljenim scenama (potpuno glupo ubistvo vatrogasnim crevom) pa se brutalnosti mogu istaći kao jedna od retkih pozitivnih strana ovog filma. Druga koju bih pomenuo, uz kvalitet fotografije i lokaciju, je izgled same zgrade hotela koja je veoma stara, atmosferična, sa sumornim starim odajama, dugačkim hodnicima i podrumima koji su mogli biti poprište nekih mnogo jezivijih scena. Ova bugarska zgrada hotela ili banje je definitivno zaslužila bolji horor film od Wrong Turn 6: Last Resort.


Još jedna stvar izdvaja ovaj nastavak od prethodnih a to je da se iz petnih žila trudi biti šokantan i gnusan, recimo eksplicitnim scenama seksa sa ljudima u smrtnom ropcu ili seksa sa invalidima, a to mu skoro nikada ne polazi za rukom. Umesto da budemo šokirani viđenim uglavnom ćemo prevrtati očima, eksplicitni incest nije toliko šokantan kao što zvuči na papiru, jer film još od 10-og minuta ne deluje nimalo uverljivo. Definitivno najslabiji i najbespotrebniji deo Wrong Turn serijala.

+ nekoliko brutalnih ubistava
+ izuzetan izgled stare banje
— slaba i neuverljiva priča
— teatralna gluma pojedinaca
— postupci likova i dijalozi
 
Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment