Thursday, August 4, 2022

Firestarter 2: Rekindled (2002)


Režija: Robert Iscove
Uloge: Marguerite Moreau, Malcolm McDowell, Danny Nucci
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0297120/
Trailer: https://youtu.be/SMATZQipIlE
Pogledajte još: The Rage: Carrie 2 (1999)

Preskočićemo lamentiranje nad večnim pitanjem – da li poznatim/kultnim/legendarnim horor filmovima uopšte trebaju nastavci a pogotovo kada su ti nastavci jeftini, televizijski ili u svakom drugom pogledu već unapred inferiorni u odnosu na poznatog i priznatog prethodnika... Umesto toga reći ćemo da se Firestarter 2 sa dodatkom Rekindled pojavio čitavih 18 godina nakon originalnog Firestarter i da je bio upravo ono što smo u prvoj rečenici naveli: jeftini TV film.


Zapravo, inicijalno je ovaj materijal prikazan kao dvodelna mini serija, ili možda bolje reći dvodelni film, kako vam je draže, ali sada figurira kao jedan poduži film u trajanju od celih 170 minuta i to pod uslovom da film pronađete online. U pitanju je direktan sequel onog filma iz 1984. godine a iz njega prenosi nekoliko elemenata dok neke potpuno zanemaruje. Da li je dozvolu za sequel dao Stephen King ili je neko drugi bio tadašnji nosilac autorskih prava nije nam poznato kao što je nepoznanica i da li se profitiralo ovim ostvarenjem... U centru naše pažnje je ponovo Charlie McGee, ona ista „potpaljivačica” ali sada u svojim dvadesetim godinama. Bez svog oca ali i drugih srodnika i bliskih osoba ona živi i krije se radeći na univerzitetu ali pod drugim imenom, kako bi i dalje ostala daleko od vladinih službi i raznih naučnika sklonih eksperimentima. Za američku vladu Charlie je zvanično mrtva ali se sve menja kada jedan zvanični istraživač sasvim slučajno nabasa na nju i to prijavi svojim nadređenima. On tada, istina, ne zna čemu bi Charlie služila a obzirom da su se između njih dvoje najednom rodile i neke emocije istraživač se predomišlja, otkazuje poslušnost službi, pa skupa sa svojom simpatijom beži pred naoružanim i ubistveno nastrojenim a obučenim specijalcima. Ali, ni to nije sve, tu je i famozni John Rainbird koji hoće da prisvoji devojku radi nekih svojih ciljeva...


Prvo što dočekuje gledaoce je isprana i veštačka fotografija TV produkcije s početka veka. Ovo traži privikavanje pogotovo što je i kopija filma do koje se danas može doći nešto slabija pa vremešniji gledalac ima utisak da se vratio nekoliko decenija unazad i da gleda lošiji VHS snimak. Nakon početnog privikavanja zaključujemo nekoliko stvari a prva je da karakterizacija uopšte nije toliko loša koliko smo očekivali. Charlie se doima verodostojnom, možda likom ne sasvim kao odrasla Drew Barrymore ali ni toliko daleko od nje da se gledalac ne može ubediti kako je u pitanju ista osoba. Ona živi životom kakvim bi Charlie zaista i mogla živeti nakon toliko vremena a ono što približava junakinju gledaocima su brojni simpatični detalji, poput aparata za gašenje požara koji uvek nosi sa sobom kao što neke žene nose šminku. Osim akcidentnog paljenja vatre kada se probudi iz (loših) snova Charlie može zapaliti vatru i kada se seksualno uzbudi (vri asfalt od strasti!) a videli smo i da je osmuđila kompletnu hotelsku sobu neposredno pre seksa. Ove scene su zanimljive ali zahtevaju da ne postavljate nikakva pitanja, baš kao i kod gomile kadrova koji slede. Čak i u dobu bez brutalnog video nadzora paljenje cele jedne ulice od strane devojke koja se uzbudila zavredelo bi pažnju medija i okoline pa verujemo da bi tada za tili čas vladine službe provalile gde im se krije davno „zagubljeni predmet za eksperiment”...


Ima tu još duhovitih, diskutabilnih a veoma nerealnih scena ali to ne zameramo filmu jer ni njegov prethodnik nije bio sasvim realan i potencijalno izvodljiv. Stoga možda ne bi trebalo zameriti ni na ubacivanju famoznog Rainbirda koji se nakon skoro dve decenije ipak nije penzionisao već je dodatno napredovao pa sada drži svoj centar, sa više komada „talentovane” dece. Svako od klinaca poseduje neke supermoći (moć sugestije, prepoznavanje istine i obmane, pomeranje predmeta umom, posedovanje glasa iz pakla, isisavanje energije) pa ih Rainbird koristi kao svoje oružje. Njihov susret sa Charlie liči na obračun nekakvih superheroja, njihove moći jesu zanimljive ali je činjenica da film od tog trenutka pomalo pada i postaje budalast, skoro pa dečiji. Borbe se nastavljaju do samog finala, znaju biti veoma eksplozivne ali u njima možete uživati jedino ako zanemarite svoje godine i vratite se u detinjstvo. Takođe, ponovo ne postavljajte nikakva pitanja u vezi finansiranja centra ili manjka osoblja u njemu, u vezi nekih novih Lot 6 eksperimenata kao i kompletnog opstanka ogromnog ali nevidljivog centra na početku XXI veka, smeštenog nedaleko od urbane civilizacije. Istini za volju, nisu samo superpower kidsi zaslužni za pad filma već i, recimo, dosta naivni potezi istraživača ali i nešto neuverljiviji scenario koji film prati do samog kraja.


Kako film/serija protiče stvari postaju sve spektakularnije i neverovatnije a kada malo bolje razmislimo takav je bio i original. Jedino je vreme odigravanja radnje bilo drugačije, produkcija je bila kudikamo bolja, glumci su bili nešto kvalitetniji a radili su i sa boljim scenarijem. Treba reći da ovde glumci i nisu toliko loši mada vidimo dosta tezgaroša koji iz scenarija izvlače nešto više na svoju harizmu. Marguerite Moreau u ulozi Charlie je korektna i dovoljno simpatična za glavnu ulogu dok je njen kompanjon Danny Nucci diskutabilan i definitivno ne element filma koji bismo pohvalili. U nešto sporednijim ulogama zatičemo dva prekaljena veterana (čitaj: horor tezgaroša), Malcolma McDowella u ulozi Johna Rainbirda i Dennisa Hoppera kao Jamesa Richardsona. Koliko god se Malcolm trudi i koliko god bio cool faca teško je poistovetiti njegovu njušku sa indijanskom Georgea C. Scotta i to je definitivno veći problem filma nego to što se u njegovoj glavnoj ulozi ne nalazi Drew Barrymore. Richardson je zgodan dodatak ali klišeiziran i veoma stripovski lik koji ovom filmu nikako ne smeta, čak i pomaže da se fokus malo premesti sa promašenog Rainbirda koji u kasnijoj fazi filma počinje da pokazuje neke čudne aspiracije ka Charlie i da meša profesionalan i emotivan život. Ostatak kastinga je kao iz TV serija tog doba i niko se posebno ne ističe, ni pozitivno a ni negativno. Jednostavno odrađuju posao i to je to.


Klinci su nešto manje ubedljivi od ostaka ekipe ali sigurno nije njihova krivica što su ubačeni u ovaj projekat, plus im je dodeljen scenario na novou stripa za predškolski uzrast. Što se tiče izgleda filma stvari nisu pozitivne, makar ukoliko Firestarter 2: Rekindled poredite sa dva postojeća Firestarter filma, onim starim ali i rimejkom, naravno. Jednostavno, ovo je ostvarenje iz nekog drugog doba i neke druge produkcije, skromnih sredstava i snimljeno uz pomoć scenskih rekvizita i na setovima koji su definitivno preostali iz nekih drugih tadašnjih projekata, pa da se ne bace. Recimo, nismo se mogli oteti utisku da je veštački gradić u kojem se nalazi Rainbirdov istraživački centar definitivno upotrebljen u nekim drugim filmskim ili serijskim projektima tog doba a ovde je iskorišten da se uštede materijalna sredstva... Sterilnosti filmskog studija i gotovo svih setova su vidljivi na svakom koraku, manjak statista u pojedinim kadrovima deluje izuzetno veštački, nerealno i niskobudžetno a specijalni efekti će vam delovati korektno samo ukoliko ste odrasli na SyFy kanalu. Ipak, ukoliko snizite kriterijume (kao što smo mi učinili) ceo audio-vizuelni ugođaj može da prođe, čak bismo rekli da loša kopija filma koju smo gledali dodatno pomaže jer blur i artefakti u 360p slici donekle popravljaju sterilnost većine ambijenata i daju neki filmski ugođaj nefilmskoj fotografiji.


Pitate se da li vredi pogledati Firestarter 2: Rekindled? To je teško pitanje ali naš odgovor je – da, ali samo ukoliko ste pasionirani fan Firestarter filmova. Ukoliko to jeste ovaj film će vam dati jedno od mogućih proširenja priče i odgovor na pitanje šta se desilo sa Charlie nakon onog starog filma i njenog odrastanja. Rekindled poseduje neka simpatična proširenja i zanimljive ideje ali povremeno odlazi u potpuno opskurnost koja će danas malo kome prijati. U svakom slučaju šteta je što je film gotovo potpuno pao o zaborav i danas se više gotovo ne može pronaći u iole pristojnom kvalitetu.

+ Marguerite Moreau u ulozi Charlie
+ simpatični detalji i proširenja priče
— promašen lik famoznog Rainbirda
— banalizacija u vezi super-klinaca
— jeftina produkcija; naivnost priče
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment