Saturday, August 13, 2022

I'll Always Know What You Did Last Summer (2006)


Režija: Sylvain White
Uloge: Brooke Nevin, David Paetkau, Torrey DeVitto
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0469111/
Trailer: https://youtu.be/d18vxSeuWIw
Pogledajte još: Scream 3 (2000)

Hajde da konačno dovršimo serijal u kojem svaki deo nosi veoma slično ali opet potpuno različito ime... I'll Always Know What You Did Last Summer je direct-to-video slasher film što znači da je produkciono na mnogo slabijem nivou od prethodna dva nastavka. On se pojavio čak osam godina nakon prethodnika, ne priznaje nikava dešavanja koja smo do tada gledali a takođe ne poseduje bilo kojeg karaktera iz dotadašnja dva filma...


O jednoj Jennifer Love Hewitt ovde nema ni govora (budžet filma ne bi bio dovoljan da isplati njeno jednodnevno angažovanje) pa njenu poziciju zauzima Brooke Nevin ali u ulozi devojke po imenu Amber Williams. Ona je u centru dešavanja skupa sa svojim prijateljima a sam film zanemaruje oba prethodnika i figurira kao nekakav reboot  u kojem gripa klinaca zna za Fishermana ali isključivo iz legende... Uvod umnogome podseća na onaj iz 1997. godine mada se odigrava na drugačijem lokalitetu. Jedno prankovanje je pošlo po zlu, jedan mladi život je ugašen u jednom bizarnom akcidentu a oni koji su za to (in)direktno odgovorni odlučuju da zaćute pred organima zakona i zauvek sakriju svoju tajnu. Naravno, kao i u prethodnim filmovima tajna ne može biti skrivena doveka već tačno godinu dana... Neko vrlo dobro zna za njihovu „malu” tajnu i tačno godinu dana kasnije, tik pred praznik 4. jula, našim junacima počinju da se pojavljuju poruke ”I know what you did last summer.” Istovremeno počinju da se dešavaju i ubistva, klinci sumnjaju jedni na druge ali izlaza iz ove situacije nema: moraju saznati ko ostavlja misteriozne poruke i likvidira ih jedno po jedno a to neće biti nimalo jednostavno jer klinci nemaju nikakvu pomoć starijih osoba a svakim danom ih je sve manje živih...


Već od samog početka filma je očito ono što smo već spomenuli u uvodu – da je I'll Always Know What You Did Last Summer low budget ostvarenje i da ukoliko želimo da nam se ono makar delimično dopadne moramo smanjiti kriterijume i progutati njegove određene slabosti. Tehnički film nije uporediv sa prethodnicima, fotografija je dosta jeftinija, boje ispranije, specijalni efekti naivniji a i lokaliteti ne deluju tako životno kao ranije... Gluma je na nešto slabijem nivou, režija je korektna za ovu klasu filma a scenario obiluje određenim neubedljivostima. Ima tu dosta nerealnih momenata, neubedljivih postupaka likova, čak ćete u nekim scenama zasigurno prevrtati očima. Međutim, ubedljivo najslabije je finale filma tj. pozadina Fishermana. Nekima se njegova „nejasna” pozadina i paranormalna pojava dopala ali mi nismo jedni od tih gledalaca. Smatramo da bi bilo koji drugi oblik ovog ili sličnog ubice bio bolji, logičniji i efektniji i da I Know What You Did Last Summer serijal nikako nije pogodan za uvođenje duhova, zombija i drugih paranormalnih elemenata. OK, autori su želeli da unesu nešto novo u serijal koji je već završen pre osam godina ali ukoliko su već hteli snimiti reboot mogao je biti u klasičnijem slasher obliku.


Ipak, nije u filmu baš sve toliko loše. Uvod filma sa gore već spomenutim tragičnim akcidentom je iznenađujuće pristojan i stoji skoro rame uz rame sa uvodom iz originala. Taj i takav uvod vodi u film koji je po događajima i dinamici veoma sličan originalu ali to nimalo ne umanjuje njegovu zanimljivost, osim možda do polovine filma kada vidimo malo rastegnute segmente (dok se ne počnu dešavati ubistva). Film svojim tonalitetom, pa i kompletnim izgledom podseća na 90-te, dakle i na mnogo poznatije i priznatije prethodnike, a na prelaz između dva veka podseća i ubacivanje u film punk rock muzičke numere. Svedoci smo nekoliko napetih scena koje prethode ubistvima ili pokušajima ubistava, vidimo dosta dobro režiranih kadrova koji se uglavnom dešavaju u enterijerima raznih objekata, pokatkad i potpuno nerealnih (ski centar u sred jula) ali film ne zaobilazi ni otvorene prostore. Neka ubistva se dešavaju i na otvorenom a uglavnom su dovoljno brutalna. Finale filma je veoma dinamično i krvavo, verovatno i brutalnije nego što očekujete a kompletan film karakteriše recikliranje nekih lokacija ili scena iz originala, što nismo pronašli problematičnim. Kada se naviknete na nešto slabije tehničke standarde I'll Always Know... čak će vam i neki likovi postati malo simpatičniji.


Šteta je da se I Know What You Did Last Summer franšiza ovako završila, jednim nedovoljno ubedljivim niskobudžetnim nastavkom, a još je veća šteta da se nikada nije nastavila dalje (na filmskom platnu, postoji istoimena serija) dok su neki drugi tadašnji hitovi (Scream) izrasli u poznate & priznate serijale koji i nakon skoro dve ipo decenije i dalje pune bioskopske sale i donose dobru zaradu.

+ zanimljiv i vrlo pristojan uvod u priču
+ nekoliko napetih momenata i ubistava
— paranormalni elementi su promašaj
— tehnički (ne)kvaliteti filma su slabi
— povremene neuverljivosti i naivnosti
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: