Thursday, May 19, 2022

Follower (2022)


Režija: James Rich
Uloge: Revell Carpenter, Molly Leach, Gigi James
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt7428374/
Trailer: https://youtu.be/3o8_pkID-Ig
Pogledajte još: The Retreat (2021)

Svedoci smo kako se u poslednje vreme, ali i ranije, natpisi na filmovima „bazirano na istinitom događaju” lepe u gotovo svakoj prilici, čak i onda kada je vrlo očigledno da događaji, makar na onakav način kakvi su opisani u datom filmu, definitivno nisu bili mogući. U slučaju filma Follower stvari su nešto drugačije budući da je ono što gledamo potencijalno izvodljivo a čak smo i ubeđeni da se dešavalo više puta u ovakvom ili sličnom obliku...


Na samom početku filma svedoci smo titla da su se događaji koje ćemo posmatrati desili u Nevadi avgusta 2018. godine, da su određeni detalji i dalje nejasni i pod velom istrage a da je ono što ćemu nadalje posmatrati verzija pojedinaca koji su preživeli. Takođe, na samom početku vidimo i jedan prilično nejasan natpis kako je u pitanju „interaktivni materijal” i da imamo spremne telefone (ili ne) ali ovaj natpis ostaje misterija i nakon samog završetka. U filmu nema ničega interaktivnog, naravno, a verovatno je u pitanju namera autora da svoj film već u startu učini zanimljivijim mlađoj publici, onoj koja živi svoje živote i uživo i na društvenim mrežama, a upravo takvima je Follower i namenjen. U samom centru naše pozornosti imamo tri devojke, koje su mnogo aktivnije online nego offline, pa su baš u cilju što više storyja, lajkova i shareova krenule na jedan mali trip: naime, one će tokom vikenda otputovati u nekakvu nedođiju, u šumu koja se nalazi sa druge strane pustinje, i tu će provesti nekoliko dana u kampovanju i hikingu, sve uredno streamujući i kačeći klipove na svoje instagrame, tik-tokove ili ine društvene mreže. Na njihovu nesreću – ispostaviće se da u hrpi pratilaca koji ih svakodnevno gledaju iz dobrih namera mora postojati i jedan kojem su na umu neke druge stvari, u ovom slučaju ubilačke... E baš po tom famoznom pratiocu je film i dobio naziv Follower...


Već tokom samog puta do krajnje šumsko-planinske destinacije devojke primećuju misteriozni crni automobil a njegovo prisustvo i one i mi uočavamo još nekoliko puta. Po pristizanju u podnožje šume devojke ostavljaju svoj autić a dalje nastavljaju peške, isto kao što njihov pratilac ostavlja svoj crni automobil i dalje nastavlja na svojim nogama, sa samostrelom o ramenu... I ne prolazi mnogo vremena a strela će se odapeti sa samostrela u pravcu jedne od devojaka, samo da bi one istog trenutka zaključile kako su progonjene od nekakvog vuka a one ne žele biti ovčice u šumici... Film uspeva da u startu stvori određenu dozu misterije, napetosti čak, a to osećamo još nekoliko puta tokom filma, pogotovo u završnici. Međutim, uvod u celokupna dešavanja je suviše rastegnut i razvodnjen, ne zbog toga što se ništa ne dešava (dešava se, čak i malo dalje od naših junakinja) već iz prostog razloga što je gledalac ugušen kilometarskim dijalozima između akterki a ti dijalozi i beskonačni razgovori na svakojake teme nemaju nikakvog značaja po centralnu radnju. Saznajemo da su devojke samosvesne, da su preživele određene tragedije, da su feministkinje, politički aktivne, naravno aktivne i na društvenim mrežama jer se konstantno obraćaju svojim pratiocima, da su doživele raskide/razvode, da još uvek nisu prebolele neke stvari, dakle doznajemo sve ono što nas u tom trenutku ne zanima.


Svesni smo da filmovi moraju posedovati uvode, često i nešto duže ako je više karaktera u igri, kako bi se svi oni približili gledaocima i kako bi oni pored ekrana postali zabrinuti za one na ekranu. Međutim, Follower traje jedva 62 minuta a tek poslednjih 20-tak je rezervisano za ono što gledaci cene: za susret žrtava i njihovih progonitelja i međusobni obračun. Ne tvrdimo da se događaji u Nevadi 2018 nisu odigrali upravo ovako ali malo dramaturgije je svakako bilo potrebno jer se film doima pomalo neizbalansiran i zbrzan. Ipak, treba imati u vidu kako je Follower proizvod micro budžeta a to se može videti po nešto naivnijoj i nerazrađenijoj radnji filma (uglavnom postupci likova), po specijalnim efektima ili broju ubistava. S druge strane, autor je veoma pametno pokušao da nedostatke nadomesti drugim stvarima zbog kojih ovaj skoro pa amaterski film izgleda prilično korektno: izabrana je odlična izolovana lokacija a film obiluje prelepim kadrovima prirode koja na momente jeste jeziva, pogotovo ako imamo u vidu stalkera i njegove prethodne aktivnosti. Ima tu napetih momenata, ima jezive atmosfere (koju izuzetno pojačava uznemirujuća muzička podloga) ali određeni postupci negativca su prenaglašeni i ne deluju realno. Gluma je korektna za ovaj nivo filma a sve tri akterke izvlače maksimum iz povremeno oslabog scenarija. To, naravno, ne znači da su dotične devojke simpatične (makar dve od tri nisu) ali nije ni njihov progonitelj, kao ni njegovi pratioci.


Ne treba biti previše strog prema ovom filmu, iako većina gledalaca jeste: Follower svakako poseduje problematične elemente ali i ne mogo više od drugih mnogo skupljih filmova na ovu temu. S druge strane on definitivno poseduje upozoravajuću poruku, posebno za osobe koje se pronalaze u likovima akterki ovog filma, kao i za one koji šeruju svoju privatnost po društvenim mrežama. Nažalost, takve i njima slične ne gledaju ovakve filmove ali to nije naš problem. Što se nas tiče ovakvi filmovi bi se trebali prikazivati po školama: iako u nekim aspektima loši svakako su korisniji za današnje generacije od suvoparnog i često besmislenog školskog gradiva.

+ lokalitet, atmosfera i poučna tematika
+ veoma uznemirujuća muzička podloga
— nerealni postupci i devojaka i negativca
— predugačak uvod i nezanimljivi dijalozi
— povremeno vrlo primetan mali budžet
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment