Monday, February 2, 2015

Finders Keepers (2014)


Režija: Alexander Yellen
Uloge: Jaime Pressly, Kylie Rogers, Tobin Bell
Pogledajte još: Devil Doll (1964)

Natpis „made for the SyFy channel“ će u startu odbiti dobar deo gledalaca a moram priznati da se i meni nije svidelo kada sam to video na samom početku filma. Filmovi producirani od ili za ovaj filmski kanal se najčešće odlikuju slabi(ji)m kvalitetom, ili je možda bolje reći odnosom kvaliteta po onoj narodnoj „koliko para – toliko muzike“. Ovo se odnosi i na Finders Keepers ali treba reći da je više nego očigledno kako (pojedini) SyFy filmovi ipak postaju sve kvalitetniji i da sasvim malo kaskaju za nekim mnogo izvikanijim filmovima snimanim za barem ograničeno prikazivanje u bioskopima.


Prilično je očigledno da Finders Keepers pokušava da iskoristi hype koji je (ne)opravdano stvoren oko Annabelle tako da je nekakvo poređenje ova dva slična a opet različita filma neminovno. Glavna sličnost je što se u oba filma pojavljuje lutka. U ovom filmu to je jedna dosta jeziva lutka koja, naravno, ima svoj istorijat, legendu i još štošta, tek da bi se opravdale stvari koje se dešavaju u prologu (masakr cele porodice u kući) ali i one koje će se dešavati u glavnom toku filma. Kako obično i biva u sličnim filmovima sveže razvedena majka se sa 9-godišnjom ćerkicom useljava u novokupljenu staru kuću koju je iz njoj nepoznatih razloga koštala vrlo malo. Kada li će tim Amerikancima postati jasno da kada god povoljno kupe neku građevinu znači da se tu desio neki pokolj/masakr/žurka duhova? Elem, majka želi da se posveti pisanju a neraspoložena ćerkica odmah pronalazi strašnu lutku koju su prethodni vlasnici sakrili u otvor za ventilaciju.


Devojčica i lutka postaju nerazdvojni, što ne bilo problem da njihovo prijateljstvo ne prelazi u opsesiju i agresivnu ljubav potkrepljenu neprirodnim poverenjem. Kako lutka sve više počinje da gospodari devojčicinim umom i telom tako ona postaje sve više otuđena od sopstvene majke a poverenje daje lutki s kojom se o svemu dogovora i kojoj se poverava. Bilo koji pokušaj odvajanja devojčice i lutke rezultuje agresivnoću kod devojčice a bilo koja šteta na lutki se preslikava i na telo same devojčice, što će socijalni radnici jedva dočekati spremno preteći majci oduzimanjem deteta. Kao da to nije dovoljno svako ko se na bilo koji način nađe na putu devojčici ili lutki biva veoma brzo i misteriozno ubijen. Ono što mi se na prvi pogled svidelo su tonovi kojima odiše ovaj film. Finders Keepers ne poseduje mnogo mračnih scena ali poseduje mnogo lepih kadrova, posebno kada je sama kuća u pitanju. Kuća nije toliko jeziva koliko je mogla da bude ali kuća nije ni tema filma već lutka.


Ubistva su brojna ali nisu previše vizuelno impresivna i podsećaju na ubistva iz filmova 70-ih godina. Ima tu nekoliko interesantnih brutalnih momenata ali ima i scena gde jedan pogodak nožem u leđa (a'la Monika Seleš) odmah rezultuje smrću, što današnja filmska industrija ipak ne smetra za moguće. Animacije su korištene u nekoliko navrata i u stilu su novijih horor filmova a vidljiv je napredak na polju vatre i ekslozija koje sada izgledaju vrlo pristojno. Gluma je korektna, Jaime Pressly u lozi majke je i dovoljno lepa i simpatična, tu je i Tobin Bell u epizodnoj ulozi što doprinosi ubedljivijem filmu. Ipak, glavna zvezda filma je Kylie Rogers u ulozi devojčice. Klinka u najboljem maniru horor filmova uspeva da u jednim scenama bude izuzetno simpatična, u drugim zastrašujuća a u trećim vrlo iritantna. Finders Keepers ima dobar tok, korektno je režiran ali sadrži nekoliko glupih delova (naprimer scena u poslastičarnici) i tradicionalno neubedljiv završetak (hepiend sa desetak leševa?).


Ipak, za jedan SyFy film ovo je iznenađujuće kvalitetan, zanimljiv i gledljiv film. On nijednog trenutka nije strašan ali to nije bila ni Annabelle. Ukoliko moram da biram između ova dva filma definitivno biram Finders Keepers. Ukupno gledajući on je slabije produkcije, sa dosta klišea ali i poseduje nekoliko stvari koje uvek volim da gledam u filmovima, gde je ubedljiva klinka na prvom mestu. Uvek više volim kada neočekivano dobijem isto ili više od mediokritetskog ostvarenja koje je u startu osmišljeno samo zelembaća radi.

+ ambijent, kuća i povremena atmosfera
+ izuzetno ubedljiva devojčica
+ glumačka postava i nekoliko scena
— ubistva nisu za pamćenje
— budalasti delovi priče; film nije strašan


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment