Wednesday, February 18, 2015

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)


Režija: Renny Harlin
Uloge: Robert Englund, Rodney Eastman, Lisa Wilcox
Pogledajte još: Savage (2009)

Četvrti deo serijala o Freddy Kruegeru označava prekretnicu jer, mada se direktno nastavlja na prethodnika, predstavlja dosta komercijalniji film od bilo kojeg dotadašnjeg A Nightmare on Elm Street. Takođe, prekretnica je i što progonjeni tinejdžeri više nisu direktno (preko svojih roditelja) povezani sa Freddyjevim ubistvom u stvarnosti. Naprosto – materijala u prethodna tri nastavka je ponestalo a Freddyju i dalje nije dosadilo da progoni po snovima pa mora svoje komparativne prednosti da ponudi na novim tržištima, kako se to moderno kaže. Za ovo će mu idealno poslužiti Kristen Parker, plavuša koju pamtimo iz prethodnika.


Nažalost, Patricia Arquette je zbog trudnoće sprečena da ponovi kratku rolu Kristen Parker pa ju je zamenila manje ubedljivija i simpatičnija glumica Tuesday Knight. Ona svojim sposobnostima uvlači prijateljicu Alice u svoj košmar a Freddy preko Alice ima dostup do čitave grupe novih svežih tinejdžera koji od sada, pa nadalje & ubuduće neće moći spavat'. Kristen sa svojom grupom prijatelja veoma brzo završava svoju epizodnu ulogu u ovom filmu a glavni lik ostaje Alice. Kako koji njen prijatelj završava svoju životnu karijeru od strane Freddyjevih kandži tako Alice apsorbuje njegove sposobnosti i postaje pravi Gospodar Snova koji mora da se obračuna sa monstrumom u finalnoj borbi i pošalje ga u večna lovišta, barem na godinu dana, do izlaska sledećeg nastavka serijala.


The Dream Master je dosta drugačiji od prethodnika jer ne sadrži onu prepoznatljivu jezivu atmosferu koja je karakterisala čak i famozni Freddy's Revenge. Četvrti nastavak serijala je karakteristični horor produkt s kraja 80-ih, film snimljen za tadašnju MTV generaciju koja je nosila duboke patike i dvokasetaš na ramenu. Film gotovo da nema jezivih momenata već je sve podređeno zabavi. Ubistva su izuzetno maštovita, duhovita ali nemaju preko potrebnu dubinu i šokantnost a neka od početnih ubistava su i dosta zbrzana, kao da su autori žurili da likove iz prethodnika što pre pošalju u istoriju. I dalje ovde ima scena za pamćenje a specijalni efekti su bolji nego ikada: jedna žrtva biva kompletno isisana Freddyjevim poljupcem, druga se pretvara u ogromnu bubu, tu je i ekstra ukusna pizza sa licima Freddyjevih žrtava a završetak filma je pravi spektakl starih dobrih nekompjuterskih efekata. Ukoliko ste ljubitelj istih a hejter kompjuterskih animacija The Dream Master je film koji morate videti.


Osim efekata film sadrži dobar broj originalnih scena i detalja. Jedna od onih scena koje se pamte je „dan mrmota“ koji Alice i njen partner doživljavaju pri pokušaju da spasu svoju prijateljicu. Nekoliko puta kreću da joj pomognu ali ih Freddy uvek vraća na početni položaj. Tu je još uvlačenje Alice u bioskopsko platno, Freddy ajkula, davljenje u vodenom krevetu... Freddy je u ovom filmu u top formi, dobro je raspoložen i više nego ikada spreman da prekrati život klincima. Freddy razbacuje naokolo svoje one-linere i pravi od ovog horor filma nešto što je na granici horor komedije (videti Freddyja u tamnim naočarima). Lisa Wilcox u ulozi Alice mi je simpatična i posle toliko godina, definitivno da je posle Nancy i Kirsten naj-heroina serijala. Zanimljivo je posmatrati kako se od stidljive i plašljive devojke pretvara u snažnog osvetnika. Poslednje ali meni lično ne najmanje bitno – Alice je i dalje ekstra lepuškasta pa kapiram zašto mi je u teen danima bila TV simpatija.


A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master sam kao klinac gledao dvadesetak puta a nakon dvodecenijske pauze i ponovnog gledanja tvrdim da je u pitanju jako zabavan film sa brutalnim i maštovitim ubistvima i ubistveno duhovitim Freddyjem koji na kraju ipak mora da privremeno poklekne pred plavookom crvenokosom osvetnicom. Film je izgubio svoj horor šmek ali nemojte da vas to obeshrabri i zavara: The Dream Master je za dve klase zabavniji od bilo kojeg novijeg slasher filma.

+ izuzetno maštovita i brutalna ubistva
+ Freddy je ovde u top formi
+ Lisa Wilcox u ulozi Alice
+ zabavan i dinamičan film
— film na granici horor komedije


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment