Friday, April 17, 2015

Atlas Shrugged III: Who Is John Galt? (2014)


Režija: James Manera
Uloge: Kristoffer Polaha, Laura Regan, Rob Morrow

Treći i najverovatnije završni deo serijala Atlas Shrugged dolazi sa podnaslovom Who Is John Galt. Pitanje koje je provejavalo kroz oba prethodnika i koje im je davalo određenu dozu misterije sada je došlo na dnevni red. Međutim, kao bilo šta što se dugo čeka i odgovor na pitanje „ko je Džon Galt“ neće zadovoljiti većina gledalaca i to iz više razloga. Autori filma očigledno nisu imali sposobnosti, volje, sredstava ili ko zna čega da film dovedu do smislenog i logičnog kraja, kraja koji bi ostavio neku poruku gledaocima i koji bi zadovoljio kako sadašnja pokoljenja tako i završetak knjige po kojoj je sniman. Ne kažem da je za ljubitelje prva dva dela filma gledanje trećeg nastavka potpuno gubljenje vremena ali skoro i da jeste.


Radnja filma se nastavlja na završetak prethodnika, kada je Dagny Taggart udarila avionom u nevidljivu rešetkastu pregradu koja razgraničava utopiju Johna Galta od ostatka sveta koji je počeo da se urušava. Telo Dagny je pronađeno, i pored velike avionske nesreće ostala je nepovređena, jedino joj se poderala čarapa, a pronašao ju je lično glavom i bez brade John Galt i odneo u svoje odaje. Dagny se u idiličnom gradiću kao iz bajke oporavlja i upoznaje kako samog Galta tako i ostale biznismene, učene i mudre ljude koji su u prethodnim nastavcima „nestajali“ iz propalog sveta. Tu se plavokosa bivša vlasnica železničke kompanije zaljubljuje kako u Galta tako i u njegovu viziju budućeg sveta u kome bogataši žive složno i bez svog novca, u kome novac kao takav ne postoji i u kome svako sve radi isključivo na dobrovoljnoj bazi.


Nakon određenog perioda Dagny se u dogovoru sa Galtom vraća u crni svet a negudo zatim se i film sunovraćuje u crnilo. Nakon flashback uvoda koji je filovan dokumentarnim snimcima i kadrova idile u Galtovom carstvu radnja se seli u naš svet, gde Dagy i Galt imaju još štošta da odrade. Galt minira obraćanje predsednika država i lično se obraća stanovništvu što dovodi do potere vlasti za njim i pokušaja da ga se podmiti. Kada to ne uspe vlasti prelaze na plan B koji uključuje visokonaponsku mrežu i spravu za mučenje. Problem je što autori filma očigledno nisu imali mogućnosti ili vremena da priču dodatno razviju pa ona negde oko polovine filma prestaje da bude verodostojna, ubedljiva, pa čak i zanimljiva. Dok je Galt bio misterija a dešavale se svakojake stvari oko železnice i trgovine gvožđem film je bio mnogo realniji i potencijalno moguć ali kada je jedan čovek postao pretnja za ceo sistem Atlas Shrugged je naprosto postao prilično budalast.


Tokom poslednje trećine film postaje i nedovoljno razumljiv ali i nedovoljno kvalitetno urađen. Izraz koji možda najbolje odgovara onome kako je ceo serijal završen je „skarabudžen“. Ono što je satima građeno u prethodnicima ovde je skarabuženo za pola sata i mada na kraju filma stoji natpis da će se sve možda nastaviti iskreno sumnjam u to. Sredstva za snimanje ovog filma su i ovako jedva namaknuta pomoći kickstarter kampanje a pošto su fanovi serijala odreda razočarani finalnim nastavkom sumnjam da bi ponovo dali svoj novac za nešto slično. Istina, prva polovina filma donosi nešto od stare atmosfere, ima zanimljive naznake ali i donosi brojna potencijalna pitanja o Novom Svetu i načinu na koji on funkcioniše. Tok celog filma je i dalje sličan onome u prethodnicima, dakle dramski je, ali se zbog sredstava u filmu ne nalazi nijedna akciona scena kakvih je ipak bilo u prethodnicima. Čak i nekoliko na papiru uzbudljivih scena koje vidimo su samo vrlo slabo animirane (pad mosta, naprimer).


Na ovo dodajmo i jednu stvar koje sam se još od ranije pribojavao a koja se odaziva na ime „ kompletno promenjena glumačka postava“ i film se vrlo blizu primiče potpunoj katastrofi. Nekako sam podne ovo jer sam prethodnika gledao još 2012. godine ali zamislite uzastopno gledanje trilogije u kojoj svaki deo sadrži iste likove a različite glumce, plus sadrži veoma brojnu glumačku postavu, valjda samo da bi se gledaoci lakše pogubili. Ne kažem da glednje ovog nastavka ljubitelji serijala treba da preskoče, ipak se kako-tako završava davno započeta priča, samo sam očekivao nešto kvalitetnije, ako ne na polju izvedbe onda sigurno na polju same priče i Johna Galta lično.

+ kakvo-takvo (delimično) zatvaranje priče
+ prva polovina filma je zanimljiva
+ Laura Regan u ulozi Dagny Taggart
— završetak;  pojava Johna Galta
— pitanja, propusti i nelogičnosti; jeftinoća


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment