Monday, January 19, 2015

Exorcist II: The Heretic (1977)


Režija: John Boorman
Uloge: Richard Burton, Linda Blair, Louise Fletcher
Pogledajte još: The Amityville Horror(1979)

Kada imate uspešnog i ne previše iskorištenog uzora na koji nastavljate radnju, kada imate odličan kasting na raspolaganju, režisera nominovanog za oskara i ne toliko mali budžet za ovakav tip filma pitanje je šta to može poći po zlu pa da rezultat bude loš. U slučaju Exorcista II: The Heretic po zlu je pošlo gotovo sve, isključivo zbog lošeg scenarija i sveukupne priče. Stoga i ne čudi da je ovaj Exorcist sequel svoje večno mesto obezbedio na svim listama najgorih horor nastavaka bez obzira ko je njihov autor i kakav mu je horor filmski ukus.


Da film neće štimati jasno je već od samog početka kada načinjemo neubedljivu, skarabudženu, budalastu i suviše amatersku priču koja ruinira sve one dobre stvari iz prethodnika. I ovaj put je u glavnoj ulozi Regan, sada već 18-togodišnja devojka koja i dalje ima problema za zaposednutošću. Ovo je užasno loše predočeno jer Regan deluje kao savršeno normalna, simpatična, vesela i zdrava devojka kojoj jedino psihijatri ne daju mira. Psihijatar joj ne da ni trenutak odmora i prčka li prčka po njenoj psihi dok ne isčačka davno zaboravljenog demona. Tu je, ofkors, i sveštenik, opet narušene vere, koji dobija zadatak da istraži smrt sveštenika iz prethodnika. Kada bude malo uznapredovao u istrazi opet će povratiti veru ali i saznati sve o demonu Pazuzu koji je napao afričkog dečaka Kokuma. Cela ta ujdurma oko Pazuza, Kokuma i famoznih skakavaca nije nimalo zanimljiva a mestimično ni jasna pa bih se zaista namučio kada bih vam pojasnio kako se od đavola iz prethodnika došlo do tamnoputog čoveka u kostimu skakavca.


U celoj toj ujdurmi oko Afrike, skakavaca i demona vazduha glumci pokušavaju da izvuku šta se izvući može ali im glup scenario to ne dozvoljava. Povremeno je dosta tužno posmatrati inače odlične glumce kako se blamiraju u glupim scenama ili neubedljivim linijama teksta. I pored brojnih kritika mislim da je Linda Blair sasvim korektna u ulozi sada starije devojčice Regan. Richarda Burtona smo gledali i u ubedljivijim izdanjima ali je čovek uradio šta se od njega tražilo i standardno odigrao ulogu sveštenika u retkim trenucima kada je bio trezan. Oskarovka Louise Fletcher nije previše ubedljiva u ulozi psihijatra (pogledati odličan Flowers in the Attic sa njom u glavnoj ulozi) a tu je i Kitty Winn u ulozi Sharon, kao i Max von Sydow u epizodnoj ulozi prethodnog sveštenika koji se pojavljuje samo u flashbackovima. Ellen Burstyn je odbila da se pojavi u filmu tako da je Reganina majka tokom filma odsutna.


Flashbackovi iz prethodnika su posebna priča jer se u njima pojavljuje Regan ali ne uvek u izvođenju Linde Blair i ne uvek sa odgovarajućim make upom što je moralo i trebalo da se izbegne. Ogroman problem sa filmom je što on nema gotovo nijednu horor scenu, osim možda finalne koja je donekle dobra, a nema ni scena egzorcizma, što samim tim ruinira i naslov filma. Umesto egzorcizma film poseduje brojne scene korišćenja famoznog sinhronizatora koji služi za međusobno čitanje misli onih koji su žicama spojeni na njega. Negativno je i što se umesto default đavola ispostavilo da je Regan onomad zaposeo izvesni demon vazduha koji je u korelaciji sa Skakavcima. Scene sa skakavcima su možda i najodvratnije u celom filmu a POV let skakavca je promašaj ali ipak lepo kadriran i toliko retro da mi se svideo. Povremena muzika Ennio Morriconea daje poseban štimung što je jedna od retkih pohvalnih stvari u filmu.


Exorcist II: The Heretic je prilično loš, nezanimljiv i film bez svrhe, koji onome ko je gledao prethodnika zaista nema ništa da pruži. Njegovo gledanje ima isključivo svrhe ukoliko ste fan nekog od starih glumaca ili kao istorijski dokument tadašnjeg života, grada ili pseudo-medicine. Zaista malo za nastavak jednog od najboljih horor filmova svih vremena.

+ Linda Blair i (donekle) Richard Burton
+ neke scene sa skakavcima; odlična muzika
— izuzetno loša priča i scenario
— ruiniranje ideja iz prethodnika
— skoro da nema horora; slabe maske


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment