Friday, January 9, 2015

Age of Ice (2014)


Režija: Emile Edwin Smith
Uloge: Barton Bund, Bailey Spry, Jules Hartley
Pogledajte još: 2012: Ice Age (2011)

Posle gledanja najnovijeg Asylumovog čeda pod nazivom Age of Ice čovek stvarno ostane bez teksta a sa druge strane mogao bi da napiše sto kucanih stranica o svim glupostima koje mogu da stanu u 85 minuta. Najinteresantnija stvar je zašto neke gluposti nisu izbegnute kada za to nije bio potreban ni jedan jedini dolar a nemoguće je da nekome nisu zapale za oko. Najuspešniji deo filma je sama ideja i omot; iako je ledeno doba eksploatisano podosta poslednjih godina uvek je zanimljivo posmatrati dolazak niskih temperatura i snega a posebno u Egiptu. 


Tako je i ovo „asajlumovo ledeno doba“ zateklo naše američke turiste u sred obilaska piramida. Dalje priče praktično i nema: sneg je počeo da pada u pustinji, piramide su zavejane do vrha (?), pola Kaira je srušeno u zemljotresima a naša četvoročlana porodica mora da se probije do sigurne teritorije. Ukoliko se pitate gde je ta sigurna teritorija odgovor je da se u epicentru ledenog talasa krije deo ugodne klime kao što se u centru uragana krije prostor zaštićen od stihije, a ukoliko se pitate otkud to Amerikanci koji su se našli u Egiptu znaju odgovor je jednostavan: zato što su Amerikanci. Tako otac i majka sa svoje dvoje dece prelaze ogromne razdaljine, probijaju se kroz snežne smetove u pustinji, jašu kamile po vejavici, susreću razne meštane, organizuju snežne karavane i na posletku uspevaju da očuvaju Najveću Vrednost Američkog Života – porodicu, ali savršeno svesni ogromnih gubitaka Egipta i sveta, zbog kojih otac ove porodice više nikada neće biti sasvim miran dok jede hamburgere i pije koka-kolu.


Patetika koju širi Age of Ice bi bila odvratna u nekom normalnijem filmu, međutim, u amaterizmu poput ovog Amerikanac koji organizuje kolonu izbeglica u tuđoj zemlji ili Amerikanac koji se brine za svetsko stanovništvo ovakvom filmu savršeno odgovara. Da li je ovo kritika ili pohvala prekookeanskog načina života i razmišljanja teško je reći, mestimično sam mislio da je jedno a nedugo zatim bio ubeđen u drugo. Loša definisanost se nastavlja i na polju popularne kulture pa tako igranje video-igara u jednom trenutku spašava živote našim glavnim junacima. Doduše, kao pandan sinu koga ništa ne zanima osim igranja video-igara na mobilnom telefonu tu je starija sestra koja je pravi (i neubedljivi) upijač znanja (tzv. wiki cura) pa i njeno znanje poneka spašava aktere. U najboljem slučaju poruka filma je da gotovo iste benefite dobijamo od zabave i učenja. U ovom filmu se može štošta naučiti ali stečeno znanje može biti i kontraproduktivno budući da ima dosta nelogičnih scena, nerealnih delova ili naprosto gluposti koje će od gledalaca biti dočekane gromoglasnim smehom.


Da nabrojim samo mali deo viđenih gluposti: nakon razornog zemljotresa turisti u sravnjenom gradu hvataju taxi koji ih odvozi do aerodroma, avion sleće na sred autoputa a kao navođenje mu služe tri mobilna telefona postavljena na snežni put da svetle kao svetla na pisti, nakon samo nekoliko sati ledenog talasa led na jezeru je dovoljno debeo da na njega sleti vojni avion, sneg koji je debeo otprilike 10-ak cantimetara na asfaltu je zavejao celu piramidu... Na ovo dodajte i neke scene koje odaju da ekipa nije videla ni E od Egipta: kompletan vozni park je američki, ali kompletan vozni park nema tablice da to mi gledaoci ne bismo zaključili. Posebna katastrofa je što su automobili u nekim scenama animirani a to izgleda još lošije od eksplozija koje su tradicionalno najslabiji aspekt ove produkcije. Meni su „najfascinantnije“ scene kada se porodica na dupetu spušta niz zaleđenu piramidu (iz daleka su predstavljeni samo kao animirane tačkice) a kada se nađu na dnu nemaju ni izgrebane zadnjice ali niti jednu jedini pahulju na odeći, dakle savršeno su čisti, k'o iz butika.


Age of Ice možete pogledati isključivo ukoliko ste filmski mazohista ili eventualno ako vam je potreban neki film da podmetnete drugarima, pa da se onda svi zajedno sprdate i smejete željno isčekujući koja li će to sledeća glupost da se desi na ekranu, ni za trenutak ne prateći radnju. Ukoliko vas interesuje kako izgleda film koji su na iMDB svi gledaoci ocenili jedinicom evo vam idealne prilike za to. 

+ povremeno je toliko loš da je zabavan

— previše gluposti za jedan film

— katastrofalan scenario i gluma

— greške oko lokaliteta

— užasno animirane scene


Ocena: 2/10

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment