Saturday, June 2, 2012

Playback (2012)


Režija: Michael A. Nickles
Uloge: Christian Slater, Ambyr Childers, Toby Hemingway
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1682940/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BIjdm-MFyNU
Pogledajte još: Pulse (2006)

Opet ćorak. Nikako da pogledam neki ovogodišnji film a da bude makar pristojan, ako ne i više od toga. Ostaje nada da će Woman In Black biti barem na nivou stare verzije, ali to je ipak remake, pa ga ne bih računao. Što se tiče filma Playback ne verujem da će se ikome svideti u potpunosti, pod uslovom da je pogledao više od dva horor filma u životu.


Da pokušam da objasnim priču, mada jemoguće da nisam povezao neke stvari jer je film relativno nezanimljiv a priča pomalo konfuzna. Sve je počelo od izvesnog Louisa Le Princa, koji je po rečima neubedljivog vlasnika lokalnog video kluba bio devil himself. E pa on je ušao u telo dečaka od nekoliko meseci i naterao jednog momka da izvrši masakr i pobije celu porodicu, osim dečaka, naravno. Sada, osamnaest godina kasnije, dečak je porastao, a grupa tinejdžera iz obližnje škole, snima amaterski film koji se bavi pomenutim masakrom. Istražujući pojedinosti oko masakra da bi što bolje snimili svoje amatersko „remek delo“ (koje je tek malo slabije od ovog filma) saznaće razne stvari koje će ih iznenaditi (ali gledaoca neće uspeti da oduševi i/ili razbudi).


Pomenuti dečak, sada šmrkač lepka, se „budi“ posle toliko godina i odlučuje (ili Louis odlučuje u njemu) da ponovi masakr u istoj kući u kojoj se prvi put desio. Ništa lakše nego namamiti  ekipu koja snima film o tom događaju, a one koje ne uspe da namami ubiće na daljinu. Naime, lepak-dečko je postavio kamere u sobu svake potencijalne žrtve ženskog spola i dodirom preko monitora u svom kombiju je zaposedne,  a ona ubije za njega. U isto vreme ideja je i glupa i zanimljiva, ali je izvedba u ovom filmu samo glupa. Ovom filmu ništa ne pomaže da ga izvuče barem u prosek, pa čak ni zgodne 30-togodišnjakinje koje glume tinejdžerke J


Film pada na svakom polju. Od horora nema ništa, ima nekoliko ubistava ali nema nikakve atmosfere koja priliči horor filmu ili makar trileru. Gluma je podnošljiva ali je scenario slab a film pun klišea i scena već viđenih u mnogim ranijim filmovima. Imamo mix scena od već viđenih u tinejdž-slasherima, preko found footage scena, pa do zaposedanja preko TV-a. Ovo potonje je kvalitetnije urađeno u svim prethodnim slučajevima gde su razni stvorovi ili duhovi prelazili preko naprava moderne tehnologije (Ring, One Missed Call, čak i Pulse). Poseban osvrt je pojavljivanje Christiana Slatera, koji se izgleda pridružio klubu Kilmer-Hendriksen, i sada imamo već trojstvo poznatih faca koji se blamiraju u horor filmovima. Iako je izreklamiram kao jedna od glavnih uloga a čak i na iMDB u opisu pise „a cop investigates the case...etc“, to je najobičnija laž. Ništa on ne istražuje, on glumi lošeg policajca, ogrezlog u voajerizam nad maloletnicama i zauzetnog celodnevnim masturbiranjem, a uloga mu se sastoji od 20-ak minuta.


U svakom slučaju ne preporučujem gledanje flma, a posebno savetujem da ga se klone oni koji vole i poštuju Christiana Slatera. Za ostale glumce/glumice razumem da su se pojavili u ovakvom filmu, jer većina i neće imati bolju priliku, ali ne razumem kako neki poznati glumac dozvoljava da se pojavi u nečem ovakvom, pa još u takvoj ulozi.

+ recimo, simpatične glumice
+ hmm...mora da ima još nešto pozitivno...
— scenario, atmosfera, smisao
— slabija gluma pojedinaca
— blamaža Christiana Slatera

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment