Sunday, May 1, 2022

Motherly (2021)


Režija: Craig David Wallace
Uloge: Lora Burke, Tessa Kozma, Kristen MacCulloch
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt11464730/
Trailer: https://youtu.be/T2jj9d7cgyY
Pogledajte još: Run (2020)

Motherly, čiji ste poster sigurno primetili na brojnim sajtovima za online gledanje horor filmova, je kanadski psihološki triler film, kako je zvanično definisan. Po našoj oceni psihološki element u celoj priči nije toliko dominantan osim ukoliko „šokantni preokret“ ne svrstavate u tu kategoriju. Više o preokretu u nastavku opisa a da se prvo bacimo na radnju ovog filma...


Kate (Lora Burke) i njena ćerka Beth (Tessa Kozma) žive u izolovanoj kući, usamljeno, daleko od civilizacije i strepeći od kontakta sa bilo kojom osobom. Zašto, pitate se? Pa zato što se Katein suprug a Bethin otac nalazi u pritvoru zbog ubistva jednog mališana i njih dve su očigledno u strahu od nečega što je povezano sa tim nemilim događajem. Uglavnom, uključujemo se u film baš na Bethin rođendan ali atmosfera u kući nije baš vesela. Majka i ćerka se konstantno svađaju, majka pokušava da kontroliše devojčicu, braneći joj izlazak i čuvajući je od neke opasnosti za koju u tom trenutku još ne znamo, dok je devojčica na pragu buntovničkih tinejdžerskih godina i svim silama se bori da se istrgne iz majčinog zagrljaja koji je previše zaštitnički. No, već od samog početka je savršeno jasno da ono što vidimo tokom skromne rođendanske proslave definitivno nije sve. Ima tu još nešto, nekakve tajne, šokantne istine, nešto što je prethodilo svim dešavanjima koje posmatramo a što ćemo otkriti u daljem toku filma. Možda je iznenadni dolazak maskiranih razbojnika koji upadaju u njihov dom idealna prilika da konačno otkrijemo šta se dešava u pozadini i saznamo ko je zapravo ko i na kojoj strani?


Motherly je jedan od onih filmova koji imaju nešto sporiji i razvučeniji uvod a zatim se sve usložnjava, ubrzava i vodi do šokantnog finala sa preokretom. Ipak, taj nešto duži uvod nije toliko dosadnjikav kakav zna da bude, upravo zbog toga što gledalac neprestano oseća da nešto nije u redu i samo čeka trenutak da u život naših junakinja stigne neki nezvani gost i otpočne nekakav put bez provratka ili put ka istini, šta god. Nakon što u jednom kratkom periodu Motherly postane home invasion (i to neloš) dolazimo do dela koji nam saopštava neke brutalne istine ali i do dela koji neki likovi na ekranu neće preživeti, pa završavaju svoju karijeru, na takođe brutalan način. Sve te brutalnosti nisu dovoljne da film strpaju u čistokrvni horor žanr i on zaista više vremena provodi na terenu potresnog i šokantnog trilera nego jezivog filma strave i užasa. Ipak, ima dovoljno elemenata da ga pogledate i ukoliko ste horor fan jer je tema kojom se bavi iako već viđena uvek jeziva i potresna, pogotovo ukoliko ste roditelj, majka, supruga, komšinica i prijateljica. Zaista, kod filmova na ovu temu uvek se nameće jedno pitanje: šta biste kao majka uradili u datoj situaciji?


Motherly je jeziviji u svojoj suštini nego na površini, mada nije toliko ubedljiv kada se u celosti sagleda, možda i zbog toga što su gotovo svi preokreti koje nudi veoma očigledni i očekivani, u tolikoj meri da uglavnom ne izazivaju nikakvu emociju kod gledaoca a trebali bi. S druge strane, kada nastupi home invasion pa do samog završetka film ne poseduje dosadnjikavih delova i uglavnom je napet, dosta dinamičan i povremeno servira (očekivane, jel') preokrete ali uspeva da zaokupi pažnju gledaoca. Radnja se flashbackovima vraća u prošlost a oni su izuzetno dobro inkorporirani u film te ne izgledaju nabacani samo reda radi i nisu tu isključivo radi razbijanja monotonije. Lokalitet na kojem se film dešava je sumoran, izolovan, pa kao takav idealan za dešavanja koja posmatramo a glumačka postava veoma korektno iznosi zadatak koji im je poveren. Lora Burke i Tessa Kozma su najdominantnije u ulogama majke i ćerke ali i ostali likovi koje gledamo su dovoljno ubedljivi u svojim rolama. Šteta je samo što film nije ubedljiviji u svojoj priči, tačnije – gledali smo u skorije vreme horor filmove na sličnu temu koji su na nas ostavili mnogo bolji utisak.


Iako prilično predvidljiv Motherly je vredan pažnje, pogotovo ukoliko želite pogledati jedan home invasion sa malo drugačijim twistom i pozadinom. Najjeziviji element koji film nudi nisu ubistva i krvavi detalji već to što je priča opisana u njemu itekako izvodljiva i više nego realna.

+ ralativno šokantna i prilično realna priča
+ malo drugačiji pogled na home invasion
+ lokalitet, glumačka postava i napetosti
— skoro svi preokreti su dosta predvidljivi
— nerealno „šokantna“ finalna scena filma
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment