Monday, January 5, 2015

Starry Eyes (2014)


Režija: Kevin Kolsch, Dennis Widmyer
Uloge: Alex Essoe, Amanda Fuller, Noah Segan
Pogledajte još: Alyce (2011)

Starry Eyes je mračna satira o Hollywoodu, film za čiji budžet se sredstva nisu mogla naći u tom istom Hollywoodu, niti kod sponzora ili bogatih producenata kojima se ovaj film i bavi, već je pokrenuta uspešna kickstarter kampanja tokom koje je skupljeno nešto više od 50k zelembaća. Iako su recenzije za Starry Eyes većinom pozitivne filmu se ima štošta zameriti. Međutim, ukoliko volite slabije producirane (indie) filmove koji sadrže sporo odvijanje radnje, dramski uvod i horor klimaks, te jasnu i pozitivnu poruku onda ovo može biti film koji će vam se svideti. 


U centru pažnje je mlada i ambiciozna glumica u pokušaju a zapravo konobarica u odvratno osmišljenom fast-food restoranu. Dok dane provodi izigravajući napaljenu devojčicu koja isporučuje hamburgere i pomfrit večeri i noći Sarah provodi sa grupom prijatelja gde svi imaju gotovo istvetni cilj: da se afirmišu u filmskoj industriji. Dok su neke prijateljice zacrtale da budu glumice, prijatelji pokušavaju da napišu scenario i režiraju nezavisne niskobudžetne filmove a hrabrost i energiju skupljaju u celovečernjim žurkama, opijanju, drogiranju i provodu. Sarah je još ambicioznija i učestvuje na svim kastinzima za koje čuje; kada jednog dana ode na kasting za horor film The Silver Scream i upozna producenta filma to će joj promeniti život iz korena. I to ne samo njoj već i njenim prijateljima, budućim „zvezdama“ Hollywooda.  


Starry Eyes se bavi jednostavnim pitanjem koje glasi „dokle biste daleko išli ukoliko ste željni uspeha“. Ako matori producent želi da „bolje upozna“ mladu i ambicioznu glumicu a ova nema ništa protiv malog petinga ili oralnog seksa za koji niko nikada neće čuti sve će se završiti hepiendom ali šta ako matorac želi još mladog mesa? Šta se dešava kada devojka proda celo svoje telo a dotični zatraži i dušu? I, zapravo, koliko mladih je spremno da proda dušu đavolu i da proda svoje najbliže samo da bi uspelo u tom zlom i poročnom svetu uspeha. Starry Eyes ponekad koristi malo vulgarne i suviše direktne metafore ali uspeva da pruži jasnu poruku i pogled na stanje svesti i moralni sunovrat dela društva koji mladi autori ovog filma svakako dobro poznaju. 


Problem može nastati ukoliko nemate toleranciju na sporo odvijanje filma a u tom tonu protiče gotovo dve trećine Starry Eyes. Time je svakako zagarantovana šokantnost brutalnog klimaksa ali je moguće da neki neće ni dočekati pomenuti. Tokom brutalnog finala nameće se utisak da su autori mnogo toga uspešno prikazali sa prilično malim budžetom. Specijalni efekti su mnogo bolji nego u nekim izvikanijim filmovima a scene koje ih sadrže su dosta brutalne, direktne, krvave i povremeno vrlo odvratne i degutantne. Autori filma su moralno i duševno propadanje mlade glumice predstavili njenim fizičkim raspadanjem i truljenjem što je odlično izvedeno a ubedljivosti svakako doprinosi i odlična gluma glavne akterke filma. Nadam se da dotična nije prodala sve što ima đavolu zbog ove uloge i da će se pojaviti u još nekom (horor) filmu. 


I taman kada se sve posloži kako treba dolazi pomalo konfuzno finale za koje definitivno treba tumač šta je to autor hteo da kaže. Možda su autori suviše pametni za proselnog gledaoca, možda je samo morao biti ispoštovan WTF završetak, ili je nešto treće u pitanju, tek, opšti utisak je da Starry Eyes nikako nije loš film ali sa druge strane nije ni izuzetno dobar. Po mom mišljenju tek prosečno ostvaranje, sa nekoliko stvari za pohvalu ali i nekoliko koje kvare opšti utisak.

+ Alex Essoe u ulozi ambiciozne Sarah

+ brutalno i krvavo finale; poruka filma

— presporo odvijanje radnje; kamera

— pomalo direktne i naivne metafore

— nejasan završetak filma


Ocena: 5/10

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment