Tuesday, August 30, 2022

The Medium (2021)


Režija: Banjong Pisanthanakun
Uloge: Narilya Gulmongkolpech, Sawanee Utoomma, Sirani Yankittikan
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13446168/
Trailer: https://youtu.be/wDtJ3M4arIc
Pogledajte još: The Taking of Deborah Logan (2014)

The Medium (u originalu: ร่างทรง) je tajlandsko-južnokorejski mockumentary paranormalni horor film. Ako ne znate šta je mockumentary – u pitanju je lažni dokumentarac, dakle film u kojem neka snimateljska ekipa prati i dokumentuje određena dešavanja ili neku drugu grupu ljudi, u slučaju horor filma – iz nekog jezivog razloga. Ovaj tip filma je zbog stila snimanja (iz prvog lica, tzv. POV) i kvazi-realnosti veoma blizak found-footageu ali kamera nije toliko nestabilna i film je mnogo lakši za praćenje.


Tako je i u slučaju The Medium: pratimo jedan tajlandski dokumentarni tim, najverovatnije sastavljen od dvojice ljudi, mada je moguće da se varamo po pitanju njihove brojnosti jer su oni gotovo ceo film smešteni iza kamera i van našeg vidokruga. To je u principu nebitno, uglavnom, pomenuti tim se uputio u severne predele Tajlanda kako bi snimio lokalnog šamana, ženu po imenu Nim. Ona je jedna potpuno obična žena koja živi sama, nastanjena je u jednom selu na obodima šume a posvećena je molitvi, svetim ritualima i pomaganju drugim seljanima. U uvodu filma pratimo njen privatni život i upoznajemo se sa njenim „dužnostima“ kao šamana. Dogovor je da filmska ekipa prati Nim gde god da ona krene i šta god da se desi pa je tako prate i na sahranu muža svoje sestre. Zanimljivi su svi ti običaji, obredi i načini komunikacije a dok gledamo ceremoniju sahrane, kao i ono što joj prethodi, u oči nam (kako nama tako i Nim a i samoj kameri) upada devojka po imenu Mink, sestričina medijuma kojeg pratimo. Mink počinje čudno da se ponaša, na zaprepašćenje prisutnih ljudi koji su došli da sahrane pokojnika. Ona ispoljava nepremereno, jezivo i agresivno ponašanje a kada se narednih dana kamera detaljnije fokusira na nju uvidećemo da poseduje i poremećaj identiteta. Nim odlučuje da se umeša ali stvari postaju sve gore i Mink počinje da pokazuje znake zaposednutosti od strane nekakvog zlog entiteta...


Oni nestrpljivi gledaoci neće dati šansu filmu jer je njegov poduži uvod deficitaran bilo kakvim hororom. Kada Mink počne da lupa glavom o zid većina posmatrača koji od jednog filma zahtevaju akciju, horor ili bilo kakvu dinamiku biće veoma daleko od The Medium i ovo zaista nije film za njih. Međutim, uvod filma je odličan, iako u startu ne deluje kao uvod jednog horor filma. Postepeno uvođenje u priču je pun pogodak, lokalitet je zapanjujuće privlačan a zašto ne reći i – veoma pogodan za jednu priču o šamanima. Tajlandska sela i specifična kultura su veoma zanimljivi, upoznavanje sa jednom nama udaljenom kulturom zna biti veoma interesantna a odlični glumci uspevaju da stvore autentičan utisak pa gledalac zaista ima osećaj kako gleda dokumentarni materijal. Sve se odvija postepeno i zahteva posvećivanje gledaoca a kada se čudne stvari počnu dešavati u nekom drugom filmu bi već bilo nekoliko hektolitara krvi... Ipak, prva polovina filma je očaravajuća sa svom tom prirodom, panoramama, svetilištima u brdima, obilnom vegatacijom koja okružuje tajkandsko selo i sa monsunskim kišama koje svako malo padaju. The Medium je prelep film a kvazi-autentičnost samo doprinosi da on bude ugodan oku posmatrača... Kada nastupi druga polovina filma on opet može biti ugodan oku horor gledaoca ali u drugačijem smislu jer kadrove mirne prirode menja scenama jezivih promena kod Mink ali i onoga što iz toga proizilazi...


Nećemo vas lagati: The Medium poseduje nekoliko veoma jezivih scena, određeni kadrovi su jedni od najdužih i najbolje režiranih u FF žanru koje ste videli poslednjih sezona a preobražaj koji vidimo kod devojke je jedan od jezivijih koje smo videli u zadnje vreme... Osim što je prilično očigledno da je postepeno preuzima nešto veoma zlo vrlo su jezivi i poremećaji njene ličnosti jer se ona naizmenično ponaša kao devojka, starac, pijanica, dete i prostitutka. Film obujuje kadrovima koji su neugodni za posmatranje, specijalni efekti deluju realno i uverljivo ali kako se film približava svom kraju uviđamo i neke probleme. Prvi problem koji ovaj film može imati je njegovo dugo trajanje (130 minuta) a poveća minutaža se ne primećuje toliko u prvoj polovini filma već, pomalo paradoksalno, u drugoj, kada počne horor tarapana. Neke scene su dosta rastegnute, neke se ponavljaju više puta a neki kadrovi se mogu okarakterisati kao suvišni. Problem je i što zaposednutost devojke te pokušaji da se ona sa nje „skine“ protiču bez nekih jasnih pravila. Ovde ni medijumi ne znaju protiv čega se bore i na koji način treba da spasu devojku i sebe a gledalac je prepušten random horor kadrovima koji se smenjuju bez nekog reda. Film pati i od klasičnih FF problema koji se tiču kamermana koji nikada ne ispušta svoju kameru, bez obzira u kakvoj smrtnoj opasnosti se trenutno nalazio. Jeste da bez ove pojave ne bi bilo ni jednog found footage filma ali to uvek deluje nerealno pa je tako i ovog puta.  


Ne smeju se preskočiti glumci u ovom filmu jer su svi odreda odradili zaista odličan posao a pohvale upućujemo glumici koja je igrala Nim a pogotovo devojci koja je maestralna kao Mink, lepa devojka koja se postepeno pretvara u jezivo stvorenje i pravo krvoločno čudovište. Ukoliko ste ljubitelj found footage horora ovo je vrhunac koji možete dobiti poslednjih sezona pa je naš savet da skupite strpljenja i ispoštujete uvod filma posle kojeg ćete biti svedok zaista jezivih dešavanja i brojnih preokreta. Ukoliko ste, pak, fan dalekoistočnih horor filmova The Medium ne smete nikako preskočiti. Film ima određenih mana (od kojih su neke specifične za horore iz te daleke zemlje) ali i pored njih predstavlja veoma dobar film koji zaslužuje preporuku.

+ veoma realan FF/mockumentary
+ lepa priroda, predeli i ambijenti
+ nekoliko veoma jezivih kadrova
— bez jasnih pravila; razvučenost
— klasični found footage problemi
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment