Wednesday, May 25, 2022

Firestarter (1984)


Režija: Mark L. Lester
Uloge: Drew Barrymore, David Keith, George C. Scott
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0087262/
Trailer: https://youtu.be/DfcuksWVRt8
Pogledajte još: Cat's Eye (1985)

Firestarter (kod nas preveden kao Potpaljivačica) je američki naučno-fantastični horor film nastao po istoimenom romanu Stephena Kinga. Sam King je dao dozvolu za adaptaciju scenarija ali je nakon viđenog filma izrazio svoje nezadovoljstvo viđenim, tvrdeći kako je materijal „bez ukusa” i „jedan od najgorih”. Možda su u pitanju preteške reči, možda King i nije bio sam sa sobom u tom periodu (kao što i nije) a možda se od njegove prosečne knjige i ne može napraviti mnogo bolji film...


Manje zbog Kingovog nezadovoljstva a mnogo više zbog opšte bezidejnosti i potrebe da se rimejkuje sve i svašta (najviše ono što ne bi trebalo), tek, ove godine smo dobili remake/reboot Potpaljivačice, što je idealna prilika da se podsetimo originala. Film iz 1984. godine počinje kada se priča već dobrano zahuktala, u trenutku kada Andy i Charlie beže od vladinih agenata koji su im za petama. Dok gledamo očajničku borbu oca i ćerke da uteknu motorizovanim ali i mnogo brojnijim i organizovanijim ljudima u nekoliko flashbackova se upoznajemo sa prologom: naime, Andy i njegova supruga (koja mu tada još nije bila supruga, zapravo) učestvovali su u izvesnim medicinskim experimentima. Osim što su dobili nekoliko zelembaća, i osim što su se smuvali a kasnije i uzeli, dobili su i – nuspojave zbog sumnjive tekućine koja im je ubrizgana u telo. Andy je naprasno dobio sposobnost da kontroliše volju i um drugih ljudi, njegova supruga dar da čita misli, a njihovo buduće dete – da pali vatru pirokinezom. Naravno, nešto ovako nesvakidašnje, spektakularno ali i potencijalno opasno nije moglo promaći naučnicima, vladinim agentima i raznim službama, pa tako nije ni Charlie, kao najpotrebnija za dalje eksperimentisanje i dalja usavršavanja kako bi u vreme hladnog rata postala jedno od najopasnijih tajnih oružja za borbu protiv crvenog neprijatelja.


Lično bih voleo da je film drugačije započet i da se odvija hronološkim putem, da razvija misteriju postepeno umesto što nas odmah na samom startu baca u vatru. Međutim, to nije najveći problem početka Firestarter, veći problem je što je flashbackova iz prošlosti zaista malo, tek nekoliko, a bilo je momenata koji su mogli biti prikazani, poput, recimo, prvog ispoljavanja dara male devojčice ili reakcije njenih roditelja na prvu vatru. Film bi mnogo bolje funkcionisao da sadrži više kadrova koji diskretnije uvlače gledaoca u celu priču ali moralo se držati i knjige tako da posmatramo obruč koji se konstantno steže oko oca i ćerke a zatim i dalji sled događaja koji nastaje nakon što famozni agenti ipak uspeju da zarobe svoj plen i odvedu ih u testno okruženje tajne organizacije. Testiranja devojčice odigravaju se u tipičnom retro fazonu, baš onako kako i očekujete od jednog starijeg filma koji zanemaruje realnost na uštrb zabave. No, i tu primećujem jedan problem, tačnije segment filma koji mi se nije dopao. Doktori su naivni kakvi i jesu u sličnim filmovima, njihov vođa je dosta stereotipan i kao takav potpuno očekivan, baš kao što su svi ostali agenti uštogljeni i bezlični, ali element koji odudara je ubica po imenu John, lik koji pokušava da se približi devojčici iz nekih svojih razloga koji su najveći nonsense filma. Scene sa njih dvoje najviše razvodnjavaju Firestarter, prilično su predvidljive i umnogome srozavaju film.


Neko bi rekao da bi film bio mnogo efektniji kada bi se skratio za 20-tak minuta, i kada bi se izbacile scene sa Johnom i neke koje uključuju razgovore između doktora i agenata. Taj neko bi svakako bio u pravu jer je ostatak filma prilično zanimljiv i povremeno čak spektakularan. Spektakularnost ovde uzmite sa rezervom jer osim nekoliko manjih paljevina sav raskoš Charlienog „talenta” vidimo samo u dva navrata, što i nije malo imajući u vidu vreme u kojem je ovaj film nastao, kao i ne baš toliko veliki budžet. Svi efekti su, naravno, stvarni, nema animacija, vatra je prava vatra ali se negde ipak primećuju makete kuća, presecanja kadrova i drugi trikovi koji su se nakada davno masovno koristili, samo dosta prikrivenije kod bolje produciranih naslova. Ipak, to vas ne bi trebalo sprečiti da uživate u nekoliko scena jer, priznaćete, ima li išta spektakularnije od male plavokose Drew Barrymore koja ispaljuje vatrene kugle i pravi užareni mayhem pred sobom? Zanemarite logiku, ne pitajte nikakva pitanja o temperaturi u određenim prostorijama, svakako ne postavljajte pitanje ni otkud vetar koji duva u klinkinu facu pre odapinjanja svojih moći i (ukoliko ste fan retro filmova) zabava će vam biti zagarantovana. Ostaje samo žal što je sve moglo biti još efektnije i bolje.


U ulozi gore već pominjanog Johna gledamo Georgea C. Scotta (The Changeling, The Exorcist III) koji je zaista odličan i sve gore navedeno svakako ne ide njemu na dušu. Osim sa Charlie najviše kontakata ima sa glavnim iz organizacije, likom koga glumi Martin Sheen (The Little Girl Who Lives Down the Lane, The Dead Zone). Lista poznatih faca se ovde ne završava: u ulozi majke gledamo (nažalost, samo u epizodnoj ulozi) Heather Locklear, poznatu facu sapunica 80-ih i jedno od lepših lica tog vremena. Dalje, u ulozi oca gledamo Davida Keitha a u jednoj od sporednih uloga i Louise Fletcher (Flowers in the Attic, Exorcist II: The Heretic). Malo li je na ovu skupoću i u ovo vreme kada poznate face izbegavaju prave horore? A ipak, sva ova poznata imena su skrajnuta i u velikoj senci jedne 9-godišnje plavokose devojčice po imenu Drew Barrymore (Cat's Eye, E.T. the Extra-Terrestrial). Drew Barrymore je prava zvezda ovog filma i ona uspešno zasenjuje sve gore nabrojane poznate face koje se pojavljuju u Firestarteru. Ona je centar ovog filma, centar naše pažnje i centar svakog kadra, ne samo onoga u kojem odašilje vatrene kugle. Ona je preslatka, presimpatična, odlično glumi i sumnjam da postoji ijedan gledalac koji neće pokazati simpatije za nju. A kada Charlie počne da šalje vatrene kugle – simpatična faca postaje donekle zastrašujuća, mimika koja prelazi preko njenog lica je epohalna a bes koji pokazuje zastrašujuć.    


Na kraju (osim pitanja da li novi film može makar donekle doseći određene kvalitete ovog filma) ostaje pitanje – kako bi izgledao Firestarter da se ostalo pri inicijalnoj ideji da ga režira John Carpenter. To, nažalost, nikada nećemo saznati, jer se Carpenter obeshrabren slabom prođom svog The Thing povukao iz projekta, ali o tome i ne vredi razmišljati. Firestarter 1984 je prilično dobar film, sa nekim problematičnim momentima u svojoj središnjici, ali sa mnogo više pozitivnih elemenata koji definitivno odnose prevagu.

+ odlična Drew Barrymore u ulozi Charlie
+ nekoliko izuzetno spektakularnih scena
+ dosta poznatih faca u sporednim ulogama
— lik Johna je dosta razvodnio sredinu filma
— dosta neiskorištenih potencijala; naivnost
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment