Sunday, February 22, 2015

The Dyatlov Pass Incident (Devil's Pass) (2013)


Režija: Renny Harlin
Uloge: Holly Goss, Matt Stokoe, Luke Albright

Devil's Pass je naučno-fantastični horor film rađen u britansko-ruskoj koprodukciji što se pokazalo kao dobitna kombinacija za dobijanje jednog pristojnog found footage rezultata. Kombinujući britanska sredstva sa ruskim ambijentom i finskog režisera (A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master, Exorcist: The Beginning) sa britanskim kastingom postignuto je mnogo više na polju uverljivosti i zanimljivosti od prosečnog filma ovog podžanra, iako će mnogi pronaći da je rasplet opisanih događaja na granici budalaštine. Ipak, svi koji vole fantastiku, horor, misteriju, snežne ambijente i kameru koja se stalno nosa u ruci ovaj film ne bi smeli da propuste.


Dyatlov Pass incident se dogodio 1959. godine podno planina Urala. Tada je devet skijaša pronađeno mrtvih, šatori su im bili iskidani iznutra, tela su pronađena polugola, sa razbijenim lobanjama i izlomljenim rebrima ali nije bilo nikakvih znakova borbe. Hronologija tragedije nikada nije utvrđena, što je sasvim očekivano za sovjetsku diktaturu, a režiser ovog filma je Devil's Passom dao jednu fiktivnu verziju razrešenja davne misteriju, koja u ovom slučaju naravno podrazumeva zaveru sovjetske vlade i seriju neuspelih eksperimenata koji se odvijaju u planinama Urala. Za početak filma je odabrana grupa američkih studenata koja kreće na (polu)ozbiljan put da istraži staru misteriju. Uvod filma je ozbiljan koliko i drugi uvodi u kojima neki nezainteresovani studenti kreću u neku vukojebinu, ali sve to može da prođe jer veoma brzo film kreće svojim originalnijim tokom. Pohvalno je što zaplet gledamo preko simulacije TV vesti a ne preko izveštačenog listanja nekakvih knjižurina ili suvoparnog deklamovanja sterilnih linija scenarija.


Ekipa vrlo brzo stiže u Rusiju a to će znati da ceni svaki gledalac koji je ljubitelj istočnjačkih okoliša, snežnog ambijenta ili socijalističke arhitekture i atmosfere. Film u ovom segmentu izgleda vrlo originalno ali i vrlo ubedljivo tako da stvarno možete poverovati da ruska zima ledi očne kapke dok se vozite raštimovanim kamionetom. Kada naši junaci stignu u podnožje planine gde je pre više od pola veka nastradalo devetoro skijaša (ali po rečima preživelog svedoka bilo je 11 tela) otkazaće im GPS, kompas, videće tajanstvene tragove ali i vrata koja vode na drugu stranu. Iza tih vrata je i rešenje enigme ali deluje da i pored promene sistema ruske vlasti možda ne žele da se stara istina iznese na videlo dana. Postavlja se pitanje zašto su onda vlasti dozvolile grupici američkih studenata da se upute u područje koje je godinama bilo zabranjena zona ali šta da se radi, pomanjkanje logike je ipak dovelo do ovog solidnog filma a viđali smo i gore zapadne antiruske propagande od likvidacije nekoliko ničim izazvanih studenata.


Film kombinuje found footage sa hororom, misterijom i fantastikom i to deluje gotovo odlično ali uključuje i sve mane koje ti žanrovi nose sa sobom. Horor scene znaju da budu predvidljive i nestrašne ali ih ambijent donekle izvlači a fantastika izgleda pomalo nakalemljena na celu priču. Obrt na kraju filma mi se veoma svideo ali me niko ne može ubediti da je ova teorija režisera filma potencijalno moguća. Misterija je najuspeliji segment jer se sve kockice koje deluju nevažne i apstraktne poslože posle obrta, pa kome se svidi svidi. I poslednje a najneubedljivije – tu je famozni „kamera u ruci“ stil snimanja koji jeste jedini mogući za ovakav film ali opet deluje nerealno kada se likovi bore za vlastiti život (i to od koga!) a ne ispuštaju ni za trenutak kameru iz ruku. Slažem se da je ostavljanje snimaka pokoljenjima važno ali je vlastiti život ipak važniji. Uostalom, kao da će taj snimak dospeti do javnosti ukoliko to ruska vlast ne želi. No, ukoliko je za utehu, kamera se ne trese koliko inače zna i gledalac neće doživeti morsku bolest gledajući ovaj film.


Tu su još i neki specijalni efekti koji deluju pomalo preanimirano ali i neki koji su sasvim ubedljivi. Ubedljivosti filma dosta doprinose i originalne fotografije aktera i događaja koji naprosto navode gledaoca da se dodatno zainteresuje za dešavanja iz 1959. godine. Koga više interesuje šta se zaista desilo neka obrati pažnju na sledeći link. Kada se sve sabere i oduzme The Dyatlov Pass Incident iliti Devil's Pass je vrlo dobar film, mnogo bolji i zanimljiviji od nekih izvikanih FF filmova.

+ dobra kombinacija horora, misterije i fantastike
+ snežni ruski ambijent i atmosfera beznađa
+ twist; originalne fotografije davnog incidenta
— neubedljiv uvod i neki elemeti fantastike
— standardno antipatični klinci u glavnim ulogama


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment