Sunday, February 8, 2015

Crawl or Die (2014)


Režija: Oklahoma Ward
Uloge: Nicole Alonso, Torey Byrne, Tommy Ball
Pogledajte još: Alien (1979)

Velika je šteta što se ovaj film nije pojavio pod planiranim nazivom Crawl Bitch Crawl jer bi taj naziv bolje, sirovije i atraktivnije oslikao ono što čeka glavnu akterku filma a onda i sve gledaoce koji pokažu strpljenje za ovaj film. Naziv je u zadnji čas promenjen u Crawl or Die (na nekim trailerima i promo posterima je i dalje prisutan radni naziv) ali je tako verovatno moralo biti jer je teško zamisliti da bi DVD sa filmom koji na omotu sadrži reč „bitch“ mogao biti prodavan po marketima širom zapadnog sveta.


Crawl or Die je mikrobudžetni film, snimljen u kućnoj radinosti za sumu od oko 5000-6000 dolara. Od prvobitne ideje pa do pojavljivanja filma je prošlo oko tri godine a autor filma je novac štedeo samosavladavanjem raznoraznih softverskih alata pomoću kojih je radio montažu i mnoge druge stvari za koje se obično unajmljuju stručni ljudi. Glavnu ulogu specijalke Tank je poverio svojoj supruzi koja je zaslužna i za muzičku podlogu, soundtrack numeru tokom odjavne špice i čitav niz drugih radnji koje možemo videti u odjavnoj špici. Tek kada sam video odjavnu špicu shvatio sam kako je čitav film snimljen uz pomoć štapa i kanapa (ili je bolje reći uz pomoć cevi i kanapa) a još je veće iznenađuje kako je film ispao. Nakon početnih problema filma, što je takođe moglo da se izbegne, on prerasta u jedno neviđeno iskustvo čak i za dugogodišnjeg gledaoca horora. Zaista šteta da film sadrži neke mane u prvih pola sata filma jer bih ga u suprotnom nagradio još većom krajnjom ocenom. Crawl or Die se dešava u nepoznatoj budućnosti koja ne izgleda previše drugačije od današnjice. Ono što je drugačije je sudbina ljudskog roda: posle nekakve velike zaraze ljudska populacija je desetkovana a samo jedna plodna žena je ostala u životu. Budućnost daljeg razmnožavanja direktno zavisi od nje, tačnije od tima specijalaca koji mora dotičnu ženu (tzv. paket) da sprovede sa Zemlje na alternativnu planetu pod nazivom Zemlja 2.


Film počinje brifingom generala X koji pokazuje zašto je dobro što se većina filma odvija u polumraku i mraku. Nažalost u nedostatku svetlosti se pomalo preteralo u prvih pola sata filma jer se tokom probijanja kroz hodnike malo toga zapravo i vidi pa je gledalac prinuđen da zaključke donosi po zvučnim efektima. Kamera je veoma brza, akcijska, ali u mnogo momenata i prebrza, toliko da čoveku prosto dođe muka od brzog smenjivanja kadrova. Po hodnicima planete obitavaju nekakvi stvorovi koji vrlo liče na one iz Aliena, koji su dosta spori ali i vrlo istrajni u tome da liše života svakog člana ekipe koja je naoružana vatrenim oružjem sa ograničenom municijom na koju su ove kreature otporne. Kako se ekipa krnji film postaje sve zanimljiviji a najzanimljiviji postaje kada se ekipa ospe na dva člana, specijalku Tank i sam Paket. Film ima tendenciju da gledaoca davi klaustrofobijom i napetim scenama koje su definitivno specijalnost autora filma. Deluje da kada god hoće može da napravi toliko napetu scenu da gledaocu od nje naprosto bude loše. Zapravo, autor filma je krenuo od vrlo jednstavne postavke koja ovde zadivljujuće dobro funkcioniše: sporo i krvoločno čudovište od koga bi se na otvorenom moglo lako pobeći ali po cevima se mora puzati gotovo istom brzinom poput njega.


Klaustrofobija je ono čime se diči Crawl or Die budući da akteri filma konstantno nailaze na sve uže i uže prolaze kroz koje moraju da se provlače sve dok ne dođu do cevi koje su jedva šire od njih samih ili do procepa koji su debljine ljudskog tela. Za razliku od samohvalisanja koja vidimo na mnogo bolje produciranim filmovima ovde natpis na omotu „najklaustrofobičniji film ikada napravljen“ deluje kao savršeno istinit. Crawl or Die deluje kao 100%-ni koncentrat klaustrofobije koji razblažen gledamo u najklaustrofobičnijim filmovima žanra. Ukoliko želite i volite ovakva iskustva ne tražite dalje: Crawl or Die će vam pružiti ono što su The Descent ili As Above, So Below samo nagoveštavali i u kojima strah od skučenog prostora deluje kao dečija igra. Gledajući poslednjih pola sata ovog filma bićete prinuđeni čak i da zapauzite film i uzmete predah jer se nećete osećati prijatno gledajući Tank u uzanosti tunela, tunelčića i svakojakih prolaza. Nicole Alonso u ulozi Tank ovom filmu izuzetno odgovara, kako vizuelno tako i po svom karakteru devojke koja se nikada ne predaje. Tank je hrabra, istrajna, sposobna, seksi, malo progovara i kao takva je prava heroina jednog naučno-fantastičnog horor filma. Šta nam je još potrebno od nje? Nastavak filma, naravno.


Po završetku odjavne špice stoji natpis da će se Tank vratiti a i zvanični sajt filma nosi naziv Crawl or Die trilogija. Nadam se da će na prvencu autor zaraditi nešto novca, unaprediti pojedine slabe aspekte ovog filma i dodatno razraditi priču koja je u ovom filmu vrlo jednostavna i pravolinijska, bez neke poente i završetka. Iz ovog razloga je filmu vrlo teško dati pravednu ocenu; dok će se jedni oduševljavati njime drugi ga neće ni pogledati do kraja. Meni se film svideo i pogledao sam ga dva puta zaredom. Mislim da i pored svega zaslužuje visoku ocenu jer pruža gledaocu iskustvo koje ne može videti i doživeti tako često.

+ izuzetno napete i klaustrofobične scene
+ odlična Nicole Alonso u ulozi Tank
+ odlična režija, zvukovi, svetlosni efekti
— suviše mračnih uvodnih pola sata
— vidljiv mali budžet u nekim scenama


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment