Wednesday, January 7, 2015

30 Days of Night (2007)


Režija: David Slade
Uloge: Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston
Pogledajte još: 28 Days Later (2002)

30 Days of Night je američki vampir horor film baziran na istoimenom trodelnom stripu koji se pojavio pet godina ranije. Film je snimljen u produkciji Sama Raimija što bi trebalo da bude garant kvaliteta i dobre produkcije. Na sreću – 30 Days of Night i jeste dobar film kojeg nekoliko stvari sputava da bude još bolji. Da li su te stvari mogle biti izbegnute zaista ne znam jer strip nisam čitao a pitanje je i kojem krugu gledalaca je ovo filmsko/stripsko štivo namenjeno. U svakom slučaju pretpostavljam da vampirski film u koji su prste umešala trojica scenarista i nije mogao ispasti bolji. 


Iskreno – početak filma me je kupio i to ne samo zato što dosta liči na Storm of the Century. Izuzetno volim horor ili triler filmove čija se radnja dešava u snežnim okruženjima a 30 Days of Night na ovom polju zaista briljira. Osim što snežni predeo izgleda odlično kompletna snežna atmosfera je toliko ubedljiva da nam prosto postane hladno dok gledamo kadrove (što i nije problem kod ovih niskih temperatura, jel). Radnja filma je smeštena u mestašce Barrow na Aljasci koje je na pragu 30-dnevne noći. Dok većina stanovništva, zapravo radnika i službenika, odlazi avionom na jednomesečnu pauzu, malobrojni ostaju u gradu da održavaju sisteme koji moraju da rade ili naprosto da održavaju mir i red. Tako u glavnoj ulozi posmatramo mladog šerifa, njegovu bivšu suprugu i još nekoliko manje ili više sporednih likova. Po sve njih problemi nastaju kada u grad stigne grupica nepoznatih ljudi koja se odmah „nasilno“ proširuje: u pitanju je nekakva vrsta agresivnih vampira koja ima za cilj uništenje ljudske rase, u ovom slučaju barem na teritoriji Barrowa. 


Ono što karakteriše ove vampire je ispijanje krvi ali i ne samo to: oni su inteligentni, brzi, jaki, krvoločni, dobro grupisani i organizovani od strane alfa vampira i njegove beta ženke a poseduju i svoj govor. Ne samo da borba protiv ove svakim danom sve veće grupe neće biti laka već će preživljavanje svakog pojedinačnog dana biti izuzetno teško. Film protiče u međusobnom nadmudrivanju vampira i sve manjeg broja preživelih, gde prvi žele da preživele svedu na još manju meru a preživeli da se dokopaju 30-og dana kada bi sunčeva svetlost trebala da ih spasi vampirskih muka. Repertoar koji imaju da ponude obe grupe kreće se od već viđenih do prilično originalnih. Čak i ono što je već ranije viđeno u ovom filmu je dobro usnimljeno pa ni iskusnijim gledaocima vampirskih filmova neće biti problem da ponovo pogledaju očekivane napade, nerezonska ponašanja likova ili kliše situacije koje čine senilni starci, neiskusni dečaci ili panične žene koji su tu samo da bi odali svoju lokaciju, dakle služe kao okidači da bi film mogao da se dalje odvija.  


Izgled vampira je odličan, čak su na neki način i originalni u svojoj jezivi ružnoći. Pokreti vampira koji se kreću u mračnoj i snežnoj zabiti su zastrašujući a tu prednjači vođa čiji pokreti, mimika i govor su glavna horor komponenta ovog filma. Šteta da se autori nisu još malo potrudili kod kretanja vampira i njihovih skokova jer su oni jedva vidljivi a ubeđen sam da bi to doprinelo još ubedljivijem vizuelnom utisku. Specijalni efekti su većinom malo vidljivi ali kada su prikazani na zavidnom su nivou. Film ima problem kod svih akcionih scena tj. kod scena napada vampira ili borbi sa njima jer kamera postaje toliko nemirna da se malo šta uopšte vidi na ekranu. Za ovim zaista nije bilo potrebe jer su maske u filmu odlične ali je odluka da se film dopadne mlađim gledaocima izgleda prevladala. Negde u ovaj koš trpam i patetičan završetak filma koji mi je pomalo pokvario utisak ali pretpostavljam da će se ljubiteljima raznoraznih „sumrakova“ i drugih romantičnih filmova ovo više svideti nego meni. 


Ipak, i pored pomalo mlakog i suviše zbrzanog finala 30 Days of Night je vrlo dobar vampirski film koji ima svojih aduta. Osim vampira koji odlično izgledaju i još bolje delaju tu je još i odličan snežni ugođaj kao i snažan osećaj bespomoćnosti koji film stavlja pred svoje likove.

+ napet film koji poseduje jak utisak bespomoćnosti

+ odličan izgled vampira, njihove maske i kretanje

+ odličan snežni ugođaj; većina kastinga je odlična

— prebrze akcione scene u kojima se malo šta vidi

— preljigav i suviše romantičan završetak filma


Ocena: 7/10

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: