Saturday, April 11, 2015

Scream 3 (2000)


Režija: Wes Craven
Uloge: David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox
Pogledajte još: Cut (2000)

Nakon nešto duže pauze od pojavljivanja prethodnika godine 2000. se pojavio treći nastavak već planetarno popularnog serijala Scream. Poduža pauza, nažalost, nije doprinela da film bude ni približno kvalitetan poput prethodnika pa je tako propuštena prilika da se tada planirana trilogija uspešno zatvori. Režiju je ponovo preuzeo Wes Craven ali se iza scenarija krio Ehren Kruger (scenarista The Ring, The Ring Two, The Skeleton Key). Gospodin Kruger je i glavni krivac što je ovaj film loš, zapravo krivci su oni koji su ga angažovali i napisani scenario pretočili u film. Scream 3 obiluje neubedljivošću i nezanimljivošću, neuspelim delovima ali više od svega recikliranjem starih ideja.


Otvaranje filma je manje spektakularno nego u prethodnim slučajevima, što već navodi gledaoca da smanji očekivanja. Žrtva je u ovom slučaju Cotton Weary čime je na neki način ovaj nastavak povezan sa prethodnikom. Ipak, glavni lik ovog filma je opet Sidney Prescott. Sidney sada živi na jednom izolovanom ranču gde iza šifrovanih vrata radi kao telefonska podrška osobama kojima su potrebni savetodavci. Ranč se nalazi na nepoznatoj šumovitoj lokaciji a uvod filma deluje tim čudnije jer, opšte je poznata stvar, ukoliko želite da sakrijete čoveka grad je mnogo zgodnija opcija. Na stranu to što devojka koja se plaši da napusti svoju kuću savetuje druge osobe kako da izađu iz depresije. Kao što se prethodnik samoparodirao kroz Stab film tako i Scream 3 ima svog Stab pandana. U toku je snimanje filma koji za set ima originalne lokacije iz Scream 1. Upravo na setu i oko njega počinje delovanje novog i unapređenijeg Ghostfacea 3.0 a žrtve su glumci koji igraju naše stare junake, Sidney, Gale itd.


Film je na već oproban način sastavljen od telefonskih poziva, (ne)ubedljivih ubistava, osveta, preokreta a jedina originalna stvar je imitator glasa što mi je konstantno delovalo kao vrlo glupo rešenje. Gospodin Crawen se trudio da film izgleda što kvalitetnije ali mu gotovo katastrofalni scenario to nikako nije dopuštao. Jedine zanimljive scene su na samom setu snimanja i u građevinama koje predstavljaju one iz prvenca. I u tim scenama ima problema (recimo diskutabilno pojavljivanja Sidneyine majke) ali je prisutna kakva-takva originalnost. Osim ovoga film je sastavljen od deja-vu sastojaka ali odreda nižeg kvaliteta. Napetosti ima neuporedivo manje a scene ubijanja su nekako repetitivne i nedovoljno eksplicitne. Horora ima mnogo manje nego u prethodniku ali zato ima mnogo više gluposti koje konstantno iritiraju. U tu glupost se može smestiti u kompletno finale filma koje je najneubedljivije od svih do tada.


Sidney se upadljivo manje pojavljuje jer je sada akcenat na kompletnom kastingu Stab filma. Dok se svaki karakter fiktivnog filma ubije malo mesta ostaje za naše stare karaktere. Možda je i bolje tako: nijedan poznati karakter ne izgleda dostojan sebe već kao karikatura. Ne zna se ko je lošiji u svojoj ulozi, da li David Arquette koji se konstantno glupira ili začuđujuće neubedljiva Courteney Cox u ulozi Gale. Svi glumci, a posebno ovaj pomenuti dvojac, se trude da budu smešni ali im to nikako ne uspeva. Vrlo jadno izgledaju scene prepada koje se ponavljaju u nedogled ili scene koje su trebale biti smešne a izgledaju sramotno jadno. Umesto omaža slasher žanru i self-parodije Scream 3 deluje kao neuspela i glupa teen horor komedija napisana od strane amatera i odglumljena od strane tezgaroša. Definitivno je jasno da je glumačka postava ovde samo para radi; nemoguće je da nisu primetili kakvo đubre snimaju i kakve glupe rečenice izlaze iz njihovih usta.


Jedino što je ostalo od humora su ismevanja završnih delova trilogija, što je Scream 3 i trebao biti. Tu su i neke njuške u cameo ulogama (Jay and Silent Bob, Lance Henriksen) ali je to vrlo malo za jedan film tog renomea. Apsolutno nepotreban i začuđujuće smandrljan nastavak.

+ nekoliko cameo pojavljivanja; nekoliko lokacija
— nema napetosti i horora, sve već viđeno
— mnogo neuspelih i glupih jump scare scena
— većina humora je usiljena i neuspela
— gluma i likovi, katastrofalna priča i scenario

Ocena: 4/10


Dopuna nakon drugog gledanja (11.01.2022.)

Naravno, pogledali smo i treći deo serijala Scream, kao pripremu za uskoro nadolazeći peti deo. Kao i onomad, slažemo se sa ocenom da je Scream 3 najslabiji u početnoj trilogiji, da poseduje najmanje zanimljivu priču, da je najslabije odglumljen (makar što se tiče likova iz prethodnika), da ne pruža dovoljno iznenađenja, da njegovo otvaranje nije dovoljno spektakularno a da mu je finale prilično glupo. Međutim, pronašli smo lokaciju odvijanja dela radnje (set snimanja Stab 3 filma) kao veoma pogodan i zanimljiv lokalitet, koji unosi neku dozu originalnosti, podseća na momente iz prvenca a uz sve to jedan je od uzroka logičnog nadovezivanja na prethodnike. Osim toga, a pored ostalih slabosti, pronašli smo Scream 3 kao veoma zanimljiv upravo na polju snimanja filma. Brojne reference na završetke trilogija su veoma zanimljive, isto tako je zanimljivo i kritično ogoljavanje brojnih odnosa na relacijama producent/režiser i ostatak glumačke ekipe, sa akcentom na žensku. Kada danas pogledamo ko je bio izvršni producent ovog filma taj aspekt nam više nije smešan ali je zato posebna poslastica filmska (samo)kritika čestog menjanja scenarija. Ipak, film upadljivo kaska za prethodnicima po većini stvari, a vraća se na teren neuspele tinejdžerske komedije, pa bismo ocenili da je glavni problem ovog filma zamena starog scenariste. Ipak, mislimo da film može dobiti ocenu više od nekadašnje, dakle – 5/10.





Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment