Monday, February 16, 2015

Out of the Dark (2014)


Režija: Lluís Quílez
Uloge: Pixie Davies, Scott Speedman, Julia Stiles
Pogledajte još: Come Out and Play (2012)

Out of the Dark je američki paranormalni triler horor film čija se radnja dešava u Kolumbiji a i dobar deo ekipe je iz ove zemlje ili Španije. Baš iz ovog razloga film ne izgleda previše američki pa bi ljubitelji drugačijih okruženja, a posebno onih južno-američkih, obavezno trebalo da ga pogledaju. Okruženje, ambijent i nekoliko autentičnih građevina su gotovo jedino što Out of the Dark ima da ponudi; ostatak nije toliko loš koliko je mlak, hiljadama puta viđen, animiran i sterilan. Tu je nekoliko horor momenata ali ćete sve viđeno vrlo brzo zaboraviti, verovatno čim ugasite film i pređete na sledeći. 


Nakon kraćeg misterioznog prologa radnja se seli na istu lokaciju ali dve decenije kasnije. U kuću u kojoj se desio u prologu viđeni incident doseljava se tročlana američka porodica, mladi roditelji i ćerkica, bivaju oduševljeni svojim novim domom ni ne pomišljajući da zapravo žive na mestu zločina. Veoma brzo davne prikaze počinju da se pojavljuju, prvo i očekivano se prikazuju devojčici a zatim i roditeljima. Ispostavlja se da je kuća zaposednuta duhovima nekakve deformisane dece koja maltretiraju ukućane zabave radi a možda i nešto žele time da postignu. Eto prilike da sami otkrijete šta je posredi jer bi bilo koja naznaka pokvarila twistove, sveukupni smisao i doživljaj priče koja na prvi pogled deluje kao klasičan haunted film a zapravo ima jednu dublju, realniju i ekološku poruku. Sasvim sigurno pozitivna stvar za jedan film.


Najpozitivnija stvar je ambijent u kome se film odvija. Kada izuzmemo relativno savremenu zgradu fabrike u kojoj novozaposlena mama počinje da radi gotovo ceo film se odvija u starim i autentičnim građevinama i vrlo efektnim okruženjima kolumbijske šume. Grafički vrhunac film dostiže u napuštenom postrojenju stare fabrike u kojoj se dešava kulminacija dešavanja a vrhunac atmosfere vidimo u prvom delu filma koji se mahom odvija u novom domu porodice. Kuća je mračna i jeziva, smeštena u sred guste šume iz koje vrebaju okice duhova dece a bezbroj prostorija, hodnika, kupatila i otvora na zidovima doprinose tome da se čovek tu ne bi osećao prijatno ni u po bela dana a kamoli noću. Out of the Dark poseduje nekoliko jezivih scena, dva-tri štrec momenta a gotovo sve od nabrojanog se dešava u prvoj polovini filma. Druga polovina je rezervisana za odmotavanje zapetljanog, za zaključak filma, preokret i po(r)uke.


Problem sa filmom je što se slična tematika već ranije obrađivala u više navrata. Verovatno da se nikada do sada radnja slične horor triler misterije nije odvijala u Kolumbiji i njenim šumama i verovatno da nije uključivala neke lokalne legende ali je izvesno da ovde viđeno neće nikoga iznenaditi niti šokirati, a o nekoj dubljoj emociji nema ni govora, iako je za sve spomenuto bilo elemenata u scenariju. To ne znači da ćete biti bukvalno razočarani viđenim već da film iz nepoznatih razloga ide dobro utabanom stazicom kroz kolumbijsku šumu i ni za trenutak ne skreće na malo ekstremniji teren. Kao da se pazilo da se publika ne preplaši mnogo, da se ne šokira previše ili na bilo koji drugi način zapamti ovaj film po nekoj komponenti ili emociji. U taj rang spada i scenario i gluma; nijedan akter nije loše odigrao svoju rolu ali ni iskočio iz proseka. Maske dece su animirane a ona izgledaju samo delimično strašno iz prostog razloga što se redovno pojavljuju u mrklom mraku ili u suviše kratkim kadrovima.


Out of the Dark nije toliko loš film koliko je prosečan, bez ijedne stvari koju bismo pohvalili ali i bez neke stvari koja zaslužuje žestoku kritiku. Njegovo gledanje može da posluži ubijanju vremena pod uslovom da nemate ništa drugo na repertoaru a sve ostalo što želite od filma moraćete da potražite na drugoj strani.

+ izgled lokaliteta i građevina
+ ekološka poruka filma
+ izgled dece iz šume
— nedovršeno finale
— u svim aspektima prosečan


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment