Thursday, January 15, 2015

30 Days of Night: Dark Days (2010)


Režija: Ben Ketai
Uloge: Kiele Sanchez, Rhys Coiro, Diora Baird
Pogledajte još: Subspecies (1991)

Direktni nastavak na hit film 30 Days of Night dolazi u vidu direct-to-DVD filma, skromnije produciranog, slabije odglumljenog i u svakom drugom smislu slabijeg filma od prethodnog. Za one koji nisu fanovi prvenca ovo može biti film koji će im gotovo isto prijati i na neki način biti proširenje originalne priče ali za prave fanove kako stripa tako i filma iz 2007. godine Dark Days će biti veliko razočarenje. Režiju i scenario (skupa sa kreatorom franšize Stevom Nilesom) potpisao je Ben Ketai (Beneath) a film se sa velikim problemom susreće već na svom početku.


Problem je što se radnja nastavlja direktno na prethodnika a dvoje glavnih glumaca iz dotičnog se ovde ne pojavljuju (likovi Ebena i Stelle). Nih dvoje su ovde oličeni u novim glumcima, što nikada nije sretno rešenje i moralo je da bude izbegnuto po svaku cenu, a upravo iz tog razloga je završna scena prethodnika ponovo snimljena. Umesto Melisse George (pogledati odličan Triangle sa dotičnom u glavnoj ulozi) sada je tu Kiele Sanchez, koja nije mnogo manje ubedljiva ali ipak nije vizuelno istovetna sa starom Stellom što odmaže gledaocu da se uživi u nastavak priče, barem ukoliko gleda film neposredno nakon prethodnika. Uglavnom, Stella živi svoj život i nakon tragedije u Barrowu i drži predavanja o vampirima širom američkih država tokom kojih obavezno „razotkriva“ te iste vampire iznenadnim uključivanjem ultraljubičastih lampi. Mnogo kasnije nego što to zdrava logika nalaže Stella pada pod budna oka američkih vlasti ali, što je mnogo važnije za film, i pod oko „boraca za antivampirsku stvar“.


Konekcija sa nekolicinom boraca protiv vampira nije najsrećnije načinjena i dotični nisu ni za trenutak ubedljivi u svojoj borbi, namerama, planovima, potrazi i ko zna čime sve ne. Svako od njih ima neku svoju labavu konekciju sa najezdom vampira i time je postignuto da se ova grupa, skupa sa Stellom, uputi na prekookeanski brod gde bi trebala ubiti famoznu Lillith, koja je sada vođa vampira. U tome će im pomoći i jedan tip koji je na pola puta između čoveka i vampira, tačnije, kako je to „objašnjeno“ u filmu dotični je vampir ali je zadržao ljudskosti u sebi pa ne ručava ljudsku krv. Potraga za vampirima i borba protiv njih ne donosi ništa novo ali gubi mnogo toga u odnosu na prethodnika. Kao prvo, ovde nema snežnih predela što automatski dovodi do mnogo slabije atmosfere i slabijeg vizuelnog dojma. Kompletna radnja se dešava po gradskim hangarima, tunelima, katakombama i po isto tako mračnim kabinama i palubama broda, što baš nije neki ambijent za pamćenje.


Drugo, izgled vampira je slabiji od onog iz prethodnika a nedostaju i njihovi jezivi pokreti. Autori su se trudili da vampiri barem podsećaju na one stare ali je budžet verovatno bio mnogo manji pa se, osim što ne izgledaju kvalitetno, vampiri najčešće ni ne vide dovoljno. Strašnih scena ima malo a i kada se dese su predvidljive. Ono gde se film ugleda na prethodnika su akcione scene koje su gotovo isto brze i mutnjikave pa se tokom njih tamođe ne može mnogo toga videti. Odnosi među likovima su neubedljivi, pa isto koliko ne znamo zašto se dva ženska člana ekipe ne podnose ne znamo ni zašto su se dva mešovita člana ekipe gotovo zaljubila. Jedino gde film uspeva da nadmaši prethodnika je završetak koji jeste delimično romantičan ali izbegava da bude patetičan. Plus – ima čak i dozu humora i poruke.


Filmu dajem ocenu 5 jer i pored toga što mi se prethodnik svideo nisam neki njegov veliki fan koji će ga dizati u nebesa, a uz to nisam ni čitao strip po kome je ovaj mini serijal nastao. Ukoliko ste fan 30 Days of Night nastavak Dark Days će vas definitivno razočarati kako po odmotavanju priče tako i po produkciji i jedino što vas može obradovati je otvoren kraj koji može da rezultira budućim završnim poglavljem trilogije.

+ završetak je bolji nego u prvencu
+ nekoliko scena ubistava
+ proširivanje originalne priče...
— ...ali neuverljivo i sa nelogičnostima
— u svim aspektima slabiji od prethodnika


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment