Sunday, June 30, 2019

The Girl in the Fog (La ragazza nella nebbia) (2017)


Režija: Donato Carrisi
Uloge: Toni Servillo, Alessio Boni, Jean Reno
Pogledajte još: Gone Girl (2014)

Obzirom na to da triler horori konstantno vode u postavljenoj anketi nema druge nego prionuti na gledanje filmova koji mogu upasti pod tu kategoriju a jedan od takvih (više triler, uglavnom misterija a nešto manje horor) je italijanski La ragazza nella nebbia iliti po naški - The Girl in the Fog. Film je snimljen po scenariju izvesnog Donata Carrisija koji je za ovu priliku adaptirao svoju istoimenu novelu, uglavnom je pobrao dobre kritike, čak i osvojio neke nagrade a evo kako počinje...


Film počinje jedne večeri kadrovima devojke koja po magli izlazi iz svoje kuće a kratka ali odlična scena čini da svaki ljubitelj maglovite atmosfere bude automatski „kupljen”. Odmah nakon špice gledaoci prate jednog iskusnog psihijatra koji u gluvo doba noći dobija hitni poziv da ispita takođe vremeškog policijskog agenta Vogela koji je tokom istrage doživeo nekakvu nesreću. Ispovesti agenta koje on kazuje u pero psihijatra je ono što nadalje gledamo tokom filma a poduže flashbackove razbijaju samo njihovi povremeni razgovori koji služe kao „okidač” za neko naredno prisećanje ili eventualno preskakanje određenog vremenskog perioda. Ispostavlja se da je agent Vogel doživeo nekakvu nesreću (ima krv na košulji), da je poslednjih meseci radio na slučaju nestale devojke (one iz maglovitog uvoda filma) i da je slučaj iz nekog razloga pošao po krivu (šta i kako - videćemo u nastavku). Ovako započet film osigurava svakom ljubitelju triler misterija prikovanost uz ekran prijemnika i udubljivanje u istragu koja se dešava na nekoliko nivoa.


Dakle, agent Vogel pristiže u jedno malo alpsko mestašce, smešteno na kraju druma i okruženo planinama, kako bi istražio nestanak 16-godišnje devojke koja je, baš kao i njeni roditelji ali i gotovo svi meštani - pripadnica nekakve verske zajednice, crkve ili sekte, kako god. Vogel ispituje svedoke i zaključuje da je klinka oteta ali u zatvorenoj i konzervativnoj sredini ne uspeva da odmakne u istrazi mnogo daleko... Ipak, Vogel je iskusan agent i stari lisac, spreman da upotrebi sve svoje sposobnosti i da balansira na granici dozvoljenog, često prekoračujući liniju na stranu nemoralnog, neetičnog i skandaloznog. U prvi mah on koristi medije kako bi došao do svog cilja, žrtvuje neke osumnjičene kako bi njih ili nekog drugog naterao na pogrešan potez a u celu igru mačke i miša „uvlači” lokalnog profesora koji uz pomoć razularenih medija automatski postaje prvooptuženi. Profesor može ali i ne mora biti otmičar, on ima njušku profesora ali i potencijalnog zlikovca, poseduje alibi ali koji nije dovoljno čvrst... Uglavnom, profesor je još jedna misterija čije rezrešenje ćemo videti tek nakon dva časa filma...


The Girl in the Fog zahteva angažovanog gledaoca, gledaoca koji ne samo posmatra već konstantno razmišlja o viđenim dešavanjima, analizira sve aktere i pokušava da pronikne u njihove ličnosti, motive i namere. Konstantno zagrevanje vaših sivih ćelija možda neće biti adekvatno nagrađeno po završetku filma, koje sadrži pomalo neverovatni i neočekivani rasplet uz neke slučajne koincidencije, ali je taj i takav rasplet podložan daljim debatama a film zbog njega možda i ponovnom gledanju. Paradoksalno, sudbina nestale devojke je povremeno gurnuta u drugi plan a film se bavi nekim temama koje su podjednako zanimljive i brutalno istinite a tiču se profila aktera u jednoj ovakvoj istrazi ali i karakterima ljudi uopšte. Autor filma tj. romana nam predočava kako zapravo funkcioniše policijska istraga, zašto je u nedostatku izvršilaca zločina potrebno stvoriti lice koje se može provlačiti kroz medijsko-tabloidno blato, kako se u celoj priči ponašaju mediji, kakva je simbioza istražnih organa i medija, koliki je stepen međusobne zavisnosti i kako dotični sarađuju čak i kada to običnim smrtnicima nije očigledno.


Zanimljivo je posmatrati arogantnog i samouverenog agenta Vogela te njegove metode istrage, zanimljivo je videti kako se profesorovi najbliži (pre svega supruga) menjaju u zavisnosti od toga da li je on optužen ili nije ali ništa od svega ovoga ne bi bilo tako ubedljivo da nije zaista odlične glume bukvalno svih aktera, čak i onih sporednih. Toni Servillo i Jean Reno čine da noćni dijalozi i međusobne ispovesti nikada ne budu zamorni a od ostalih se svakako izdvaja Alessio Boni u ulozi profesora. Još jedan snažan adut ovog filma je lokacija na kojoj se sve odvija a to je učmalo mestašce u odumiranju i mala zatvorena zajednica koja ga naseljava. Mestašce nije uvek prekriveno maglom ali čak i tada je prelepo i sumorno, kao stvoreno za jedan film misteriozne i tmurne radnje, film koji ni u jednoj varijanti ne može imati hepiend. Na negativnoj strani je povremeno previše razvučena radnja i zaista prespor tempo, te neke scene za koje nisam pronašao svrhu. Takođe, nije mi se dopalo ni to što autor konstantno pokušava da gledaoca navede na krive tragove ali moguće je da će baš ovo neko pronaći i kao kvalitet filma.


La ragazza nella nebbia tj. The Girl in the Fog je nesumnjivo dobar film kojem ipak fali nekoliko sitnica ne bi li bio odličan. I kao takav on je više nego dobrodošao triler fanovima i predstavlja još jedan dokaz kako je Evropa trenutni lider u svetskoj triler produkciji.

+ otmica devojke prikazana iz nekoliko uglova
+ gluma bukvalno svih aktera, čak i sporednih
+ atmosfera, lokacija, nekoliko uspelih preokreta
— ponekad prerazvučena radnja i prespor tempo
— nerazvijen lik otete 16-godišnje devojke


 Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment