Tuesday, February 24, 2015

Deadly Virtues: Love.Honour.Obey. (2014)


Režija: Ate de Jong
Uloge: Megan Maczko, Edward Akrout, Matt Barber,
Pogledajte još: You're Next (2011)

Deadly Virtues: Love.Honour.Obey. je triler film sa elementima horora i home invasiona što znači da savršeno odgovara ovim stranicama. Film je snimljen od strane režisera koji je iskusan u raznoraznim dramama a čak sam svojevremeno gledao i jednu njegovu komedijicu. Ipak, ono što je hteo autor filma je i znalački ispričao u Deadly Virtues, koji pred gledaoca stavlja razne dileme. Da li možemo igde da se osećamo sigurnije nego u svom domu, gde da se sakrijemo kada smo već zatvorenici u sopstvenoj kući, da li je naš neprijatelj onaj koji nas napada ili je to zapravo naš spas i, uostalom, koga bolje poznajemo, svoje ukućane ili ničim izazvane sadističke provalnike?


Petak veče je a nepoznati muškarac provaljuje u kuću mladog bračnog para i zatiče ih u trenutku dok glasno vode ljubav u spavaćoj sobi. Provalnik ne dozvoljava muškarcu da svrši već ga sa više udaraca obara, vezuje i odnosi u kupatilo, baca u kadu gde ga ostavlja da nadalje leži. Ženu vezuje u stojećem položaju i neprirodnoj pozi, čisto da joj ne bude ugodno. Dok ukućani preklinju za slobodom i pokušavaju da dozovu pomoć provalnik ne preduzima ništa i ne pokušava da pronađe nikakve dragocenosti ili bilo šta vredno što se nalazi u kući. Šta on to uopšte želi od naših junaka? Sasvim malu i naizgled jednostavnu trampu. Tokom celog vikenda Alison treba da glumi njegovu odanu suprugu, da ga tretira kao svog sopstvenog muža a ovaj će joj uzvratiti istom merom. Samo na taj način Alison može sačuvati svoj i život svoga pravog muža. U slučaju svakog nepridržavanja dogovoru ili bilo kakve nediscipline sledi kazna.


Kazna sleduje mužu vezanom u kadi a već krajem dana dotični će ostati bez nekih delova svog tela. Nekoliko njegovih prstića je potrošeno za ubeđivanje i motivacuju Alison da provalnika zaista tretira kao svog ljubljenog supruga. Ali kako se „novi supružnici“ silom prilika zbližavaju tako provalnik otkriva detalje o dosadašnjem životu vlasnice kuće. To sve menja i dovodi ovaj film do nimalo očekivanog i šokantnog finala što je uostalom i poenta celog gledalačkog iskustva. Deadly Virtues povremeno gazi na teren horora, naročito u scenama ponižavanja i sadističkog kažnjavanja muža u kadi. Tu je i napeta situacija u kojoj se nalazi sama Alison ali akcenat filma ipak nije na tome već na nečem drugom. Vremenom se ispostavlja da likovi u filmu nisu baš takvi kakvim se predstavljaju a dilema ostaje i nakon odjavne špice jer gledalac nije sasvim načisto ko je ovde pozitivan lik a ko negativan i na čijoj strani treba da su njegove simpatije. Završne scene ostavljaju i otvorenim pitanje da li se sve ovo baš slučajno desilo.


Uverljivosti dešavanja dosta doprinose glumci koji igraju svega nekoliko karaktera koji se tokom celog trajanja filma pojavljuju. Tu pre svega mislim na provalnika i Alison, posebno na Alison koja izuzetno kvalitetno iznosi dosta tešku ulogu koja sadrži mnogo promena raspoloženja i situacija, panike, tenzije, histerije i golotinje. Budući da je ovaj film mix nekoliko žanrova postoji velika verovatnoća da će gledaoci netolerantni na neke njegove sastojke izgubiti strpljenje i napustiti projekciju. I sam sam doživeo da se dvočlana ekipa ospe za 50% jer ne trpi veoma sporo odvijanje radnje i/ili SM scene ponižavanja i maltretiranja ukućana koje ovde deluju za klasu uverljivije u odnosu na neki trećerazredni torture porn horor. Završetak filma može biti razočarenje jer svojom neočekivanom brutalnošću potire dotadašnje uverljivo dramsko građenje priče ali twistovi garantuju kakvu-takvu nagradu čak i nezadovoljnom gledaocu.


Kada se dođe na pitanje (ne)preporuke stvari postaju problematične. Ljubitelji horora bi mogli biti ugušeni dramom a ljubitelji drama šokirani brutalnostima koje vide na ekranu. Preporuka za gledanje zavisi samo od vaših afiniteta; ukoliko ste fan horora a tolerantni ste na sporu radnju Deadly Virtues: Love.Honour.Obey. bi vam se mogao svideti. Ukoliko više volite dinamiku bolje odaberite neki drugi home invasion film.

+ (ne)uspešan miks nekoliko žanrova
+ druga polovina filma je mnogo zanimljivija
+ Megan Maczko u ulozi Alison; twistovi
— na momente prespora radnja
— diskutabilan završetak


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment