Saturday, January 31, 2015

The Exorcist III (1990)


Režija: William Peter Blatty
Uloge: George C. Scott, Ed Flanders, Brad Dourif
Pogledajte još: The First Power (1990)

13 godina nakon katastrofalnog nastavka Exorcist serijal se neočekivano nastavio svojim trećim nastavkom u produkciji Morgan Creek koja je i otkupila posrnulu franšizu. Režiser i scenarista filma je William Peter Blatty koji je autor novele i prilagođenog scenarija po kojem je snimljen originalni The Exorcist, a ovaj treći nastavak je rađen po njegovoj noveli Legion. Radnja filma je smeštena 15 godina nakon originalnih dešavanja (nesrećni Exorcist II: The Heretic sa famoznim skakavcima je kompletno ignorisan) a prati istragu poručnika Kindermana koji mora da zaustavi seriju satanističkih ubistava.


Ubistva imaju pečat famoznog Blizanca, serijskog ubice koji je na električnoj stolici pogubljen pre deceniju ipo. Kako neko ubija baš po njegovom receptu i kako sve žrtve imaju specifična obeležja (za koja niko osim malobrojnih članova ekipe koja je vršila istragu nikada nije znao) ostaje na poručniku da utvrdi. Jedna od stvari za koju se vredi uhvatiti je podatak da je Gemini Killer ubijen istog dana kada je otac Karras izgubio život u Exorcistu 1. Slučajnost? Izgleda da ne. Poručnik Kinderman se sasvim suprotno svom dugom policijskom stažu mora obračunati i sa onozemaljskim zlom što u nekim situacijama tokom filma ne deluje previše ubedljivo. Ono gde film briljira je atmosfera koja je brojnim kadrovima raznih kapela, crkvi i drugih građevina, kao i skulpturama, nadgrobnim i drugim spomenicima podignuta na jedan jeziviji nivo. Šteta da se režiser Blatty više nikada nije upustio u pravljenje bilo kakvog filma.


Budući da je Lee J. Cobb umro nekoliko godina nakon prvog Exorcista uloga poručnika je dodeljena odličnom Georgeu C. Scottu (pogledati vrlo dobri The Changeling) što je jedan od glavnih kvaliteta ovog filma. Scott je izuzetno ubedljiv u ulozi starog poručnika koji nije duboko u veri što u dijalozima sa njegovim starim prijateljem sveštenikom stvara niz duhovitih replika. I većina drugih dijaloga u kojima učestvuje poručnik su veoma dobri ali stoji činjenica da on deluje pomalo prestaro za jednu takvu ulogu. The Exorcist III osim dobrog izgleda pojedinih kadrova produkciono deluje kao TV film, u njemu nema nijedne scena koja vizuelno prikazuje ubistva već se dotična objašnjavaju samo rečima, dosta slikovitio ali ipak samo verbalno. Film ne sadrži gotovo nijedan specijalni efekat i skoro nijednu strašnu scenu. Kompletno odmotavanje radnje i štimung koji film daje je prikladiniji trileru sa mestimičnom horor atmosferon nego čistokrvnom hororu.


Tu dolazimo i do najveće mane filma a to je da on naprosto ne liči na jedan The Exorcist, dakle manje liči na prvenca čak i od gore pominjanog The Heretica. To je zato što film inicijalno nije ni zamišljen kao nastavak serijala već kao samostalni film pod nazivom Legion. Iz komercijalnih razloga je naziv promenjen prvo u The Exorcist III – Legion a onda samo u The Exorcist III. Naknadno su tokom snimanja i post-produkcije dodane neke scene koje bi ovaj film na neki način povezale sa starim hitom. Takođe, pod pritiskom producenata mnoge scene su iznova snimljene, dodati su stari footagei a dodan je i kratki „exorcism“ klimaks, čisto da naziv filma bude barem donekle opravdan. Kao rezultat toga proizašao je film kojim režiser nikako nije bio zadovoljan a, što je manje bitno, nisam ni ja. Film bi nekako funkcionisao kao samostalni triler film ali kao nastavak The Exorcista naprosto ne. Makar da se u filmu pojavila Linda Blar, što verujem da tada nije bilo teško ostvariti, imao bi barem kakvu-takvu konekciju sa slavnim prethodnikom.


The Exorcist III je teško nekome preporučiti. On je u gotovo svim aspektima prosečan ili blago iznadprosečan TV triler film s početka 90-ih ali kao nastavak jednog od najboljih horor filmova svih vremena on jednostavno ne funkcioniše.

+ George C. Scott u ulozi poručnika Kindermana
+ prelepi i mestimični jezivi karovi tokom filma
— neuspešno nakalemljeni „exorcist“ delovi
— predugi monolozi inače odličnog Gemini Killera
— više drama i triler nego horor (malo efekata)


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment