Thursday, February 12, 2015

Grace (2014)


Režija: Jeff Chan
Uloge: Alexia Fast, Daniel Arnold, Lin Shaye
Pogledajte još: Maniac (2012)

Verovatno nema gledaoca horora kome se exorcist filmovi nisu popeli na vrh glave ili na vrh nekog drugog dela tela J Gotovo da nema sedmice da se neki exorcism ili possession film ne pojavi na horor tržištu iako velika većina nema da ponudi ništa novo, originalno ili za duže pamćenje. Upravo iz tog razloga sam Grace držao skrajnutim više meseci, svakojaki filmovi su dolazili i prolazili a possession part 666 je čekao zgodan trenutak kada bi mogao biti pogledan. I kao po običaju desilo se sasvim suprotno: umesto generičkog filma na datu temu Grace je prilično originalno i zanimljivo iskustvo po gledaoca, ne toliko po priči koliko zbog stila snimanja i načina na koji se film pripoveda.


Osamnaest godina nakon što je uz bogohulni trans došla na svet Grace upisuje koledž a uvod filma prikazuje njene prve dane i uklapanje u novu i sasvim različitu sredinu. Nakon što joj je majka umrla na porođaju o Grace je brigu preuzela baka, stroga i patrijarhalna žena ogrezla u religiju i u tom svetlu je strogo vaspitavala i svoju unuku. Grace na koledž dolazi obučena u farmersku haljinu i sa biblijom pod miškom pa joj uklapanje u svet razvrata, žurki i opijanja neće biti lagan. Tu je i stroga baka koja na sami pomen „a“ od antireligioznog ispisuje unuku sa koledža a tu su i neke vizije koje Grace počinje da doživljava, neko traumatično iskustvo za koje nema objašnjenja i koje počinje sve više da je plaši. Halucinacije vremenom postaju sve učestalije, sve morbidnije i sve uverljivije pa Grace, ali i gledalac, na momente neće znati šta je stvarnost a šta nije. Naravno, ispostavlja se da je Grace zaposednuta a s obzirom na podnaslov filma to i nije neko veliko iznenađenje.  


Radnja filma pročitana na papiru ne deluje previše ni primamljivo ni originalno i da je snimljen na konvencionalan način Grace ne bi bio skoro ni prosečan film. Glavni adut ovog filma je kamera i stil pripovedanja jer je ovo prvi exorcism film koji sam gledao a da je ispričan iz prvog lica. Prvo lice nije poput onih u found footage filmovima, dakle ne posmatramo perspektivu kamere već perspektivu iz pogleda same Grace, ili tačnije iz perspektive zla koje ju je zaposednulo. Već po dolasku u koledž kamera tj. pogled se smešta među Gracine oči i tu ostaje do skoro samog kraja filma, ni za sekund je ne napuštajući. Neki će pronaći ovakav stil snimanja dosadnim ali je meni bio vrlo zanimljiv čak i kada se na ekranu ne dešava nikakav horor. Izuzetno uverljivo izgledaju sve radnje koje Grace obavlja, od spavanja, buđenja, pranja zuba, pa do halucinacija, incidenata i takvih poslastica kao što je masturbacija tokom mise u crkvi. Lice same Grace vidimo tokom njenih ogledanja u ogledalima a više od toga gledamo njene ruke koje zapravo umesto lica pokazuju njen personaliti, trenutno raspoloženje ili stanje psihe.


Sama Grace je personalizovana i uverljivim glasom koji kao da dolazi iz nas samih, dakle iz kamere. Glumica koja je igra je ubedljiva i simpatična a to uz sam stil snimanja pomaže da se gledalac bolje uživi u lik same zaposednute devojke. Osim karaktera Grace tu je i odlična Lin Shaye u ulozi religiozne bake. Ostatak kastinga je prosečan ali može da prođe a čak su i likovi tinejdžera ubedljiviji nego u prosečnom teen horor filmu. Kada se, međutim, spustimo na teren horora i onoga što ovaj film ima da ponudi tu već stvari ne stoje tako dobro jer strašnih scena nema dovoljno a moje predviđanje da će film imati jeziv klimaks se nije obistinilo. Klimaks je pristojno CGI animiran i spektakularan ali nije strašan. Primetno je da su autori više pažnje obraćali na stil nego na sadržinu pa će oni koji budu oduševljeni filmom to prvenstveno biti zbog kamere a ne onoga što ta kamera snima.


Dakle, ukoliko želite da gledate dosta strašan film ovde nemate šta da tražite ali je moja preporuka da ovo svakako pogledate jer pruža potpuno drugačije iskustvo. Gledanje filma mi je proteklo ugodno, neke scene su me bukvalno oduševljavale a film planiram da uskoro ponovim. Koliko god se neki kritičari žalili na kameru smeštenu u lobanju glavnog lika meni ovo savršeno odgovara, mnogo više od famoznog FF podžanra. Međutim za nešto ovako snimljeno ipak treba imati znanja i talenta a kameru u ruci može da drži svaki klinac koji skupi 'iljadu dolara.

+ odličan stil snimanja iz prvog lica (POV)
+ Alexia Fast (Grace) i Lin Shaye (baka)
+ nekoliko dobrih scena halucinacija
+ originalni prikaz neoriginalne radnje
— mogao je biti kudikamo strašniji


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment